Ondanks de toenemende populariteit van thin clients kiezen de meeste bedrijven nog altijd voor traditionele desktop-pc’s. Die bestaan gelukkig ook in heel compacte, energiezuinige en eenvoudig centraal te beheren uitvoeringen. Wij testten negen bedrijfdesktops van acht merken.
We ontvingen voor deze test meer bedrijfsdesktop-pc’s dan voor de desktoptest van maart vorig jaar: negen in totaal tegenover zes vorig jaar (zie Computable nummer 10 van 2006). Vorig jaar waren alle pc’s uitgerust met een Intel Core Duo processor. Dit jaar hebben ze allemaal een Intel Core 2 Duo, op twee na die voorzien zijn van een AMD Athlon 64 X2, ook met twee uitvoeringskernen. Interessant is dat Dell twee grotendeels identieke versies van zijn Optiplex leverde, een met een AMD Athlon X2 5000+ (Optiplex 740) en een andere met een Intel Core 2 Duo E6600 (Optiplex 745). Dat levert mooi vergelijkingsmateriaal op. HP voorzag ons voor deze test van een Compaq dc5750MT met AMD Athlon 64 X2 4600+. Alle andere merken leverden dus een pc met Intel Core 2 Duo. Het gaat in alfabetische volgorde om Acer (Veriton 1000), Apple (iMac 17-inch), Fujitsu-Siemens (Esprimo P5915), Lenovo (ThinkCentre M55p Small Form Factor), Maxdata (Favorit 5000 IM BTX Select), en NEC Computer (PowerMate ML460).
Alle pc’s draaiden mede op onze uitdrukkelijke vraag Windows XP Service Pack 2. Onze benchmarks zijn nog niet geschikt voor Windows Vista en bovendien verkiezen bedrijven vandaag nog steeds in grote mate XP. In onze testaanvraag benadrukten we verder dat het onze bedoeling was om desktop-pc’s te testen die ontworpen zijn met het oog op prestaties, energiezuinigheid, stabiliteit, netwerkintegratie en lage totale gebruikskosten voor bedrijven met vijf of meer werknemers. Wij vroegen minimaal een processor met twee uitvoeringskernen, en 1024 MB geheugen (niet meer, niet minder, tenzij echt niet anders kon). Fabrikanten die bedrijfs-pc’s met zowel AMD als Intel leveren, mochten van ons beide types insturen; alleen Dell heeft dit uiteindelijk gedaan.
Processor en geheugen
Van de zeven pc’s met Intel Core 2 Duo draaien er vier op 1,86 GHz (Acer, Lenovo, Maxdata, NEC), één op 2 GHz (Apple) en twee op 2,4 GHz (Dell, Fujitsu-Siemens). Van de twee pc’s met AMD Athlon 64 X2 draait er één op 2,4 GHz (HP) en één heeft een kloksnelheid van 2,6 GHz (Dell).
Twee pc’s hadden niet de gevraagde 1 GB werkgeheugen. De Acer Veriton 1000 werd met maar 512 MB geheugen geleverd, terwijl de NEC PowerMate ML460 met 2 GB en de Fujitsu-Siemens Esprimo P5915 zelfs met 3 GB op onze testbank verscheen. Bij de Acer hebben we er een geheugenmodule bijgeprikt om tot de voor deze test gevraagde 1 GB te komen. (De prijs in de tabel op de Computable-site geldt voor een systeem met 1 GB.) Bij de NEC hebben we de Sysmark-benchmark zowel met 1 als met 2 GB geheugen uitgevoerd. Bij de Fujitsu-Siemens was het niet mogelijk het geheugen tot 1 GB te verminderen.
Overigens blijkt uit onze testen dat meer werkgeheugen bij doorsnee kantoortoepassingen niet zo veel voordeel oplevert. De NEC PowerMate ML460 bleek in de Sysmark 2004 SE benchmark, die typische kantoortoepassingen test, met 2 GB werkgeheugen amper drie procent sneller dan met 1 GB. In de grafische testen (vooral dan de videotesten) levert meer werkgeheugen wel wat meer voordelen op, maar we durven toch stellen dat 1 GB werkgeheugen ruim voldoende is voor gewoon kantoorgebruik bij pc’s met Windows XP. Voor Windows Vista raden we 2 GB aan, zeker bij systemen met een geïntegreerde videochip die het videogeheugen met het standaardgeheugen deelt. Bij de pc’s van Acer en NEC kan het werkgeheugen trouwens maar tot maximaal 2 GB worden uitgebreid. Bij de meeste andere merken is dat 4 GB, terwijl de pc’s van Dell zelfs kunnen worden voorzien van 8 GB werkgeheugen.
