Volgens vier grote ict-dienstverleners zijn er geen gezamenlijke afspraken gemaakt over tariefsverlaging van onderaannemers. Het zou toeval zijn dat alle verzoeken tot prijsverlagingen gelijktijdig zijn verstuurd.
Het is niet zo vreemd dat verschillende ict-dienstverleners bijna gelijktijdig een brief aan hun onderaannemers stuurden voor een lager tarief. Dat zeggen de vier ict-dienstverleners die de afgelopen maand een brief stuurde aan hun onderaannemers. In de brief vragen zij om een tariefsverlaging voor geleverde diensten. "Als je goed wilt inspelen op de onzekere marktsituatie, ontkom je er niet aan om dergelijke acties te nemen. Het verbaast ons daarom niet dat onze concurrenten dit ook doen", stelt een woordvoerder van Atos Origin.
Ook Logica spreekt tegen dat de vier dienstverleners onderling afspraken hebben gemaakt over tariefsverlaging. Een woordvoerder denkt dat de brieven ongeveer gelijktijdig zijn verstuurd omdat het einde van het jaar in zicht komt. Ook branchevereniging ICT~Office gaat uit van toeval. "Ik kan me voorstellen dat een opdrachtgever onder druk van de markt de tarieven gaat verlagen", aldus de voorlichter.
Kopieergedrag
Verkoopdirecteur Frans Schonk van Capgemini was zelfs zeer verbaasd om te zien dat anderen de brief ook verstuurd hebben. "De ict-branche munt niet uit in onderlinge afspraken. Meestal concurreren we elkaar de pan uit." Directeur Gerjan Mazenier van Brunel ICT noemt het kopieergedrag. "Van de inkoopkant snap ik het ook wel. Maar het is een ouderwetse reactie."
De ict-dienstverleners Atos Origin, Capgemini, Logica en Ordina stuurden hun onderaannemers een brief waarin zij vragen de tarieven voor het komend jaar te verlagen. Alle vier de dienstverleners noemen de slechte economie als reden voor de tariefsverlaging. De onderaannemers zijn vooral boos over de manier waarop de tariefsverlaging wordt doorgevoerd.
Kan iemand van Computable nou eens bij de klanten van de grote 4 een belronde doen of zij ook geconfronteerd worden met tariefsverlagingen ? Of juist met tariefsverhogingen.
Laten we met een schone luier beginnen
Goed nieuws… Holleder heeft zojuist verklaard dat hij echt niet wist wat zijn vrienden allemaal hebben uitgevreten en dat het toeval is dat hij toevallig bij hen in de buurt woont. Politie en justie zeggen dat ook zij uitgaan van toeval en laten de heer Holleder daarom met rust.
Ben ik nu de enige die juist bij ICT-werkgevers eerder in lotsbestemming gelooft dan in toeval?
Een slecht idee doet kennelijk goed volgen, misschien omdat alle partijen met hetzelfde Business-model werken, dat ze deze (niet al te slimme) maatregel erdoor proberen te rammen.
Computable wil heel graag praten met klanten die hiermee te maken hebben.
Wij ontvangen hiervoor graag suggesties. Deze kun je mailen naar computable@vnumedia.nl.
Misschien is het een goed idee dat de partijen die een tariefsverlaging hebben voorgesteld eens gaan nadenken over hun eigen business model en de overhead die daar door de jaren (flink) in is geslopen? Daar kan hun klant echt iets wijzer van worden.
Als ze dan nog wat tijd over hebben, kunnen ze misschien ook nog wat tijd besteden aan hun klanten om te vragen wat die nou eigenlijk willen.
Het is wat al te makkelijk om “onderaannemers” of “huurlingen”(kwalijk woordgebruik!) in de negatieve schijnwerpers te zetten.
Succes!! Nu kun je laten zien wat je waard bent.
Getronics heeft als 5e ook een verlaging van 10% gevraagd aan zijn leveranciers. Het is ook heel typerend dat alle vragen om 10% verlaging.
Laten we het maar op toeval !!!!!!! houden.
Weet je wat, we maken het makkelijk. De subco’s en zzp’s geven de korting die de klanten vragen. Dan zijn we met zijn allen eruit. Dus 25% bij ING, minstens 15% bij philips, minstens 15% bij alle bedrijven die arbeids tijd verkorting aanvragen en alle bedrijven die een winst waarschuwing of stop zetten op variabele ICT bestedingen. Bovendien de korting geven die door de e-auctions uit onderhandeld worden cq minstens 15% en waarschijnlijk 30%. DEAL.
“Getronics heeft als 5e ook een verlaging van 10% gevraagd aan zijn leveranciers. Het is ook heel typerend dat alle vragen om 10% verlaging.”
Dit stinkt naar kartel afspraken tussen de “grote leveranciers”. Ik benieuwd wanneer de klokkenluider naar buiten komt en we te maken gaan krijgen met de
“software-bouw-fraude”
Hoog tijd voor een NMa controle en parlementair onderzoek.
Het is natuurlijk wel heel erg toevallig allemaal.
En kan me dan ook niet aan de indruk onttrekken dat het ruikt naar afspraken.
Daarnaast is het natuurlijk zo dat alle grote bedrijven die externen inhuren de Financiele crisis als aanleiding nemen om de tarieven maar te verlagen.
Des te meer mogelijkheden voor de kleine partijen de grove marges van de tussenhandel er uit te snijden.