Ict-dienstverlener Ordina heeft zijn aandeelhouders een groot offer gevraagd – en gekregen. Aandeelhouders leveren 82 procent van hun belang in om Ordina weer financieel gezond te maken. Zij slikken het, omdat anders hun totale investering verloren gaat.
Aandeelhouders van Ordina stemden op 1 december 2011 in met de uitgifte van extra aandelen. Via een zogeheten claimemissie worden de aandelen eerst aan de bestaande aandeelhouders aangeboden. Wie geen zin heeft extra geld in Ordina te steken, kan zijn recht op extra aandelen – de zogeheten claim – op de beurs verkopen. De aandelen gaan in de ramsj: de prijs van 0,93 euro ligt 36 procent onder de slotkoers op de dag voorafgaand aan de aankondiging van de emissie.
Als voorwaarde om een nieuwe financiering te krijgen, eisten de banken dat Ordina schoon schip zou maken. De schuldenlast van het bedrijf was torenhoog ten opzichte van inkomsten. Een van de leningen die Ordina met de opbrengst uit de extra aandelen wil opruimen, is die uit augustus 2009 van Delta Lloyd en ING ter hoogte van 27,5 miljoen euro. Het gaat om een zogeheten achtergestelde lening met een rentepercentage van 13,5 procent. Een dure lening dus, die werd afgesloten op een moment dat Ordina knijp zat.
Het afgelopen jaar heeft Ordina al geld opgehaald door dochterondernemingen te verkopen. In april 2011 werd het financieel adviesbureau Finext aan een deel van het personeel overgedaan. Ordina ontving vier miljoen euro. Een maand eerder werd detacheringsdochter Integer voor 3,3 miljoen van de hand gedaan. Eind 2010 had het bedrijf al afscheidgenomen van de managementopleider Ormit. Dat leverde 11,7 miljoen euro op.
Afvloeiing
De opbrengsten vallen in het niet bij de verliezen die dochteronderneming BPO eerder veroorzaakte. Bij de verkoop van de outsourcingsdochter zag Ordina zich genoodzaakt koper Centric 32 miljoen euro bijbetaling te beloven, uiteindelijk werd dat 24 miljoen euro. Het zorgenkindje was ooit bedacht door ex-ceo Ronald Kasteel als de nieuwe melkkoe van het bedrijf.
Kasteel nam in 2011 na twaalf jaar – naar eigen zeggen op eigen initiatief – afscheid als ceo, met een afvloeiingsregeling van 1,7 miljoen euro. Dat is 4,6 keer zijn vaste salaris van 364.000 euro (2010). Het bedrag bestaat uit de bonussen die hij in 2011 en 2012 uitgekeerd zou krijgen, plus een afscheidsbonus die werd berekend aan de hand van de bij ontslag gebruikelijke kantonrechtersformule.
Nieuwe lijnen
De herfinanciering van Ordina is de eerste grote klus van de nieuwe ceo Stépan Breedveld: het klaarstomen van het bedrijf voor de toekomst. Hij bracht al meer focus in de organisatie door een eenvoudiger structuur in vier divisies en het schrappen van twee managementlagen. Ook zette hij het mes in de ondersteunende diensten, waarbij 85 voltijdsbanen verdwenen.
Het merendeel van de aandeelhouders heeft vertrouwen in de nieuwe lijnen die Breedveld uitzet. Tijdens de extra vergadering waar zij stemden over de uitgifte van extra aandelen, spraken de houders van ruim tweederde van de vertegenwoordigde aandelen zich uit voor de extra aandelenuitgifte. Krap een derde was tegen. In totaal was 26,8 procent van de uitstaande aandelen bij de vergadering vertegenwoordigd.
Ik snap niet dat een ex-ceo nog zoveel geld meekrijgt als hij op eigen initiatief vertrekt. De kantonrechtersformule geldt dan volgens mij ook niet. Ik kan niet anders concluderendan dat er druk is gezet door een RvC en aandeelhouders, daar had men blijkbaar ook nog geld voor over.
“Het bedrag bestaat uit de bonussen die hij in 2011 en 2012 uitgekeerd zou krijgen, plus een afscheidsbonus die werd berekend aan de hand van de bij ontslag gebruikelijke kantonrechtersformule.”
Deze zin bevat 3x het woord bonus. Een bonus krijg je toch alleen als je iets BETER DAN VERWACHT hebt gedaan??
Er wordt blijkbaar met 2 zeer verschillende maten gemeten in de detacheringswereld, waarin veel goed presterende werknemers niet eens een inflatiecorrectie kunnen krijgen.
Ik heb nog weinig plezier gehad van de belegging in Ordina. Het is zuur dat Kasteel nog wel zijn bonussen over 2011 en 2012 krijgt uitbetaal, terwijl ik moet bijbetalen en de waarde van de aandelen zijn nog lager. Ik vind het niet eerlijk.
Het is toch echt onbegrijpelijk dat een bedrijf dat in feite zo goed als failliet blijkt te zijn wel in staat is om de vertrekkende CEO een bonus uit te betalen. Dit staat wat mij betreft geheel los van in hoeverre je de situatie wel of niet aan die CEO kunt toerekenen want dat is van buiten af niet te beoordelen.
Tenzij de organisatie rigoreus veranderd is deze op sterven na dood. Kijk verder dan de cijfers, vertoont de organisatie samenhang? is de organisatie juist gepositioneerd? zijn de juiste mensen in dienst of zijn deze juist de laan uitgestuurd?
@Nada,
Ik zie veel positieve signalen in mijn buurt. Ik ben werkzaam bij Ordina sinds 1 maart en heb het gevoel dat Ordina een goede toekomst heeft.
Ook ik ben werkzaam bij Ordina en ook ik kan melden dat er sinds vorig jaar duidelijk een andere wind aan het waaien is binnen Ordina. Er is goed geluisterd naar de frustraties bij opdrachtgevers en ook is er onder de medewerkers goed geïnventariseerd waar knelpunten liggen. Wat er met de aandeel koers is gebeurt is natuurlijk verschrikkelijk maar ik verwacht met de nieuwe financiering dat Ordina prima zich staande kan houden en ook aandeelhouderswaarde kan terugwinnen. Het steekt mij telkens te lezen dat Ordina een groot en log bedrijf is die slecht werk levert. Het tegendeel is waar. Managementlagen zijn inmiddels geschrapt en er heerst een frisse wind met een jonge slimme CEO die er alles aan gelegen is om Ordina op de rit te krijgen. Ik heb het super naar mijn zin bij Ordina en ga nog hele gave projecten doen, met plezier!