Na dertien jaar voorzitterschap van branchevereniging ICT~Office en zijn voorlopers, geeft Henk Broeders op 15 december 2010 het stokje door aan Harry van Dorenmalen. In een gesprek met Computable blikt de scheidend voorzitter terug in de tijd en geeft wat goede adviezen aan zijn opvolger.
Wat waren de hoogte- en dieptepunten tijdens uw voorzitterschap?
De organisatie van het World Congress on IT (WCIT) in mei 2010 was absoluut het hoogtepunt. Het internationale evenement werd afgesloten met de Verklaring van Amsterdam, die wij samen met de Europese Commissie, Economische Zaken, gemeente Amsterdam en de deelnemers opstelden. Het dieptepunt dat mij het beste is bijgebleven, was het afketsen van de fusie tussen Vifka Telecom en Fenit. Gelukkig is de fusie alsnog doorgegaan.
De overheid besloot kortgeleden om te besparen door veel ict-investeringen tijdelijk stil te leggen. Wat vindt u daarvan?
Ik zie in bezuinigingen zowel een bedreiging als nieuwe mogelijkheden. Onze boodschap is: ga door met investeren in ict. Dat is goed voor zaken als veiligheid, gezondheid, mobiliteit, milieu, vergrijzing en onderwijs. Door de juiste investeringen kan de overheids-ict worden gestroomlijnd.
Dat is wel heel erg marketingpraat.
Dat kan zijn. Overheden zien dat er projecten fout lopen en hoge kosten hebben. Ze moeten echter ook erkennen dat ict kan bijdragen aan verbeterde dienstverlening en efficiëntie.
Is de verhouding tussen overheid en de sector de afgelopen jaren veranderd?
Dertien jaar geleden zag de overheid de ict-sector niet eens staan. We werden vaak gezien als branche van de snelle jongens en het snelle geld. Nu zijn we volwassener geworden en zien veel mensen de ict als saai, maar degelijk.
Aanbestedingen zijn steeds complexer geworden. Ze staan vaak vernieuwing in de weg en zetten spanning op de relatie. We moeten aanbestedingen dan ook naar een ander niveau heffen, met een andere klant-leverancierrelatie die nog wel binnen de EU-richtlijnen valt. Overigens is er geregeld overleg tussen sector en overheid. Ook voeren wij in opdracht van de overheid vóór een aanbestedingsproject ict-haalbaarheidstoetsen uit om de haalbaarheid te toetsen. Dat doen we precompetitief, dus voordat daadwerkelijk wordt aanbesteed.
Velen zeggen dat ICT~Office alleen opkomt voor de belangen van grote ict-bedrijven en leveranciers van closed source. Wat vindt u daarvan?
Ik ben er bekend mee en begrijp het ten dele. Toch is de meeste kritiek ongegrond. Wij hebben 550 leden en dat zijn niet alleen grote bedrijven. We bieden ook diensten die speciaal voor kleine ondernemingen handig zijn, zoals ondersteuning bij personeelszaken, juridische zaken, sociale zekerheid en milieu. Drie van de 23 bestuurszetels zijn gereserveerd voor kleine ondernemingen.
In de vereniging zijn verschillende leveranciers van open source software vertegenwoordigd. Binnen Software~VOC, ons netwerk van productsoftwarebedrijven, zijn zelfs veel kleine open source leveranciers actief.
Na dertien jaar draagt u het voorzitterschap over aan Harry van Dorenmalen. Waarom krijgt hij de functie maar twee jaar?
We willen als voorzitter geen politicus, maar een vakgenoot. Ons doel is namelijk niet om te lobby'en bij de politiek. Meerdere vakgenoten hebben aangegeven ICT~Office te willen voorzitten. Daarom hebben we voorgesteld om de duur van het voorzitterschap te beperken. Een nieuwe kandidaat wordt eerst twee jaar inkomend voorzitter, daarna twee jaar werkelijk voorzitter en vervolgens twee jaar uittredend voorzitter. Overigens heb ik niet het gevoel dat mijn lange voorzitterschap ooit ter discussie stond. Nu het WCIT voorbij is, zegt niemand tegen me dat ik moet ophoepelen.
U bent ook bestuursvoorzitter van Capgemini. Leidt dat niet tot conflicterende situaties?
Dat is nooit aan de hand geweest. De vereniging werkt voornamelijk precompetitief. Zodra een conflict dreigde, wisten we de grens hadden bereikt en gingen we niet verder.
Wat is het advies aan uw opvolger?
Ten eerste moet hij het meeste werk voor ICT~Office niet zelf doen, maar overlaten aan het bureau. Daar werken 25 mensen. Bovendien kan Sylvia (Roelofs, de directeur) alles goed doen. Ten tweede: houd de precompetitiviteit maximaal voor ogen. Anders verliezen de voorzitter en het bestuur hun rechtvaardiging. Ten slotte moet mijn opvolger zorgen dat hij oog blijft hebben voor onze kleine leden. Op die manier voorkom je dat de bekende kritiek terecht wordt.
Henk Broeders
Begon zijn ict-carrière in 1973 als programmeur bij Dow Chemical. In 1980 stapte hij over naar de ict-dienstverlener Volmac. In 1992 werd Broeders directeur bij Iquip, dat in 2002 fuseerde met Sogeti, en in 1998 directielid van branchegenoot Capgemini. Zowel Volmac en Iquip maken inmiddels deel uit van de Capgemini-groep, waar Sogeti ook deel van uitmaakt. In juni 1997 werd Broeders de voorzitter van Fenit, een voorloper van ICT~Office.
De Fenit (Federatie van Nederlandse brancheverenigingen voor informatietechnologie) ontstond na een fusie tussen de brancheverenigingen Vifka en Cosso. Vanaf 2002 vormde Fenit een federatie met Vifka Telecom, ICT~Milieu, Vifkantec en de werkgeversvereniging. Dat samenwerkingsverband kreeg de naam Vereniging ICT Nederland, maar veranderde die in 2005 in ICT~Office.
“Velen zeggen dat ICT~Office alleen opkomt voor de belangen van grote ict-bedrijven en leveranciers van closed source. Wat vindt u daarvan?”
Ja dat klopt helemaal, want op 15-12-2010 neemt de voorzitter van IBM – Harry van Dorenmalen mijn plaats over 🙂
Nee – het geld is inderdaad verdwenen uit de IT sector – qua salariering is het allemaal niet interessant meer.
In navolging van RV:
“Dat is wel heel erg marketingpraat.”
Dat kan zijn. Ik ga natuurlijk niet zeggen dat bedrijven en overheid eerst moeten investeren in een gezonde organisatie en heldere processen en dat ICT op basis daarvan dan veel beter en efficiënter en dus goedkoper kan. Nee, hoe meer chaos, hoe meer omzet. Zo werkt het nu eenmaal. 😉