Hardwarefabrikant Motorola produceert nog wel bestaande Power PC-processoren, maar lijkt zich in de toekomst van dit platform te distantiëren. Het bedrijf is nog wel gebonden door de overeenkomst met Power PC-partners Apple en IBM, maar stopt met "alle activiteiten die gerelateerd zijn aan het Mac OS", aldus Joe Guglielmi, general manager van de Motorola Computer Group. "Toekomstige investeringen in het Mac OS zijn niet verantwoord."
Vorige maand liet het bedrijf weten te stoppen met alle onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten die gerelateerd zijn aan het Mac OS. Recentelijk werd echter duidelijk dat Motorola nog wel de huidige modellen van de processor zal leveren en produceren.
De fabricage van toekomstige ontwerpen komt voortaan in handen van IBM. Motorola zou bij dit proces evenwel toch ‘betrokken’ blijven. Beide bedrijven willen echter hun Power-PC-overeenkomst met Apple wijzigen.
Intel-processoren
De levensvatbaarheid van dit hardware-platform staat dus sterk ter discussie. Vooral nu Steve Jobs kortingen tot wel 50 procent zou eisen op alle Power PC-leveringen van IBM en Motorola. Apple zou zelfs dreigen met een totale boycot. De Mac-fabrikant overweegt namelijk ook het gebruik van andere processoren, mogelijk van Intel.
De lopende onenigheid met Apple leidde al tot de dood van Motorola’s Mac-klonen, de Starmax-lijn. Bestaande modellen worden nog wel geleverd, maar de ontwikkeling van nieuwe systemen is stopgezet. Bovendien blijft het bedrijf met een voorraad Starmax 6000-machines zitten die zijn gebaseerd op het Common Hardware Reference Platform.
Dit is een standaard die Apple in de ban heeft gedaan voor de kloonfabrikanten, omdat zij hiermee snellere en goedkopere computers zelf kunnen ontwerpen. De voortijdig uitgerangeerde Starmax 6000 werd vorige maand gedemonstreerd op de Macworld Expositie in Boston. Deze machine bleek maar liefst 50 procent sneller dan Apples topmodel en zou niet duurder zijn.
Somber
Het is dan ook geen wonder dat Motorola sombere verwachtingen heeft voor het derde kwartaal van dit jaar. Woordvoerders voorspellen al dat de winst ‘beduidend lager’ zal zijn dan de 60 dollarcent per aandeel die Wall Street verwacht.
Het stopzetten van alle productie, onderzoek en ontwikkeling die gerelateerd zijn aan het Mac OS, kost Motorola zeker 95 miljoen dollar. Ondertussen zakte de beurskoers van de fabrikant twee weken geleden al ruim 10 procent.