VMware boekt gezonde financiële resultaten, maar zegt nu dat de jaargroei uitkomt aan de onderkant van de eerder afgegeven richtlijn. De financieel directeur noemt als oorzaak de zwakkere economie. Hij zegt wél vast te houden aan de eerder voorspelde omzetgroei voor dit jaar, alleen dan aan de onderkant van het bereik.
Terwijl er nu groei is geboekt én nog groei wordt verwacht, is virtualisatieleverancier VMware behoedzaam over de financiële vooruitzichten. Financieel directeur Mark Peek zegt dat het bedrijf de eerder afgegeven richtlijn voor de omzetgroei niet wijzigt, maar voegt daar wel aan toe dat de groei aan de onderkant van het voorspelde bereik uitkomt. De 'niet-wijziging' is dus een lichte bijstelling naar beneden.
Temperen en dan overtreffen
VMware gaf midden dit jaar al aan dat de wind wat tegen zit. Dit betekent niet dat de zaken slecht gaan, maar wel dat de groei wat minder zal zijn. Cfo Peek zei toen dat de omzet in de tweede helft van 2008 minder zou zijn. Het bedrijf heeft nu de resultaten voor het derde kwartaal bekendgemaakt, waarmee het de verwachtingen van analisten overtreft.
Die verwachtingen zijn juist eerder al getemperd; bij de bekendmaking van de cijfers voor het tweede kwartaal. Peek gaf toen de prognose dat de omzet in het derde kwartaal 462 tot 468 miljoen dollar zou zijn, terwijl Wall Street-analisten eerder nog 497 miljoen hadden verwacht.
Afnemende groei
De toen bijgestelde verwachtingen, naar 463 miljoen, zijn nu overtroffen met een omzet van 472 miljoen dollar. Dit is een groei van 32 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Ook dat getal is lager dan voorheen het geval was bij VMware. De winst kwam uit op 83 miljoen dollar, wat een stijging is van 28 procent. Wederom is hier sprake van afremmen; de winstgroei was in het tweede kwartaal 54 procent en in het eerste kwartaal nog 69 procent.
VMware-ceo Paul Maritz spreekt toch van solide cijfers, zeker gezien de "uitdagende economie". De omzet van de eerste drie kwartaal dit jaar is met 1,4 miljard dollar al groter dan wat VMware in heel 2008 heeft geboekt.
Maritz zegt dat de nu geboekte financiële resultaten het bewijs zijn dat klanten bereid zijn geld uit te geven aan technieken die hun helpen kosten terug te dringen. Virtualisatie helpt bedrijven hun servers te consolideren om daarbij de hardware veel efficiënter te benutten. Het bedrijf breidt dat terrein echter flink uit; het biedt utility en daarna cloud computing.
Minder langlopend
Voor heel 2008 denkt cfo Peek nu dat VMware uitkomt op een omzetgroei van 42, in plaats van de eerder voorspelde 42 tot 45 procent en de daarvóór door hem genoemde 48 procent. "Economische herstel moet snel komen, willen wij het midden of de bovenkant van dat bereik halen", verklaart de financiële topman.
De argumentatie voor de lagere verwachtingen van VMware is dat klanten vanwege de zwakkere economie minder snel een groot contract tekenen voor de virtualisatiesoftware van het bedrijf. Dergelijke contracten omvatten ook de dienstverlening op die software, zoals ondersteuning. Sommige klanten kiezen juist voor kleinschalige en kortlopende contracten. De VMware-cfo zegt dat hij dit al ziet gebeuren.
Meer concurrentie
Daarnaast speelt echter ook onzekerheid mee over de toekomst vanwege de toenemende concurrentie door Microsoft, XenSource (overgenomen door Citrix) en Sun Microsystems. Eerstgenoemde leverancier ziet zijn dominante marktpositie op het gebied van besturingssystemen bedreigt door virtualisatie.
Daarbij doet het onderliggende besturingssysteem er namelijk minder of zelfs niet meer toe. Bovendien is het met Windows concurrerende Linux hiermee ook beter in staat terrein te veroveren. Dat open source besturingssysteem kan draaien naast Windows in virtuele machines, of juist als onderliggend platform, of beide.
Microsoft verhevigt dan ook de concurrentiestrijd, met marktleider VMware als voornaamste doelwit. Dit doet de Windows-leverancier met zijn nieuwe virtualisatiesoftware Hyper-V, maar ook met de bekende wapens van marketing en lagere prijs. Daarnaast worden de banden met Citrix aangehaald, die de open source virtualisatiesoftware Xen in handen heeft.