GovUnited (ICTU), Nederlandse Bibliotheken (Stichting Bibliotheek.nl), Schiphol (Bagageafhandeling/IBM), Stichting Pensioenregister (Atos Origin) en Virtuele Trombosedienst (Getronics Security & Continuity) zijn genomineerd voor de Computable Award voor ICT-project van het Jaar in de Publieke Sector. In dit artikel staan de rapportages waarmee de jury de nominaties heeft onderbouwd. De winnaar van de ict-prijs wordt bepaald aan de hand van het aantal stemmen van lezers en de ranking van de vakjury. Computable-lezers kunnen vanaf maandag 23 mei tot vrijdag 16 september 2011 hun stem uitbrengen.
Computable reikt op woensdag 5 oktober 2011 voor het zesde jaar op rij de Computable Awards uit. De prijzen worden toegekend aan bedrijven, projecten en personen die zich volgens Computable-lezers in het afgelopen jaar nadrukkelijk hebben onderscheiden. Per categorie zijn vijf bedrijven, projecten of personen genomineerd door een vijfkoppige jury. In de categorie ICT-project van het Jaar in de Publieke Sector zijn dat:
GovUnited/ICTU
GovUnited is een samenwerkingsverband van gemeenten die gezamenlijk voorzieningen hebben laten ontwikkelen (door Logica in samenwerking met Green Valley) op het gebied van front- en midofficetechnologie om invulling te geven aan de e-overheid, zaakgericht werken en de inrichting van het klantcontactcentrum. Dit project is technisch innovatief met een cloud-gebaseerde oplossing en de organisatie van het gezamenlijk opdrachtgeverschap van de grote groep gemeenten is ambitieus. 2009 is dan ook een 'uitdagend' jaar geweest voor dit ict-project. Maar sinds april 2010 zijn dertien gemeenten 'live' en nog eens vier gemeenten in implementatie. Deze samenwerking over de gemeentegrenzen heen betaalt zich nu echt uit en voorkomt dat gemeenten zelf het wiel moeten uitvinden.
Binnen de gemeentelijke overheid is het zaakgericht werken een belangrijke trend en de jury is gecharmeerd van de gezamenlijke ontwikkeling op dit gebied onder de vlag van GovUnited. De uitrol van deze oplossing in meer dan tien gemeenten geeft het succes van deze aanpak weer.
Nederlandse bibliotheken/Stichting Bibliotheek.nl
De ict-dienstverlening was in 2010 voor bibliotheken in Nederland grotendeels lokaal geregeld. De uiteenlopende decentrale oplossingen leidden tot een zeer geringe mate van hergebruik en samenwerking op landelijk niveau en daardoor ook tot hoge kosten.
Stichting Bibliotheek.nl realiseert in samenwerking met Hippo, Mirabeau en andere partners een centrale repository met een veelvoud aan koppelingen. Content komt binnen vanuit externe systemen, waaronder diverse webservices (SOAP, XML-RPC, WSDL, RSS) en nieuwe media. In sommige gevallen zijn moderne webservices (nog) niet beschikbaar, waardoor web-scraping technieken zijn ingezet. Tevens worden vanzelfsprekend koppelingen gelegd met de catalogus, CRM, LDAP en videoplatform. Via een zogenaamde REST-webservice en widgets wordt alle content beschikbaar gesteld voor decentrale bibliotheeksystemen. Deze content is eenvoudig herbruikbaar op Ipad, website, RSS, externe widgets en mobiel dankzij classificatie en bevraging via metadata (denk bijv. aan Dublin Core). Voor een aantal lokale systemen – onder andere Drupal en Joomla – zijn standaardconfiguraties beschikbaar. Hierdoor kan er lokaal ontwikkeld blijven worden op basis van bekende technologie en wordt er niet eerst een stap terug gezet alvorens vooruit te kunnen. De jury oordeelt dat dit innovatieve project dat inspeelt op onderlinge samenwerking, het steeds sneller veranderende landschap van elektronische dienstverlening en de behoeften van klanten een nominatie waard is.
