Wi-Fi access points zijn langzaam-aan vrijwel overal aanwezig. Met het gemak van draadloos internet kan iedereen altijd en overal on-line zijn, in de winkelstraat, in het café om de hoek, op het station en op het vliegveld en in de veilige beslotenheid van huiskamer en keuken.
Hoewel, veilige beslotenheid? Dat valt nog te bezien, want ook deze nieuwe techniek gaat, net als de meeste technische ontwikkelingen, gepaard met een aantal risico’s. En ofschoon beveiligingsdeskundigen al jarenlang waarschuwen voor de gevaren van onbeveiligde netwerken, die hackers volop de gelegenheid geven hun bedenkelijke waren te verspreiden, is een ontstellend groot aandeel van de gewone consumenten zich nog altijd niet van de dreigingen bewust – zoals blijkt uit recent onderzoek van McAfee.
McAfee besloot op vijf verschillende locaties, in de straten van vijf Europese steden (in Frankrijk, Duitsland, Nederland, Spanje en Engeland) de proef op de som te nemen en eens te kijken hoe alomtegenwoordig Wi-Fi precies is in het gemiddelde stadsgebied en hoe het er voor staat met de beveiliging.
In elk van deze vijf landen gingen deskundigen van McAfee, gewapend met eenvoudige, overal verkrijgbare apparatuur en software op ’WAR-driving”
expeditie om draadloze hotspots in kaart te brengen en na te gaan in
hoeverre deze beveiligd waren of juist wagenwijd open stonden voor toegang van buitenaf. In Amsterdam werden 1213 Wi-Fi netwerken gevonden, waarvan er 704 onbeveiligd waren.
Maar liefst 58% van de gevonden netwerken bleek onbeveiligd, wat duidelijk genoeg aangeeft dat de beveiligingsmogelijkheden die bij de gangbare Wi-Fi standaarden zeker aanwezig zijn, door de meeste thuisgebruikers niet worden toegepast.
Om het publiek bewuster te maken van de problemen, risico’s en oplossingen heeft McAfee nu ook een on-line beveiligingsadviesdienst geopend.
Tja, wat moet je nu met zulke informatie van een virusbestrijder. Ze hadden zich in ieder geval de benzine kunnen besparen, want op http://www.wirelessnederland.nl hebben we een kaart van Nederland met daarop meer dan 60.000 netwerken. Die verhouding van WEP / Geen WEP is al jaren stabiel. Gelukkig is WEP niet het enige om je netwerk mee te beveiligen. Denk aan WPA, VPN, SSID hiding, Mac filtering, etc.
Het is buitengewoon goed te verklaren dat dit fenomeen zich voordoet.
Draadloze routers, wifi usb-dongels zijn te koop tussen de aardappels- en tandpastaschappen van vele winkelketens, en dat voor zeer aantrekkelijke prijzen.
Samen met een operating system als Windows Xp is een netwerkje snel gebouwd, en zeker als je via een ‘DHCP’ ook nog je IP-adressen krijgt toegemeten.
Als ADSL aanleggen al niet voor iedereen is weggelegd, denk aan de om zich heen trappende man in een recent TV-spotje, hoe dan wel te verwachten dat de “gemiddelde” gebruiker zij “Mac-dressen” zal gaan benoemen en zijn toegang minimaal gaat ‘WAP-sleutelen’.
U ziet al, het aantal termen in dit stukje gaat al menigeen zijn pet te boven en het ligt aan het fatsoen van de iets meer professionele gebruiker om niet iemands geopende garagedeur binnen te lopen, wettelijk is dit trouwens verboden, niet doen dus.
Een oplossing is mijns insziens dat met name computer verenigingen als bijvoorbeeld HCC in inloopavonden en demonstratie de gebruiker een beetje wegwijs gaan maken.
Op internet zijn er helaas te veel forums waar alleen de ‘wiskids’ een hoog vakjargon hanteren om de openstaande of juist vastgelopen netwerkstakkers uit hun lijden te verlossen.
Niets nieuws onder de horizon.
Het is toch al lang bekend dat mensen al blij zijn dat ze iets werkend krijgen. Security is voor de meesten alleen maar lastig. Stel je voor, zometeen snap je nog waar je mee bezig bent.
Maar het is leuk om eens te wardriven in bijvoorbeeld het centrum van Amsterdam. Je vind er meer onbeveiligde access points dan parkeerplaatsen.