Intel schat dat het tegen 2009 à 2010 processoren met wel 32 rekenkernen (cores) op de markt kan hebben. De chipproducent, die met dualcore achter concurrent AMD aanliep, werkt aan ontwikkelproject Keifer voor echte multicore-chips.
Intel heeft al quadcore-chips op stapel staan, maar dat zijn in eerste instantie twee direct op elkaar geplaatste dualcore-processoren. Die gekoppelde chips tellen dan in totaal vier kernen en zijn multicore, maar niet een echt quadcore-ontwerp.
De door Intel nagestreefde 32-core processor draagt de codenaam Gulftown en zal op een 32 nanometer-productieproces worden gefabriceerd. De chipproducent maakt zijn huidige processoren op 65 nanometer.
De kernen van Gulftown zullen volgens de huidige plannen elk op een kloksnelheid van slechts 2 GHz draaien, maar het totale aantal van 32 en de simultane afhandeling van maar liefst 128 programma-threads moet toch een hoog prestatieniveau opleveren. Sun Microsystems heeft al een dergelijk chip op de markt in zijn acht-core 32-thread T1-processor.
Het is nog niet bekend hoe Intel die cores met elkaar en het geheel met de rest van de computer wil verbinden. AMD heeft lang geleden al gekozen voor de point-to-point verbinding HyperTransport. Intel worstelt tot op heden met de enkele toegangsbaan van de front side bus (FSB) wat bij computers met multiprocessor dualcores al een flessenhals kan vormen.