Schiphol/IBM
Het doel van het project was het bouwen van een nieuwe bagagehal ('Zuid') op Schiphol om de bagage-afhandelcapaciteit te vergroten van 45 miljoen koffers per jaar naar 70 miljoen koffers en met minder mensen meer koffers succesvol af te handelen. Daarbij kan met behulp van de ict-oplossing elke individuele koffer gevolgd worden tijdens de reis door die te koppelen aan de passagier. Als een passagier zijn vlucht mist, is het hierdoor mogelijk om snel zijn koffer uit te laden en opnieuw te plannen op een alternatieve vlucht. Het geïntegreerde systeem biedt ook accurate, actuele procesinformatie en kengetallen om het bagage-afhandelproces te monitoren, waardoor managers snel problemen kunnen oplossen en verbeteringen kunnen identificeren.
IBM was verantwoordelijk voor de it-kant; Vanderlande Industries voor de bagagebanden en 'low-level besturing'. Eindgebruikers en ict'ers hebben vanaf het begin van het project samengewerkt om tot het eindresultaat te komen. De jury is van mening dat in dit project is aangetoond dat de combinatie van technische automatisering en bedrijfsautomatisering succesvol invulling kan geven aan de oplossing van een veelbesproken problematiek (het zoek raken van koffers). Daarbij had het project als resultaat dat meer koffers met minder mensen kunnen worden afgehandeld; ook vanuit bedrijfsoptiek een belangrijke doelstelling.
Stichting Pensioenregister/Atos Origin
Op mijnpensioenoverzicht.nl zie je hoeveel aanvullend pensioen je hebt opgebouwd en bij welke pensioenuitvoerder (pensioenfonds of -verzekeraar), inclusief wat de nabestaanden krijgen bij overlijden. Een product waar de pensioenbranche al jaren over praat en dat voorziet in een grote behoefte. Lang verwacht en nu dus eindelijk gerealiseerd door Atos Origin.
Het opzetten van het pensioenregister was inhoudelijk een lastig project vanwege de taaie gegevenstechnische aspecten zoals grondslagdefinities. Technisch en organisatorisch vormde het tevens een uitdaging vanwege de vele betrokken partijen. Voor Atos Origin gaf de grote maatschappelijke zichtbaarheid nog een extra dimensie aan het project. De druk om te slagen was voelbaar. Een nominatie waard.
Virtuele Trombosedienst/Getronics
Het project Virtuele TromboseDienst (VTD) speelt in op twee belangrijke ontwikkelingen in de gezondheidszorg: een dalend zorgaanbod en een stijgende vraag. Deze ontwikkelingen versterken de noodzaak van Innovatieve zelfzorg en zorg op afstand. Twee begrippen die het project VTD mogelijk maakt voor patiënten die lijden aan chronische trombose en daardoor blijvend anti-stollingsmiddelen moeten slikken. Door de inzet van hoogwaardige ict binnen de VTD is de traditionele manier van werken (fysiek verschijnen op prikposten en nieuwe doseerschema's per post retour verzenden, of zelf prikken met doorbellen en een doseerschema per post retour) volledig gedigitaliseerd. Hierdoor zijn patiënten niet meer gebonden aan hun thuissituatie en kunnen zij overal ter wereld de beste professionele begeleiding krijgen, wat hun levenskwaliteit aanzienlijk verbetert.
Het project omvat onder andere een integratie van verschillende technologieën (authenticatie, online advies, portal, etc.), maar ook een veranderingstraject voor de patiënten. Het succes hiervan blijkt uit de bijzonder hoge scores van de patiëntwaarderingen. De jury vindt het project VTD organisatorisch en functioneel bijzonder project. Het koppelt een betere kwaliteit van leven voor patiënten aan een kostenbesparing en betere inzet van schaarse resources bij de trombosedienst.
Stem!
Breng nu je stem uit op de genomineerden voor een Computable Award.