BAM Utiliteitsbouw heeft het nieuwe datacentrum van Rabobank in Boxtel opgeleverd. Het betreft een ict-ketelhuis van twee verdiepingen met daaromheen vier energiegebouwen, alsmede een kantoorgebouw van 4.500 m². Het totaal vloeroppervlak is 20.000 m². Bij de bouw is aandacht besteed aan energiezuinige en landschappelijke elementen. Rabobank zal het rekencentrum naar verwachting in mei 2010 in gebruik nemen.
Het bouwtraject besloeg een jaar. Volgens BAM is het complex duurzaam en energiezuinig. Architecte Margriet Eugelink van Van Aken Architecten te Eindhoven heeft, naar de wens van de Rabobank, het rekencentrum proberen in te passen in de landelijke omgeving, onder meer door in samenwerking met Mostert De Winter een glooiend dak met begroeiing te ontwerpen. De Rabobank zal verder alle benodigde stroom voor het nieuwe datacentrum inkopen als windenergie. In de energiegebouwen is de mechanische koeling en de daaraan gekoppelde warmte-/koudeopslag ondergebracht en wordt gebruikgemaakt van zogenoemde vrije koeling door middel van koeltorens.
Met het oog op de toenemende groei van het (inter)nationale betalingsverkeer en de eis om de systemen 7×24 uur stabiel te hebben, werkt de Rabobank aan een nieuwe, extra beveiligde ict-omgeving. Gekozen is voor een 'tweeling'-datacentrumconcept, waarbij de dagelijkse verwerking van miljoenen elektronische transacties gelijktijdig worden verwerkt in twee identieke datacentra. Eén stond er al in Best, dit jaar komt daar het 'twin-datacenter' op bedrijventerrein Vorst in Boxtel bij.
Criteria
De Rabobank heeft Boxtel als de locatie voor het nieuwe datahotel gekozen op basis van een aantal (veiligheids)criteria. De afstand tot het bestaande gerenoveerde computercentrum in Best gaf daarbij de doorslag. Door binnen een straal van 15 km te blijven, is de benodigde kabellengte beperkt en kunnen beide centra elkaar volledig vervangen. De bank verwacht op deze manier de risico's van bijvoorbeeld uitval te spreiden.
Verder wordt naar verwachting het nieuwe hoofdkantoor van de Rabobank aan de Croeselaan in Utrecht in juli van dit jaar opgeleverd. De kolos van 105 meter staat op de plek waar voorheen het kantoor van CVI stond, de automatiseringsdochter van de NS, die in 1995 werd verkocht aan EDS. In dit nieuwe, met flexplekken uitgeruste pand, zal ook een groot deel van de automatiseerders, die nu nog veelal in Zeist zijn gehuisvest, komen te werken.