Sun Microsystems en Fujitsu slaan de handen ineen voor de ontwikkeling van servers met de 64-bit Ultrasparc-processor en Unix-variant Solaris. Computable berichtte in oktober vorig jaar al dat de twee bedrijven hierover in gesprek waren.
|
Het Amerikaanse Sun en het Japanse Fujitsu, inclusief diens joint venture Fujitsu-Siemens, gaan nu samen een serverlijn ontwikkelen met Ultrasparc-processoren en Suns Unix-variant Solaris. Die machinereeks, voorlopig APL (Advanced Product Line) geheten, is een samenvoeging van de wederzijdse serverlijnen Sunfire en Primepower. In laatstgenoemde zit de door Fujitsu geproduceerde kloon Sparc64 van Suns 64-bit processor. Die twee chips zijn weliswaar binair compatibel en draaien dus dezelfde software, maar zijn niet uitwisselbaar door fysieke verschillen. Sun en Fujitsu hebben al bijna twintig jaar een relatie.
Serversamenvoeging
Het gezamenlijke APL komt medio 2006 op de markt en is gebaseerd op Fujitsu’s Sparc64 VI-generatie. Het omvat dan twee verschillende systeem- en processorontwerpen: één voor horizontaal schalen en één voor verticaal. Dit bevestigt dr. Joseph Reger, cto van Fujitsu-Siemens. Beide bedrijven verzorgen de productie, verdeeld per geografische regio, waarbij Sun sterker is in Noord-Amerika en Fujitsu in het Verre Oosten.
De processor wordt gefabriceerd door Fujitsu. Sun benadrukt dat chipproducent Texas Instruments hierdoor zeker niet buitenspel staat. TI is de voornaamste maker van de Ultrasparc-processoren en blijft dat voor de gespecialiseerde chips met de codenamen Niagara en Rock waar Sun nu aan werkt.
Die processoren zijn bedoeld voor zogeheten throughput computing wat niet draait om alsmaar hogere kloksnelheden, maar om efficiëntere taakverdeling en -verwerking. Daartoe dienen chips met meerdere processorkernen die elk meerdere programmadraden (threads) kunnen afhandelen. De huidige Ultrasparc IV zit al in die richting; die processor is eigenlijk twee verbeterde Ultrasparc III-chips op één chipblok (die). Naast de gezamenlijke APL-servers, die onder de drie betrokken bedrijfsnamen op de markt komen, voert Sun na 2006 dus ook nog eigen machines.
Kennis en kosten delen
De twee computerproducenten willen met hun hechtere samenwerking de totale markt voor Ultrasparc-servers met Solaris vergroten. Belangrijker is echter dat Sun hiermee de hoge kosten voor onderzoek en ontwikkeling van zijn eigen processorlijn deelt met Fujitsu. Het kost naar schatting drie miljard dollar per jaar om een concurrerende processortechnologie te ontwikkelen, maar dat bedrag neemt jaarlijks toe. Sun en Fujitsu schrappen nu dus de overlap in hun ontwikkeling. “We combineren nu onze r&d-kennis en -dollars”, vat Reger samen.
Sun vult hiermee ook de bovenkant van zijn productbereik aan. De toekomstige APL-servers zijn schaalbaar tot topzware configuraties. Topman Kohout roemt daarbij de mainframe-voorgeschiedenis en -ervaring van Fujitsu.
Daarnaast dicht Sun ook een mogelijk gat in zijn processorportfolio. De Amerikaanse computerfabrikant schrapte eind april de geplande Ultrasparc V-processor, nadat het in februari al stilletjes de Ultrasparc VI had geschrapt. Sun kwam hiertoe vanuit de overtuiging dat snellere, krachtige processoren – zoals de eerder geplande V- en VI-generaties – achterhaald worden door gespecialiseerde multikern-chips. Analisten interpreteren de overeenkomst met Fujitsu echter als een erkenning dat krachtige processoren voor zware servers nog wel degelijk toekomst hebben.
Voordat APL op de markt komt, stemmen Sun en Fujitsu hun serverlijnen al meer op elkaar af. Dat doen ze allereerst door de software gelijk te schakelen. Beide leveranciers zullen dezelfde versies van Solaris, het Java Enterprise System en andere software leveren. Dit moet onafhankelijke software-ontwikkelaars naar het platform lokken.
Toekomst en oplossingen
“Solaris is hiermee de enige Unix-variant ter wereld die wordt gesteund door twee bedrijven, dit in tegenstelling tot IBM en HP”, beweert Fujitsu-Siemens-topman Reger. Oud-mainframeproducent Bull levert echter sinds jaar en dag Unix-variant AIX van IBM op zijn servers. Daarnaast vallen de twee Unix-besturingssystemen van SCO kennelijk buiten deze vergelijking, net zoals het van Unix afgeleide Linux.
Reger stelt dat de overeenkomst tussen Sun en Fujitsu een einde maakt aan eventuele twijfel over de toekomst voor Sparc en Solaris. Hij voegt daaraan toe dat die technologie slechts een fundament is en dat daar bovenop applicaties en diensten nodig zijn om tot oplossingen te komen.
“Daar zijn ook onafhankelijke software-producenten (isv’s) en wederverkopers voor nodig.” Sun en Fujitsu gaan dat ecosysteem nu uitbouwen en noemen erp-leverancier SAP al als belangrijke partner. Sun-topman Kohout is enthousiast over de verdubbeling van de verkoopstaf voor Suns platform. De twee bedrijven behouden wel elk hun eigen afdelingen voor marketing, verkoop en ondersteuning.< BR>