Eurocommissaris Neelie Kroes koos bewust voor de post Digitale Agenda. Dat zegt zij in een interview met dagblad de Telegraaf. 'In een gesprek met commissievoorzitter Barroso mocht ik kiezen. Dat heb ik uiteraard overlegd met premier Balkenende en daar is dit uitgekomen', aldus Kroes.
Door leden van de Tweede Kamer werd de post voor Kroes te licht bevonden. Onzin, vindt de Eurocommissaris. 'Deze portefeuille is mogelijk nog creatiever en gaat tot in de haarvaten van de samenleving. Een echte post voor de toekomst, die invloed heeft op de hele samenleving', zo zegt zij in het interview.
De Eurocommissaris werkt graag met vrouwen. Haar vorige begeleidingsteam van Mededinging bestond voor de helft uit vrouwen. Kroes weet niet of ook haar nieuwe team opnieuw vooral uit vrouwen zal bestaan. 'Digitale agenda is een technische portefeuille en dan is het misschien lastig om geschikte vrouwen te vinden. Maar het streven is er zeker.'
ICT~Office
Ook directeur Sylvia Roelofs van branchevereniging ICT~Office vindt de post Digitale agenda zeker geen te lichte post. 'Dat men zegt dat het een te lichte post is, is te gek voor woorden. Ict blijft het terrein van specialisten', zegt Roelofs. De directeur vindt dat in de politiek te veel wordt gepraat over de randvoorwaarden van ict en niet zozeer over wat ict kan.
De ict-sector is volgens Roelofs één van de grote economische sectoren in Europa, met een omzet van meer dan een biljoen (duizend miljard) euro en goed voor meer dan twee miljoen banen. Volgens de branchevereniging is innovatie niet meer mogelijk zonder de inzet van ict. 'Deze portefeuille gaat over onze toekomst, hoe we Europa als kenniseconomie voorop laten lopen in de wereld', zegt Roelofs.
Als voormalige directeur van een belangenvereniging van Telecommunicatie grootgebruikers (www.evua.org) vind ik het ronduit een gebrek aan (economisch) inzicht om de post van Neelie Kroes te onderschatten. In het Barret rapport dat in 2008 verscheen wordt genadeloos afgerekend met alle die denken dat ICT niet belangrijk is. Het rapport rekent voor dat de economie in Europa in de komende jaren met meer dan 2000 miljard Euro kan groeien als de ICT infrastructuur in Europa (ook in de landelijke gebieden) niet gehinderd wordt door nationale belangen en nationale telecommunicatie maatschappijen. Neelie heeft dit goed begrepen en ingezien dat de drive voor deze ontwikkeling vanuit Brussel moet komen en zal deze taak zeker op zich nemen. Dat zal haar in conflict brengen met o.a. Duitsland waar nog jongstleden is voorgesteld om de aanleg van fibre-to-the-home te koppelen aan een tijdelijke monopoly. Gelukkig heeft Brussel ingegrepen en zal dat zeker blijven doen zolang we mensen met inzicht en capaciteit als Viviane Reding en Neelie Kroes op deze post hebben.
Ed Vonk
Former CEO EVUA
“…Een echte post voor de toekomst, die invloed heeft op de hele samenleving’, zo zegt zij in het interview…”
Ze doet er echt ook alles aan om dit waar te maken…dat ze invloed heeft op de onze samenleving, bedoel ik dus…en ja, dat was cynisch.