SAN's zijn allang niet meer alleen voor grote bedrijven. Ook MKB's hebben steeds meer behoefte aan gecentraliseerde opslagsystemen die zowel beheer- als beheersbaar zijn, via het netwerk bereikbaar en bruikbaar voor verschillende fysieke en gevirtualiseerde systemen. Compellent levert een opslagsysteem dat van heel klein tot heel groot kan doorgroeien met hetzelfde basisplatform en niet meer verbruikt dan nodig is.
SAN's zijn allang niet meer alleen voor grote bedrijven. Ook MKB's hebben steeds meer behoefte aan gecentraliseerde opslagsystemen die zowel beheer- als beheersbaar zijn, via het netwerk bereikbaar en bruikbaar voor verschillende fysieke en gevirtualiseerde systemen. Compellent levert een opslagsysteem dat van heel klein tot heel groot kan doorgroeien met hetzelfde basisplatform en niet meer verbruikt dan nodig is.
De Amerikaanse firma Compellent ontwikkelt eigenlijk alleen de software: het Compellent Storage Center. Je kunt wel complete opslagsystemen van hen en hun dealers kopen, maar daarvoor gebruikt Compellent dan standaardhardware. Zo draait de software op een Controller en dat is een gewone server in rekformaat. Die heeft glasvezeladapters aan boord en die verbind je dan met opslagmodules: rekappliances waarin harde schijven zitten. Deze aanpak biedt een vrijwel onbeperkte doorgroeibaarheid. Heb je meer opslag nodig, dan voeg je opslagmodules toe. Je kunt ook uitbreiden door slechts een of enkele schijven toe te voegen. En je mag snelle schijven voor prestaties (15 ktpm SAS) en tragere schijven voor capaciteit (SATA) tegelijk in het systeem opnemen.
Slimme blokken
Het opslagbeheersysteem van Compellent deelt de beschikbare opslagruimte in blokken in en niet zoals andere fabrikanten in complete schijven of RAID arrays. Door alles in te delen in blokken kan extra opslagruimte eenvoudig in het systeem toegevoegd worden zonder dat er allerlei arrays heropgebouwd moeten worden. De blokkenindeling staat ook toe een onderscheid te maken tussen snelle en tragere blokken. Zo kan vaak gebruikte data in de snelste blokken worden gehouden. Compellent geeft verschillende namen aan deze op blokken gebaseerde opslagsystemen, afhankelijk van waarvoor ze precies dienen. ‘Automated Tiered Storage' (geautomatiseerde meerlagenopslag) gebruikt verschillende prestatielagen en verschuift de data naar de lagen die er het beste bij passen. ‘Fast Track' slaat de vaakst gebruikte data op in de buitenste cilinders van de schijven (die zijn het snelst). ‘Thin Provisioning' gebruikt telkens net zoveel blokken als nodig zijn voor een bepaalde opslagactie. Als je voor je besturingssysteem bijvoorbeeld een opslagvolume van 100 GB claimt en formatteert, reserveert Storage Center alleen de werkelijk benodigde blokken.
De formattering bestaat vaak uit het vullen van het volume met nullen of een andere waarde. Ook dat vangt Storage Center op. Het meldt direct aan het besturingssysteem dat de formattering correct verlopen is. De nullen (of andere waardes) worden echter niet daadwerkelijk opgeslagen. Dit komt ook van pas wanneer het opslagsysteem gebruikt wordt als opslagruimte binnen een virtuele omgeving. De verschillende virtuele harde schijven bevatten meestal aardig wat ongebruikte opslagruimte. Dankzij Storage Center wordt dat niet in beslag genomen, waardoor heel wat extra capaciteit overblijft. Omdat bijkomende opslagruimte met blokken werkt, kan die wanneer nodig snel en pijnloos toegevoegd worden.
Groene ideeën
Deze uiterst flexibele opslagmethode bespaart geld, want bedrijven hoeven minder harde schijven aan te kopen. Het bespaart ook energie. Doordat het systeem slim kan omgaan met snellere en tragere opslagblokken, kun je beperkte hoeveelheden supersnelle, maar energieverslindende schijven installeren voor de meest veeleisende en populairste data. Goedkopere en tragere, maar minder energieverbruikende schijven worden voorbehouden voor de bulk van de opslag. De meeste andere opslagsystemen dwingen de gebruiker te kiezen tussen prestaties en capaciteit. De gebruiker kan dan vaak niet echt flexibel migreren van het een naar het ander of deze systemen zomaar uitbreiden of verhuizen. Met het flexibel opslagsysteem van Compellent kan dat allemaal wel. Het lagere energieverbruik betekent ook dat een beperktere noodvoeding of UPS volstaat. Ook dat is milieuvriendelijker want het leidt uiteindelijk tot minder afval.