Intel versus AMD
Het belangrijkste verschil tussen de Intel Core Duo processor uit 2005 en de in juli van 2006 geïntroduceerde Core 2 Duo is een grotere interne of Level-2 (L2)-processorcache (4 MB tegenover 2 MB, die gedeeld wordt door beide kernen). Dit verbetert alleszins de prestaties. Volledig kunnen we de resultaten van deze test niet vergelijken met die van vorig jaar; we hebben onze wegingen moeten aanpassen omdat de meeste pc’s beter presteerden dan onze wegingslimieten van een jaar geleden en ook omdat we enkele nieuwe grafische testen hebben uitgevoerd. Als we echter de vorig jaar geteste pc’s volgens de nu gebruikte wegingen beoordelen, dan mogen we rustig stellen dat de prestaties er flink op vooruit zijn gegaan, vooral dan voor gewone kantoortoepassingen, waar processor en geheugen de belangrijkste factoren zijn die de prestaties beïnvloeden. In de grafische testen zijn de verschillen vaak minder uitgesproken omdat die sterk afhangen van het type grafische kaart. De pc’s met op het moederbord geïntegreerde grafische chips presteren immers traditioneel slechter dan die met grafische insteekkaarten.
De twee pc’s met AMD Athlon 64 X2 presteren goed en bieden ook een goede prijs-kwaliteitverhouding. Als we echter de beide Dells vergelijken, dan doet de Intel-versie het een fractie beter dan de AMD-versie, ook al heeft de AMD-versie een iets hogere kloksnelheid. Omdat deze pc’s op de processor na vrijwel identiek zijn, mogen we rustig stellen dat Intels huidige dual core processor beter presteert dan die van AMD. De AMD-processor is wel goedkoper dan de Intel-processor. Dat vertaalt zich in een lagere aanschafprijs voor de AMD-pc’s van HP en Dell. In onze wegingen houden we echter slechts voor 30 procent rekening met de prijs, wat betekent dat voor wat de identieke Dells betreft de Intel-versie wat ons betreft toch nog een licht betere prijs-kwaliteitverhouding biedt (59/100 tegenover 55/100). Is de aanschafprijs voor u echter een belangrijke beslissingsfactor, dan kan een keuze voor een pc met AMD-processor zeker verantwoord zijn.
Intel vPro
De meeste pc’s in deze test zijn uitgerust met Intel vPro (Acer, Fujitsu-Siemens, Lenovo, Maxdata, NEC). Deze techniek maakt het mogelijk om pc’s eenvoudiger en op een veilige manier vanaf een centrale locatie te beheren. Het is een verbeterde en sterker beveiligde versie van oudere technieken voor beheer op afstand, zoals Wake On Lan (WOL), Pre-boot eXecution (PXE) en Alert Standard Format (ASF). (De Dell Optiplex 745 is overigens compatibel met ASF 2.0, maar nog niet met Intel vPro.) Speciaal is dat beheertaken als inventarisatie en probleemoplossing ook kunnen worden uitgevoerd als de betrokken pc’s zijn uitgeschakeld. Dit is mogelijk dankzij Intel Active Management Technology. AMT biedt een beveiligd tweeweg-communicatiekanaal dat losstaat van het geïnstalleerde besturingssysteem. Elke met vPro uitgeruste pc heeft ook een speciaal permanent geheugen waarin specifieke configuratiegegevens kunnen worden bewaard. Een vPro-compatibele desktop kan van afstand worden ingeschakeld door de systeembeheerder, die dan de hardware en software kan inventariseren, het BIOS kan configureren en zelfs upgraden, event logs kan uitlezen en ook de instellingen van de beveiliging kan bekijken en desgewenst aanpassen. De pc moet hiervoor wel aangesloten zijn op het stroomnet en op het netwerk. Zolang dat het geval is, kan de systeembeheerder zelfs een barebone vPro-pc opsporen, inventariseren en beheren. In grote organisaties biedt dit uiteraard heel wat voordelen. Intel citeert studies waaruit moet blijken dat Amerikaanse bedrijven tot twintig procent van hun pc-bezit op een gegeven moment niet terugvinden. Buiten de Verenigde Staten zouden die cijfers zelfs nog hoger liggen. Ook grote bedrijven die een goede beheerinfrastructuur hebben, vinden vaak tot vijf procent van hun pc-bezit niet terug, omdat sommige pc’s tijdens de inventarisatieronde niet geconfigureerd of ingeschakeld zijn. Met vPro en daarmee compatibele centrale beheersoftware zouden die problemen tot het verleden moeten behoren. Meer informatie over vPro vindt u op de website van Intel: //www.intel.com/business/vpro/.
Apple Boot Camp
De 17-inch iMac die Apple voor deze test instuurde had een 2 GHz Intel Core 2 Duo, wat ons de mogelijkheid gaf om de bètaversie van Boot Camp uit te proberen, net zoals we deden voor de Apple MacBooks in onze recente notebooktest (zie Computable 15, 13 april 2007). Boot Camp zal worden geïntegreerd in de volgende versie van MacOS X en stelt de gebruiker in staat om Windows te installeren op een Apple-computer. De gebruiker kan dan tijdens het starten via de Option-knop kiezen welk besturingssysteem zal worden gebruikt.
