Er verdwijnen 1400 banen bij Getronics wereldwijd. In Nederland worden zevenhonderd banen geschrapt. Het bedrijf hoopt zo de huidige marktomstandigheden het hoofd te bieden. De personeelsreductie moet een besparing opleveren van zestig miljoen euro.
Ict-dienstverlener Getronics gaat 1400 banen schrappen. Er verdwijnen zevenhonderd banen in Nederland. Het bedrijf hoopt hiermee zestig miljoen euro op jaarbasis te besparen.
Het merendeel van de ontslagen, namelijk 950, valt onder het eigen personeel. De overige geschrapte functies, zijn die van externen.
Marktomstandigheden
Getronics zegt te lijden onder de huidige marktomstandigheden in de ict-sector en moet daarom ingrijpen. Bij de publicatie van de jaarcijfers van KPN werd al duidelijk dat het bedrijf over meer bankzitters dan gebruikelijk beschikt. Hoeveel bankzitters het waren, wilde een woordvoerder niet zeggen. "Dat getal is aan verandering onderhevig."
De dienstverlener verwacht dat de maatregel medio 2009 afgerond is. De betreffende ondernemingsraden zijn geïnformeerd.
KPN heeft nog niet kunnen reageren op dit bericht.
Wat ik hier mis is het aantal MT leden dat ontslagen word, t.g.v. verkeerde beslissingen, fusies en overnames. Zijn daar al cijfers over bekend binnen Getronics/KPN?
Als ze eerst eens snijden in de TOP salarissen en posities, dan verdienen ze sneller geld terug met relatief minder mensen, dan zoveel malen meer personeel op de werkvloer te ontslaan.
Niet mijn gewoonte om hier te reageren maar ik werd er op gewezen door een collega; Getronics moet voor deze ingreep kiezen tussen behoud van werkgelegenheid of opgelegde winstdoelstellingen vasthouden (van voor de crisis). Iedereen die hier een stoer verhaal houdt over mensen die gemist kunnen worden of maar beter aan hun ontwikkeling hadden moeten werken. Vertel dat aan je buurman of collega die 55 jaar is en eruit moet. Hoe je hier droge ogen bij kunt houden is mij een raadsel. Als het niet anders kan dan is het niet anders ( zonder ingrijpen komt nog meer werkgelegenheid in gevaar). Waarom wordt er geen gebruik gemaakt van de deeltijd WW zoals de sociale partners en het kabinet zijn overeengekomen. Dan heb je 15 maanden de tijd om te kijken of de markt weer aantrekt. Het zou Getronics maar ook andere werkgevers in de IT sector sieren als deze mogelijkheid serieus wordt overwogen. Dat is weer wat anders dan de korte termijn visie die de sector/werknemers helaas lijkt op te breken. Over een jaar weer miljoenen investeren om talenten te werven en klagen dat er zo weinig mensen een IT opleiding kiezen. De sector lijkt maar niet volwassen te worden.
Gegroet.
Bob
“De sector lijkt maar niet volwassen te worden.”
Nou, Bob. Jongen. Waarom zoek je dan niet lekker een baan in de metaal, oid. Daar waar de arbeiders nog ongeschoold zijn en actiebereid. Waar de werknemers zich niet een beroerte schamen als ze met een oranje hesje voor de poort moeten staan en waar koffie en een gevulde koek nog wordt beschouwd als een tractatie.
Allemachtig. Jij kleunt mis met je onderhandelingen en je oh, zo tevreden houding over het resultaat en je weet het binnen 1 alinea bij de werkgever te leggen. Zucht.
Zucht. Het Sociaal Plan is beter dan bij het gemiddelde IT bedrijf. Dus hoezo miskleunen? Doe maar lekker pedant over andere sectoren maar word je daar zelf wel beter van?
“ICT’er vindt baanbehoud collega niet belangrijk”
Gezien de hufterigheid van het overgrote deel van de reacties, lijkt dat dus wel aardig te kloppen.
Triest.
Kan iemand mij misschien uitleggen wat de voordelen zijn om te werken in vaste dienst van een ICT bedrijf in vergelijking met het werken als ZZP-er ?
@Kees
Voor een ervaren ict’er die zichzelf in de markt kan brengen zie ik geen voordelen in een ‘vast’ dienstverband. Immers, zodra de kwartaalcijfers iets minder zijn zul je er achter komen dat je een wegwerp werknemer bent. Je zult ook niet zo’n inkomen genieten dat je een flinke spaarpot kunt opbouwen voor de mindere tijden.
Als zzp’er heb je dat wel. Na enkele jaren als zzp’er kun je een flinke reserve opbouwen om in een slechte markt te gaan investeren in opleidingen of gewoon een langverdiende vakantie te nemen.
Het valt mij trouwens op dat veel zzp’ers zoals ik wel een reservepot hebben, maar dat de beursgenoteerde organisaties na jaren van miljoenenwinsten drastische bezuinigingen moeten doen zodra de markt minder goed is; waar is al dat geld gebleven? Grote bonussen en teveel overheads? Het lijkt wel wanbestuur.
@Tester
Je bevestigt mijn vermoedens volledig.
Misschien dat dat wel een interessante KPI zou zijn voor de financiele sector : het aandeel managers van het totale personeelsbestand van een bedrijf.
@Bob
Bob, als ik 55+ ben en ik krijg conform sociaal plan bijv. 4 jaarsalarissen mee (zeg 25 jaar gewerkt bij GPR x kantonrechtersformule SP) dan zul je die buurman echt niet zien huilen, hooguit van het lachen. Hij gaat een bijbaantje nemen en geniet van zijn 4 jaarsalarissen die hij in 10 jaar opneemt. En hij kijkt naar zijn collega’s die zwetend uren per dag in de file staan en zich het lazarus werken voor een grijpstuiver en denkt “daar ben ik mooi vanaf gekomen”.
@Bob
Bij Aos gaat de nieuwe kantonrechtersformule gebruikt worden, dus is het drie jaarsalarissen.
En je krijgt tien jaar minder pensioenopbouw. Want als de crisis voorbij is worden nieuwe IT-ers in India aangenomen en geen 55++ hier.
Bovendien willen Balkende+Donner die periode ook nog eens met twee jaar verlengen (67 i.p.v. 65).