De definitieve ontmanteling van de infrastructuur voor het landelijke elektronisch patiëntendossier (epd) raakt ook ict-dienstverlener CSC. Het bedrijf was de afgelopen jaren betrokken bij het ontwerpen, bouwen en beheren van het zogeheten landelijk schakelpunt (lsp). ‘Nictiz is een belangrijke klant’, zegt CSC-woordvoerder Arjen Mollee.
Wat de ontmanteling van het epd precies voor gevolgen heeft voor de ict-dienstverlener, kan woordvoerder Mollee nog niet zeggen. ‘We zijn nu aan het inventariseren wat het precies betekent. Dat doen wij in nauwe samenspraak met opdrachtgever Nictiz.' CSC kan niet zeggen hoeveel mensen het precies op de epd-klus heeft zitten.
Het contract dat Nictiz met CSC sloot, loopt tot 1 januari 2012. Vanaf die datum zal de infrastructuur voor het landelijke epd niet langer beschikbaar zijn, maakte Nictiz op 8 november 2011 bekend.
Doorstart mislukt
CSC hield rekening met een definitieve ontmanteling vanaf het moment dat het landelijke epd door de Eerste Kamer werd afgeschoten. Nadien heeft Nictiz geprobeerd een doorstart uit bijdragen van aangesloten artsen, apothekers en zorginstellingen te financieren. Hiervoor was echter te weinig belangstelling.
Volgens Mollee ligt het voor de hand dat er ooit opnieuw een landelijk epd wordt opgezet. ‘Ik kan mij niet voorstellen dat het voor altijd zo blijft dat de eerstehulppost van een ziekenhuis in Groningen niet direct de gegevens kan inzien van een patiënt met een huisarts in Breda.'
@Mark. In eerste instantie kan men niets zeggen over de gevolgen. Dat is heel normaal, want die zijn nog niet volledig in beeld, dus daar val ik niet over. In tweede instantie staat er dit : “CSC kan niet zeggen hoeveel mensen het precies op de epd-klus heeft zitten”. En dat is heel wat anders.
Overigens ben ik een groot voorstander van het EPD. Wie niet?
@hk, goed te horen dat je een groot voorstander bent van het EPD. Dat delen we dan. Daarbij dat CSC niet kan zeggen hoeveel mensen het precies op de klus heeft zitten is interessant qua interpretatie. Jij legt de nadruk op ”niet precies’ maar dat is gerelateerd aan het wel of niet kunnen, waar zeer mogelijk de nadruk op gelegd mag worden. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat CSC werkelijk geen idee heeft van het aantal mensen, dat ligt veelal al vast in werkuren van mensen en die zijn met zekerheid inzichtelijk.
Nogmaals goed om te horen dat je een groot voorstander bent van het EPD. Dat delen we. 😉
CSC had ongeveer 25 procent van zijn Nederlandse personeelbestand op deze job zitten!