Microsoft stopt met ingang van veertien april met de gratis ondersteuning van de vorige versie van Office. Office 2003 gaat officieel met pensioen. Support voor het softwarepakket is vanaf dan alleen maar tegen betaling verkrijgbaar. Microsoft blijft nog wel gratis beveiligingsupdates geven.
Wie na veertien april nog bugs tegenkomt in Office 2003 en die graag gerepareerd wil zien, komt van een koude kermis thuis. Met ingang van die datum stopt Microsoft met het geven van de standaard technische ondersteuning van het softwarepakket. "We bieden tot zes jaar na de lancering van het product ondersteuning", legt Microsoft marketingmanager Hans van der Meer uit. "Daarna bieden we nog vijf jaar verlengde ondersteuning aan. Maar die is niet gratis. Bedrijven kunnen daar een contract voor afsluiten met ons. Dat zijn vaak overkoepelende contracten waarin alle Microsoft-producten die een bedrijf gebruikt zijn opgenomen." Beveiligingsupdates blijven wel voor iedereen gratis verkrijgbaar.
Niet voor iedereen nodig
De contracten voor verlengde ondersteuning lopen tot begin april 2014 en bieden naast een telefonisch supportcentrum dat altijd bereikbaar is, ook lokale ondersteuning en reparaties van bugs. Toch zal een dergelijk contract voor de meeste bedrijven niet nodig zijn, volgens Van der Meer: "Wanneer Office puur gebruikt wordt voor het maken van spreadsheets, het verzenden van mailtjes en het tikken van tekstbestanden, dan heb je het niet nodig. Pas wanneer er bijvoorbeeld gewerkt wordt met integratie van externe databases, is het eventueel handig uitgebreide ondersteuning te vragen."
Geen zwart gat
Volgens Van der Meer zullen gebruikers die geen contract voor verlengde ondersteuning afsluiten niet in een zwart gat vallen. "De échte vragen die we nog over Office 2003 krijgen, zijn per maand op één hand te tellen. Er zijn nog wel regelmatig vragen over functioneel gebruik, zoals het toevoegen van een watermerkje. Daar wordt erg vaak over gebeld. Maar zulke vragen behandelen we sowieso niet. Daar is de handleiding voor."
Ondersteuning tot wanneer?
Microsoft biedt standaard zes jaar ondersteuning voor zijn softwareproducten. Daarna wordt nog vijf jaar aanvullende ondersteuning geboden. Hieronder een beknopt overzicht van softwarepakketten en tot wanneer ze ondersteund worden:
- Windows 2000: tot dertien juli 2010 betaald, gratis is al gestopt.
- Windows XP SP3: tot 2014 betaald, gratis is al gestopt.
- Office 2007: tot tien april 2012 gratis, daarna tot elf april 2017 betaald.
- Windows Server 2008: tot zeven september 2013 gratis, daarna tot zeven oktober 2018 betaald.
“Microsoft biedt standaard zes jaar ondersteuning voor zijn softwareproducten.”
Das meteen de reden waarom ze nooit perfect werkende produkten zullen leveren!.
(1)Eenmalig verdienen aan de aanschaf,
(2)6 jaar consultancy bijhet oplossen van de problemen ermee, en
(3) na 6 jaar mag je nog eens gaan betalen voor:
– Aanschaf van de volgend versie (met bovenstaand circus)
– Voor support om zolang mogelijk rendement uit je eigen ict investeringen te kunnen blijven halen.
Ik ben benieuwd hoeveel kosten je – als ict bedrijf – jezelf zou kunnen besparen als je je EIGEN OFFICE pakket binnenshuis laat ontwikkelen.
1. Eenmalige de ontwikkelkosten
2. Levenslange support door je eigen ict afdeling
3. Niet afhankelijk van leveranciers (kosten en grillen)
4. Uiteraard moeteloos aanpasbaar aan je eigen wensen
5, Oh ja je kunt er zelf voor kiezen om een MS Office compatible modele eraan te laten ontwikkelen.
Want zeg nu zelf.. hoeveel van de bedrijven gebruik echt ALLE mogelijkheden van een nieuwe MS Office versie?
