Woensdag begint in Shanghai het Intel Developer Forum (IDF). Dit congres staat deze keer vooral in het teken van een vernieuwing van de processorkern. Daarmee hoopt Intel te bereiken dat multicore-, multiprocessor en multithreading-systemen efficiënter gebruikmaken van gedeelde bronnen zoals het systeemgeheugen.
Woensdag 2 april en donderdag 3 april vindt in Shanghai (China) het Intel Developer Forum (IDF) plaats. Nadat Intel vorig jaar de processortechnologie verkleinde met de overstap naar een productieproces van 45 nanometer, staat dit jaar in het teken van de vernieuwing van de processorkern. Mogelijk maakt Intel meer details bekend over zijn keuze om nieuwe processoren te voorzien van een geïntegreerde geheugencontroller met zijn QuickPath-technologie. Daarmee krijgen de processoren snellere toegang tot het systeemgeheugen.
Multicore, multiprocessor en multithreading
Omdat miniaturisatie steeds moeilijker en duurder wordt, proberen processorfabrikanten de de prestaties van processoren de laatste tijd vooral te verhogen met meer processoren, meer ‘cores’ (kernen) en meer ‘threads’ (reken-‘draden’), allemaal binnen één systeem. Die benadering zorgt ervoor dat de computer intelligenter moet omgaan met de benutting van bronnen die alle processerkernen samen delen, zoals het systeemgeheugen.
Tot nu toe hebben Intel-processoren toegang tot het systeemgeheugen via een geheugenbus. Die geheugenbus voert naar een chipset, waarbinnen een geheugencontroller de toegang tot het systeemgeheugen coördineert. Zowel deze front side bus (FSB) als de chipset vormen een flessenhals, die lelijk in de weg zit van verdere snelheidswinsten.
QuickPath
Om die flessenhals te verwijderen, kiest Intel voor een nieuwe architectuur, die twee belangrijke verbeteringen brengt. Ten eerste verhuist de geheugencontroller: van de chipset naar een plek binnen de processor. Ten tweede krijgt die geheugencontroller een nieuwe, snelle verbinding naar het werkgeheugen. Die nieuwe verbinding heet QuickPath (hiervoor bekend onder de codenaam Common System Interface). QuickPath is vergelijkbaar met de HyperTransport-verbinding die AMD jaren geleden introduceerde.
Nehalem en Tukwila
QuickPath gaat deel uitmaken van de Nehalem-processor (een nieuwe Xeon-chip met naar keuze twee, vier of acht cores) en van de Tukwila-processor (een nieuwe Itanium-chip). Nehalem komt naar verwachting eind 2008 op de markt. De Xeon-chip heeft een geïntegreerde geheugencontroller en zal te koop zijn met twee, vier of acht cores (octocore), die in totaal respectievelijk vier, acht en zestien threads ondersteunen. Vanaf begin 2009 brengt Intel ook Nehalem-processoren met zestien cores op de markt. Die chips kunnen dan tweeëndertig threads tegelijk uitvoeren.
Tukwila is een nieuwe Itanium-chip die in de tweede helft van 2008 op de markt komt. Tukwila heeft een geïntegreerde geheugencontroller, gebruikt dan ook QuickPath-technologie voor rechtstreekse toegang tot het systeemgeheugen, en heeft een totaal cachegeheugen van 30 MB. Deze combinatie leidt volgens Intel tot een werksnelheid die meer dan twee keer zo hoog ligt dan van de huidige Itanium-processoren.
Dunnington
Intel introduceert op IDF nieuwe multicore-processoren. Dunnington is de codenaam van een nieuwe Xeon-variant die in de tweede helft van 2008 op de markt komt. Deze chip is opgebouwd uit zes cores van de Penryn-processor, in de vorm van drie dualcores met een gedeeld Level 3-cachegeheugen van 8 MB. Deze 45 nanometer processor is bedoeld voor servers en heeft meer functies voor virtualisatie ingebouwd. De sixcore-chip is compatibel met moederborden voor Intels huidige server/werkstation-platform Caneland.
Daarnaast werkt Intel aan het combineren van verschillende typen kernen in één architectuur. Larrabee is een nieuwe multiprocessor-architectuur die niet alleen algemene processoren omvat maar ook gespecialiseerde kernen. Laatstgenoemde chips zijn dan alleen voor bijvoorbeeld grafische toepassingen of encryptie. Ook op dit vlak volgt Intel het voorbeeld van AMD, die dit al doet met zijn Fusion-project.