Slim beheer
Bij de slimme opslagmethodes hoort natuurlijk ook een slim beheer. Er is een direct en continu ‘real-time' snapshotsysteem, door Compellent ‘replays' genoemd. Ook dit werkt op basis van blokken. Opeenvolgende snapshots of replays bevatten bovendien alleen de verschillende data ten opzichte van de vorige. Daardoor blijven ze compact en kunnen ze erg snel teruggezet worden. Zelfs als er zo honderden zijn, kun je een welbepaalde replay binnen de tien seconden terugzetten. Je kunt zoveel replays aanmaken als je maar wenst zonder impact op de prestaties en voor elke aangesloten server. De aangesloten servers zien in feite geen fysieke volumes, maar virtuele logische opslagvolumes. Deze logische volumes zijn niet gebonden aan specifieke partities, drives of RAID-arrays. Ze zijn daardoor makkelijk verplaatsbaar, migreerbaar en beheersbaar. Ze worden aangemaakt vanuit een centrale opslagpool of een subset daarvan. Omdat deze virtuele volumes met de onderliggende slimme bloktechnologie van Compellent werken, zijn ze vlot uitbreidbaar en manipuleerbaar. Bovendien kiest het Storage Center zelf waar zo'n virtueel volume het efficiëntst opgeslagen wordt. Je kunt bij de definitie van een virtueel volume wel zelf prioriteit geven aan prestaties. Dat kun je ook makkelijk weer wijzigen zonder dat je zo'n volume moet wissen en herindelen zoals bij andere systemen vaak nodig is. Als onder zo'n virtueel volume een RAID-array gedefinieerd is, kun je dat array wijzigen of herdefiniëren zonder invloed op het virtueel volume.
Elke Storage Center Controller heeft een eigen webinterface waarmee je de Controller en de aangesloten drivemodules kunt beheren. Er is een Enterprise Manager om meerdere van die Controllers centraal te beheren. Die Controllers mogen, maar moeten zich niet in hetzelfde netwerk bevinden. Theoretisch is het mogelijk opslagruimte te verdelen over externe data centers en de eigen locatie en die met dezelfde beheersoftware te beheren en flexibel te gebruiken.
Webbeheer
Het webbeheer van Compellent Storage Center is helder gestructureerd. Uiterst links is er een boomstructuur met opslag, servers, schijven, controllers, noodvoeding, schijfmodules, systemen op afstand en gebruikers. Opslag definieert virtuele volumes, replay- en opslagprofielen. Er is ook een ‘recycle bin' zodat je gewiste volumes of profielen eenvoudig weer terug kunt halen. Servers definieert alle servers die toegang hebben tot het opslagsysteem. Schijven omvat alle opslagpools en structuren waaruit ze samengesteld zijn, in boomstructuurvertakkingen tot het kleinste onderdeel: een harde schijf. Controllers laat alle controllers in het rek zien. Je kunt van zo'n controller zijn eigen webbeheer openen, maar voor echt gecentraliseerd beheer heb je de Enterprise Manager nodig. Die krijg je standaard bij het Compellent Storage Center, maar er zijn andere functionaliteiten waarvoor je wel moet bijbetalen. De schijfmodules bevatten de via glasvezel aangesloten ‘enclosures' waarin harde schijven zitten. De systemen op afstand geven je de gelegenheid QoS (quality of service) te definiëren zodat het systeem weet welke opslagruimte het snelst is. Je kunt ten slotte meerdere gebruikers met verschillende beheerrollen definiëren. Als je verschillende rubrieken na elkaar opent, openen zich die in een tabbladinterface zodat je eenvoudig terug kunt naar vorige rubrieken. Erg gebruikersvriendelijk!
Conclusie
Het Compellent Storage Center is een erg slim opslagsysteem met een zeer efficiënte methode van gegevensopslag. Het bespaart op harde schijven en op energie. Het beheer is bovendien erg gebruikersvriendelijk.
Productinfo
Product: Compellent Storage Center
Producent: Compellent, Inc.; USA; www.compellent.com
Leverancier: Compellent Benelux, Nederland; +31 20 575 2644; www.compellent.com
Adviesprijs (excl. BTW): voor de unit zoals getest: 43.000 euro; prijzen starten aan 24.000 US dollars, voor een single controller met 4 TB, Storage Center core, Dynamic Capacity en Enterprise Manager software licenties.
De kern
* Compellent gebruikt een slim opslagsysteem met virtuele volumes, prestatielagen en opslagblokken.
* Daardoor bespaart u in aankoop van harde schijven en in verbruik van energie.