De Veldhovense ict-dienstverlener Simac heeft in 2010 bijna 4,5 miljoen euro nettowinst geboekt. Dat is 75 procent meer dan in 2009. Ook de omzet groeide het afgelopen boekjaar, zij het minder spectaculair. In 2010 zette het dienstenbedrijf bijna 138 miljoen euro om, zo'n 4,2 procent meer dan in het jaar ervoor. De omzet is echter nog niet terug op het niveau van 2008.
Simac profiteert van de vele meerjarige contracten die stabiliteit in de dynamische, economische tijd bieden, schrijft het bedrijf. De omzet uit service- en beheerscontracten steeg met 8 procent. In de tweede helft van 2010 nam ook de omzet uit korterlopende projecten weer toe.
Divisies
Het beursgenoteerde bedrijf kent drie technische divisies (ICT-Applicaties, ICT-Infrastructuren, Industriële Elektronica & Automatisering) en een financiële tak Participaties. ICT-Infrastructuren, veruit het grootste onderdeel van Simac, zag zijn omzet met 7,4 procent stijgen naar bijna 92 miljoen euro. Dat is voor een groot deel te danken aan de activiteiten in België. De winst steeg met 18 procent naar bijna 4,5 miljoen euro.
De tweede divisie, ICT-applicaties, boekte over 2010 een kleine 1,5 miljoen euro winst bij een omzet van 32 miljoen. De tak ontwerpt en implementeert branchespecifieke toepassingen. Het onderdeel Industriële Elektronica & Automatisering zag het verlies van dertien miljoen in 2009 omslaan in een winst van ruim 1,2 miljoen in 2010, terwijl zijn omzet in die periode met bijna 3 procent afnam tot 17,3 miljoen.
Minder dan 2008
In 2009 zag alleen ICT-Applicaties zijn omzet toenemen. De andere divisies ondervonden last van de slechte economische omstandigheden. De Brabantse dienstverlener behaalde in 2009 een nettowinst van ruim 2,5 miljoen euro bij een omzet van ruim 132 miljoen. In 2008 bedroeg de winst 2,6 miljoen euro bij een omzet van meer dan 146,6 miljoen.
Eind 2010 hadden 794 mensen een voltijdsdienstverband bij Simac. Dat zijn er per saldo negen minder dan aan het begin van het jaar.
Dat dit bedrijf nog bestaansrecht heeft voor de toekomst vraag ik me toch sterk af. Totaal geen portfoliovernieuwing en ja hoor nog steeds de drie oude peren in het zadel…. Brabantser kan het niet zou ik bijna zeggen.
Alle respect juist voor CEO Eric v Schagen die het bedrijf veel stabieler heeft gemaakt en winstgevender. Blijkbaar zijn hun klanten tevreden met de wat terughoudende aanpak. Niet zo vreemd als je die partij het beheer van je infra moet toevertrouwen.
Ze doen het beter dan 11 jaar geleden. 1999 was een rampjaar met 89 miljoen verlies.
Uit de reactie van Andre maak ik op dat hij niet in het zuiden woont. De denigrerende opmerking is dan ook te verklaren.
Wellicht eens tijd voor hem om te ontdeken dat de zuidelijke regio erkend is als 1 van de 7 meest hoogstaande regio’s wereldwijd. Laat ze ons dat maar eens nadoen daar noordelijk van de rivieren.
Kan het bedrijf waar hij werkt ook zeggn dat ze al 40 jaar bestaan?
@Andre: zo moeilijk is het niet, Simac heeft geen aandeelhouders die ze tevreden moeten houden; scheelt ze behoorlijk wat geld. Het siert ze ook dat ze al een aantal jaren dezelfde leiding hebben; scheelt heel wat in gouden handdrukken!
Daarnaast is het soort dienstverlening lange termijn) waarin zijn voorzien een stabiele inkomstenvoorziening.
In een grijs verleden heb ik bij Origin gewerkt (nog voor het samengaan met Atos). Het rekencentrum in Eindhoven was toen een kostenpost, maar wel de meest winstgevende unit van de hele organisatie. Ook daar lag de kracht in de lange termijn servicecontracten.