Veel datacenters koelen te veel, stelt een onderzoeksinstituur van de Europese Unie in de nu vrijgegeven gedragscode voor datacenters. Het iets warmer laten zijn van de ruimtes met servers, opslagsystemen en netwerkapparatuur kan veel energie besparen.
Datacenters kunnen volgens de nieuwe gedragscode van de Europese Unie flink wat energie besparen. Minder koelen is een eerste, makkelijke maatregel om het energieverbruik te verminderen. Veel bedrijven koelen hun ruimtes met servers, storage en netwerkapparatuur namelijk te veel, stelt het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek van de EU.
Dat onderzoeksinstituut levert wetenschappelijke ondersteuning voor het uitstippelen, ontwikkelen, uitvoeren en toetsen van EU-beleid. De Europese Commissie kijkt al geruime tijd kritisch naar het energieverbruik van ict. Dat betreft zowel simpele standby- en uitschakelfuncties van desktopcomputers als het grootschalig terugdringen van de CO2-uitstoot.
Dertig graden Celsius
"Servers produceren een aanzienlijke hoeveelheid warmte. Ruimtes met servers worden vaak gekoeld tot lage temperaturen van bijvoorbeeld 22 graden Celsius. Uit onderzoek blijkt dat een strikt laag temperatuursregime niet noodzakelijk is", meldt het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek, dat het EU-initatief voor energiebesparing concreet invult. "Serverruimtes werken uitstekend bij dertig graden Celsius en een hoge luchtvochtigheid. Het 'overkoelen' van datacentra is dus onnodig."
De besparing hierbij komt dan dus uit de verminderde koeling. "Airconditioning en luchtbehandeling zijn grote energievragers. Slecht ontworpen datacentra mengen koude en warme lucht, zoals dat ook gebeurt in normale kantoorpanden." De gratis te downloaden EU-gedragscode raadt dit af: het scheiden van de luchtstromen naar temperatuur zorgt voor een efficiëntere én zuinigere koeling.
Webcast datacenters
Computable heeft op 12 december een live webcast over het datacenter van de toekomst. Het datacenter staat anno 2008 onder toenemende druk. Oude ontwerpen kunnen nieuwe systemen en nieuwe vereisten niet goed huisvesten. De stijgende prijs van energie en de trend van ‘green ict' leggen nieuwe eisen op. Waar gaat het datacenter heen?
De webcast van 12 december verkent de opties: verbouw of nieuwbouw, zelf doen of uitbesteden, hoe verzorg je kosteneffectieve uitwijk en recovery?
“EU_Gedrags_code voor datacenters.”
Het moet niet gekker worden. de EU schrijft regeltjes voor vanuit Brussel, en jij als data-centerondernemer, mag ervoor gaan dokken?? Of krijg je daar ook subsidie voor al je een [EU Certified Hot Datacenter] logo op de deur van je serverruimte plakt. Ik ben heel benieuwd welke “deskundigen” ze hebben geraadpleegd hiervoor.
Vraag aan de EU:
Heb je zelf wel eens moeten werken in een serverruimte van 30 graden.. Nee he? En volgens mij druist dat wer in tegen een ander regeltje van jullie, de maximale werkplek temperatuur uit de arbo wet (of komt deze wet niet uit brussel)
Ideetje voor een brusselse positieve energie stimulans??
Geef datacentres “groene subsidie” als zij hun warmte overcapaciteit hun eigen kantoorpanden (en de omliggende stadswijken) verwarmen 😉
Positieve stimulatie werkt beter dan regeltjes, onderdrukking en straffen (oh ja en inhoudelijk verstand van zaken waar je wetjes over wil maken ook 😉
Een gedragscode is geen verplichting zoals een Richtlijn die in nationale wetgeving moet worden omgezet.
Das een kwestie van wachten Kees…
Eerst een “politieke richtlijn” lanceren om de publieke opinie te peilen, reacties te bekijken… en dan later er een wet van maken 😉 als de EU beter uitkomt!
Waar het mij om gaat is dat je als ondernemer niet vrij bent van (verregaande) overheids bemoeiens bij het runnen van je eigen business! De overheid vangt je ook niet op als je onderuit gaat, dus laat ze zich dan ook vooral niet bemoeien hoe jij jouw business wilt runnen of aanpakken.
Een normale ondernemer bemoeit zich toch ook niet met de bedrijfsvoering (gang van zaken) binnen de Europeesche commissie. Ze pikken via je inkomstenbelasting al meer dan 50% van je winst in! Is dat niet genoeg? Waarom zou je dan wel accepteren dat een ander (EU) jouw de wet voorschrijft m.b.t. je bedrijfsvoering?