Doe mij maar Open Source Notepad++ en diepte verstand van open document formats. Daar kan ik mijn leven lang mee vooruit.
Zou deze handelswijze (economische misbruik) aanleiding kunnen zijn door een NMA of Europesche Unie onderzoek?
Je auto en huis bijv. kunnen je leven lang meegaan als je er zuinig op bent, Waarom kan dit niet met je software, Waarom moet je steeds gedwongen door een fabrikant, leverancier kosten en inspanning blijven leveren om “gewoon je ict-werk te kunnen doen?”
@Ronald:
Ik snap je “frustratie” (bij gebrek aan een zwakkere term hiervoor), maar je vergelijking gaat op een aantal punten mank.
Ten eerste: bij de aanschaf van MS Office had het je duidelijk kunnen zijn (zie contract, licentie overeenkomst) dat je niet het product koopt, je koopt het recht het product te gebruiken. Het is niet het product wat ten einde loopt, maar de licentie.
Ten tweede: Ik geef het je te doen: even een eigen office pakket gaan ontwikkelen met je eigen ict afdeling. Als je denkt dat je binnen een jaar klaar bent, dan houd je jezelf wel heel erg voor de gek. je kunt zeggen wat je wilt, en er is inderdaad veel overhead en overbodige functionaliteit in Office, maar het werkt grosso modo wel. Daarbij: even een MS Office compatible module maken is er ook niet bij: de MS Office documentspecificaties zijn niet openbaar, wellicht kan je met heel veel geld licenties kopen om ze te mogen gebruiken, maar houd er rekening mee dat deze onverwacht kunnen wijzigen (en het kost redelijk wat tijd om deze weer bij te werken in je moduletje). Je bent dan wel af van de meeste kosten en grillen van derde partijen, maar je haalt heel veel kosten en grillen van je interne afdeling over.
Open Source Notepad++ is een goede vervanger voor eenvoudige documenten, maar zodra je een wat beter uitziend document wilt maken met indexen, wisselende lettertypen, plaatjes en dergelijke ga je al snel weer naar een groter pakket toe. En je kunt niet van iedere gebruiker binnen je organisatie verwachten dat ze diepgaande kennis hebben van open document formats, en ga je me echt vertellen dat je gewapend met slechts Notepad++ een ingewikkeld XML document gaat bewerken en aan het eind van de rit weer tevoorschijn komt met een foutloos document?
Als je open source wilt gaan, ga je verder met OpenOffice, als je betaalt krijg je er ook nog een professionele helpdesk bij.
Kan je me aangeven welk economisch misbruik hier gepleegd wordt door Microsoft? Je kunt veel zeggen, maar je bent als bedrijf zelf met het bedrijf in zee gegaan en akkoord gegaan met de licentie overeenkomst. Niemand heeft je gedwongen om MS Office licenties te kopen.
Je vergelijking met de auto’s en huizen gaat op vele vlakken mank. Een daarvan is dat ook auto’s verouderen en onderdelen worden na verloop van tijd ook niet meer geproduceerd. Daar draaien hele sloopbedrijven nog de komende jaren op, maar aan het eind van de rit kan je zelf op een draaibank het onderdeel nog maken omdat een auto min of meer ‘open source’ is: je doet de motorklep open en je ziet de motor, met bouten en moeren die je kunt opendraaien. Er zijn boeken met de precieze technische specificaties van de onderdelen en wat dies meer zij. Hetzelfde geldt voor je huis. Als je echter de .exe of .dll van een Office applicatie bekijkt, zal je weinig herkenbaars zien.
Kortom: het sentiment is begrijpelijk, de argumentatie is weinig doorgedacht.
Dit besluit is goed voor Open Office, Ronald. Het nog wel ondersteunde Office 2007 is een crime. Dus gewoon doorgaan met Office 2003 of overgaan op Open Office 3.0, etc.
Verder heeft Cpt wel gelijk en nu weer verder aan het werk.
@CPT
Volgens mij vergis je je een beetje met de opmerking dat de office bestandformaten niet openbaar zijn
Microsoft heeft ca een jaar geleden de specificatie van deze vrijgegeven (van de Office 2003 formaten dus)
2007 is gewoon xml in een zipje, dus da’s al een stuk eenvoudiger
@Cpt: Je hebt helemaal gelijk.