De nieuwste versie van Boot Camp ondersteunt naast Windows XP SP2 nu ook Windows Vista. De interface blijkt lichtjes verbeterd te zijn, zodat we er ditmaal wel in slaagden om een echt dual boot systeem op te zetten. (Tijdens de recente notebooktest hielpen we de MacOS-configuratie nog ongewild om zeep.) Boot Camp partitioneert de harde schijf van de iMac om ruimte vrij te maken voor de Windows-installatie en maakt tegelijk een cd aan met alle benodigde drivers. Daarna moet de Windows XP SP2 of Windows Vista setup-cd worden ingevoerd en begint de installatie van Windows. Wij kozen voor Windows XP SP2. We voerden al onze Windows-benchmarks met succes uit de op de iMac en stelden geen enkele incompatibiliteit vast. De iMac is de op drie na snelste Windows-pc van deze test en biedt met 53/100 een goede gemiddelde prijs-kwaliteitscore.
Andere kenmerken
Bekijken we de rest van de hardware-uitrusting van de geteste bedrijfsdesktops dan zien we net als vorig jaar veel overeenkomsten tussen de geteste systemen. De details vindt u op de Computable-site in de tabel met productinformatie bij deze test. Behalve de Apple iMac is nog steeds geen enkele van deze bedrijfs-pc’s voorzien van ingebouwde Wi-Fi of Bluetooth. De meerderheid van de fabrikanten opteert net zoals vorig jaar voor harde schijven met een capaciteit van 80 GB. Drie merken (Apple, Fujitsu-Siemens en NEC) leveren pc’s met 160 GB. De pc van Maxdata biedt zelfs 250 GB opslagruimte. Twee merken (HP, Maxdata) hebben een RAID-chip aan boord.
Drie van de negen geteste pc’s (Fujitsu-Siemens, HP, Maxdata) hebben een traditionele staande kast van gemiddelde hoogte (37 à 41 cm). De pc’s van Dell hebben een liggende kast van gemiddelde breedte (41 cm). De pc’s van Lenovo en NEC liggen eveneens, maar zijn minder breed (30 cm). De Acer Veriton 1000 is de compactste pc van deze test; hij heeft de omvang van een kloeke paperback. De Apple iMac is een geïntegreerd ontwerp, waarbij 17-inch scherm en computer in één, op een stevige voet staande, ‘kast’ zijn gemonteerd.
Beveiliging
Naast het besturingssysteem wordt er weinig extra software meegeleverd met deze pc’s. Sommige fabrikanten leveren een antiviruspakket mee, maar dat betreft meestal een probeerversie of een versie die maar een beperkte tijd updates binnenhaalt. In een bedrijfsomgeving is dit ook minder belangrijk, omdat de meeste bedrijven toch hun eigen softwarevoorkeuren hebben. De pc’s van Dell, Fujitsu-Siemens en Lenovo zijn voorzien van een geïntegreerde beveiligingschip die voldoet aan de vereisten van de TCG (Trusted Computing Group) 1.2 specificaties.
Jozef Schildermans, Ludo Schildermans en Bert Keersmaekers
Conclusie
De Dell Optiplex 745 haalt de hoogste scores in al onze benchmarks. Zijn bijna identieke tweeling met AMD-processor haalt de tweede hoogste scores. Ook nog op het snelheidsschavotje staat de Fujitsu-Siemens Esprimo P5915. Ook de Apple iMac zet nog hoge prestatiescores neer. Alleen de Acer Veriton 1000 valt echt uit de toon met een vrij lage algemene prestatiescore van 39/100. Het zeer compacte, energiezuinige en stille ontwerp van deze pc zet dus een duidelijke domper op de prestaties. Weliswaar is ook deze pc nog ruim snel genoeg om er moderne kantoorapplicaties op te draaien. Een laag energieverbruik is een zeer belangrijke beslissingsfactor bij de keuze van bedrijfs-pc’s, of zou dat toch moeten, maar het is iets dat in onze testcijfers momenteel nog weinig tot uiting komt. We studeren erop om daar in de toekomst ook cijfermatig meer rekening mee te houden. De HP DC5750MT (met AMD-processor) biedt veruit de beste prijs-kwaliteitverhouding van alle geteste pc’s. Ook de Maxdata Favorit 5000 (met Intel-processor) scoort goed betreffende prijs-kwaliteitverhouding.
De kern
– De AMD-processor scoort goed voor wat betreft prijs-kwaliteit, maar de Intel-processor presteert beter.
– Intel vPro vereenvoudigt de inventarisatie en het beheer van bedrijfs-pc’s.
Online
Op de site van Computable kun je drie bij deze test behorende tabellen downloaden.
– overzicht van de testresultaten