Terwijl Intel en AMD overgaan op dualcore omdat hun x86-processoren energie vreten en niet voorbij de 4 GHz komen, onthult IBM dat de aanstaande zesde generatie van zijn multicore Risc-processor tussen de 4 en 5 GHz draait.
IBM laat weten dat zijn aanstaande Power6-processor, voor de eigen Unix-servers, zowel op een hoge kloksnelheid draait als energiezuinig is. Dit onthulden chipexperts van het computerbedrijf op de International Solid-State Circuits Conference (ISSCC) die eerder deze maand plaatsvond in San Francisco.
De Power6 haalt tussen de 4 en 5 GHz, terwijl in IBM’s laboratoria zelfs 6 GHz is gehaald. De producent stelt dat de processor twee keer zo krachtig is als concurrerende chips van Intel, AMD en Sun Microsystems. De nieuwe Power-chip moet volgend jaar op de markt verschijnen. Tot die tijd moet IBM het doen met zijn Power5 die bij de lancering, in mei 2004, vooruitstrevend en krachtig was, maar die nu qua kloksnelheid en prestatieniveau achter lijkt te blijven.
Geïntegreerd en opgevoerd
De Power6 moet IBM in één klap vooruit helpen. “Er is niemand die zoiets heeft. Wij hebben een sterk geïntegreerde chip met meerdere kernen en we voeren de kloksnelheid aanzienlijk op”, zegt cto Bernard Myerson van IBM’s systemendivisie. Hij stelt dat IBM deze twee ‘versnellingsknoppen’ omhoog draait, terwijl de chipindustrie de ‘knop’ voor kloksnelheid nu juist lager zet. “Ondanks de hoge snelheid, heeft de Power6 een lager energieverbruik dan sommige hedendaagse desktop-processoren.”
IBM dankt deze combinatie van multicore en snelheidsverhoging aan doorbraken op het gebied van materiaalprocessen en een verkleining van de chipschaal naar 65 nanometer. Onderzoekers van het bedrijf hebben nieuwe methoden verfijnd voor het oprekken en inklemmen van silicium, gecombineerd met nieuwe isolatietechnieken.
Verbruik en hitte
Het alsmaar hogere energieverbruik van moderne processoren komt grotendeels voort uit de hogere kloksnelheden. Verkleining van de chipelementen moet dit tegengaan, maar fundamentele materiaal- en procesbarrières bemoeilijken dit. Daarnaast treedt er meer energielekkage op, wat tot hogere hitteafgifte leidt. De overstap naar dualcore, die IBM in 2001 al maakte met zijn Power4-processor uit, moet dit verhelpen. Twee kernen op lagere kloksnelheid kunnen daarbij een snellere single core processor evenaren of voorbijstreven, met een lager energieverbruik en dito hitteafgifte.
Serverconvergentie
De ontwikkeling van de Power6-processor signaleert ook een convergentie voor IBM’s serverlijnen, onder de naam Eclipz (enhanced core logic for iSeries, pSeries ans zSeries). Het plan is de drie eigen serverlijnen – pSeries, iSeries en mainframe-zSeries – te voorzien van de Power6-varianten. De mainframes van IBM gebruiken nu nog eigen processoren. Het systeemontwerp blijft wel eigen voor deze topservers.
De Unix-servers (pSeries) en midrange AS/400-machines (iSeries) gebruiken al nagenoeg dezelfde hardware. In mei 2004 bracht IBM die twee lijnen nader tot elkaar met de introductie van de Power5-processor, die debuteerde in de iSeries. Die multicore chip doet dienst in beide serverlijnen, net zoals dualcore-voorganger Power4 hoewel de iSeries-machines daarbij wat achterliepen op de pSeries-’neven’. Eerder had de AS/400 een eigen processorarchitectuur: IMPI (Internal MicroProgrammed Interface).