“Dat je niet het product koopt, je koopt het recht het product te gebruiken. Het is niet het product wat ten einde loopt, maar de licentie.”
Eigenlijk heb je dus gewoon SAAS op cdrom als je Microsoft spul koopt. Het zal nooit van jezelf worden (niet dat ik het zou willen)
“even een eigen office pakket gaan ontwikkelen met je eigen ict afdeling.”
Het is toch geen gekke gedachte? Waarom niet ZELF iets ontwikkelen i.p.v. altijd als bedrijf achter de laatste ict-mode uit Redmond aan te hollen? Beetje groot ict bedrijf moet daartoe toch wel in staat zijn.
Het feit dat bijna de gehele wereld gehersenspoeld is dat computeren gelijk staat aan Windows + Office, wil toch niet zeggen dat je je leven lang jezelf moet laten leiden op ict gebied, door WAT EEN ANDER je voorschrijft?
“de MS Office documentspecificaties zijn niet openbaar”
Precies, das dus het gigantische machtsmiddel wat Redmond heeft over al haar gebruikers! Op het moment dat dit wel openbaar zou worden, gaan andere partijen zich hierop storten en “Office compatibel” pakketen maken. Zo kan ik ook een monopoly positie erop na houden in deze markt.
Dit zie ik als “economisch (machts)misbruik” want als je eenmaal in het Microsoft software, licentie en contracten moeras zit vastgezogen, gecombineerd met GESLOTEN STANDAARDEN, heb je dan nog vrije keuze om over te stappen naar iets anders??
Autos, Huizen en Office:
Das nu precies mijn punt! Alles is gesloten, je bent en blijft dus afhankelijk van de grillen van een fabrikant.
Je mag en kunt dus ook niet ZELF bepalen of je wel of geen nieuwe Office versie wilt aanschaffen. Je word hiertoe dus gewoon – via licentie – gedwongen. Zou jij het leuk vinden als je je favouriet oldtimer,woonhuis moest inruilen – simpelweg omdat ie 10 jaar oud is?
Als ik het zo bekijk is het pure kapitaalvernietiging:
– Je koopt, huurt een softwarepakket van (in dit geval) Microsoft
– Je bouwt op andermans fundament een eigen applicatie
– Je stelt je dus afhankelijk op van de leverancier
– Je bent afhankelijk van hun patches, updates en ellende die ermee gepaard gaat
– Je mag zelf te troep ervan weer opruimen
Over 6 licentie jaren…
– Mag je WEER gaan dokken en opnieuw beginnen.
Dat wil je toch niet? maar zolang je niet hebt geleerd buiten je eigen Window(s) te denken , lijkt het alsof je geen andere keus hebt, en hobbel je maar achter de laatste ict-mode aan met bijbehorende kosten en ellende
Zie je nu waarom ik voorstel om het zelf te gaan ontwikkelen. Laat je niet door een ander de (software) wet voorschrijven.
“Doe het lekker zelf, Doe het The Open Source Way”
Wat Notepad++ betreft:
Ik wilde alleen maar aangeven dat er ook eenvoudige manieren zijn voor tekstverwerking. Zeg eens eerlijk, hoeveel personen en bedrijven gebruiken ALLE features die in Ms-Office aanwezig zijn?
Office 2010 komt er aan en is een beetje wat Office 2007 had moeten zijn.
Helaas zit er nog een addertje onder het gras. Microsoft zegt: “In de Microsoft Office 2010 release zullen we Windows XP 64-bit niet ondersteunen. In termen van productiviteit en gebruikerservaring worden de voordelen van 64-bit computing het beste genoten door de nieuwe 64-bitversie van Office te gebruiken met Windows 7 (64 bit) of Windows Vista (64 bit)”
Je vraagt je af wat Microsoft met de 64-bitversie had willen bereiken, wel ondersteuning blijven geven maar geen nieuwe MS Office. Gelukkig is “OpenOffice.org supported by Windows XP 64-bit”.