Een bedrijf dat tot enkele jaren geleden nog ontbrak in de Computable 100 prijkt dit jaar fier bovenaan. Google is met afstand het krachtigste ict-bedrijf in Nederland. Ict-professionals slaan de zoekgigant hoog aan en ook financieel heeft het bedrijf zijn zaken op orde. Gevestigde namen als Microsoft en IBM hebben het nakijken.
De strijd tussen aartsrivalen Microsoft en Google wordt op steeds meer terreinen gevoerd. Internettechnologie, cloud computing, een browser, een besturingssysteem, het zijn terreinen waarop beide grote spelers zich begeven. In de Computable 100 wordt het pleit verrassend beslecht in het voordeel van het tien jaar jonge Google. Dat heeft vooral te maken met het goede imago dat het bedrijf onder ict-professionals geniet, maar ook in de lijst van financieel krachtigste organisaties maakt Google dit jaar een verrassende sprong voorwaarts.
Aardverschuiving
Microsoft, de winnaar van de afgelopen jaren, behaalt slechts 82,5 procent van de score van de kersverse nummer 1. Op geen van de onderdelen die de eindlijst bepalen wordt een eerste plaats behaald. Alleen als zakenpartner geniet Microsoft nog de voorkeur boven Google, maar ook in die lijst is de softwaregigant net geen eerste plaats gegund. IBM, vorig jaar op de tweede plaats achter Microsoft, daalt door de kleine aardverschuiving ook een plaats.
In de top 10 van de Computable 100 valt de terugkeer van HP (nummer 4) op. Een stijging van zeven plaatsen is een zeldzaamheid in de bovenste regionen van de lijst. De hoogste nieuwe notering is voor Vanenburg Group met onder meer Cordys als onderdeel. De vijftiende plek is vooral te danken aan de uitstekende financiële resultaten. Grote stijgers in het bovenste gedeelte van de lijst zijn EMC (van 39 naar 19), ADP (van 33 naar 25) en Samsung Electronics (vorig jaar 71, dit jaar 39). Van de afwezigen is Citrix wellicht de opvallendste. Net als vorig jaar waren voor dit bedrijf geen financiële gegevens voor Nederland, de Benelux of Europa te achterhalen. Het bedrijf komt wel voor in de imago-lijsten.
1. Google
Met een behoorlijk tempo heeft Google zich in de Computable 100 weten op te werken tot de absolute nummer 1. In de lijst van financieel krachtigste ondernemingen behaalt het bedrijf de vierde plaats. Daarnaast zien ict-professionals Google als het meest innovatieve bedrijf en als meest ideale werkgever. In de lijst van ideale zakenpartners moet de zoekgigant het ‘slechts' met een vijfde plaats doen.
Erik de Muinck-Keizer van Google beschouwt de eerste plaats als een groot compliment voor de hele organisatie. "Als territory manager Enterprise Benelux heb ik vooral contact met zakelijke klanten, voor wie we ook specifieke zoekapplicaties ontwikkelen. Verder maken inmiddels wereldwijd zo'n 500.000 bedrijven gebruik van onze online applicaties. Daar komen dagelijks ongeveer 2.500 tot 3.000 bij." Hoewel de belangstelling vooral van bedrijven tot 200 werknemers komt, krijgen steeds meer multinationals belangstelling. Het is snel gegaan. We hebben net ons tienjarig jubileum gevierd. In 1998 is Google begonnen met de zoekmachine." Uiteindelijk wil Google zich richten op alles wat met het organiseren van informatie te maken heeft, waarbij search de rode draad is. Daarbij is eenvoud en gebruiksgemak volgens De Muinck-Keizer een van de grote succesfactoren. "Simplicity drives usability is ons motto."
Wat voor gevoel geeft het na jaren Microsoft van de eerste plaats te hebben onttroond? De Muinck-Keizer: "Bij concurrentie staan we eigenlijk niet stil. We doen waar we goed in zijn en willen daar mensen mee helpen. Ik word nooit wakker terwijl ik me afvraag wat de concurrentie doet. Innovatie zit in onze genen en daarin blijven we voorop lopen."
15. Vanenburg Group/Cordys
"Dit jaar moet het jaar worden voor Cordys", zei Max Marinissen, general manager Benelux eerder in Computable. In zeker zin is dat al gelukt: als onderdeel van Vanenburg Group deelt Cordys mee in de vijftiende plek van de Computable 100. Samen zijn ze daarmee de hoogste binnenkomer in de lijst. Dat resultaat is vooral te danken aan de goede financiële resultaten van Vanenburg Group, een participatiemaatschappij die door Jan Baan is opgericht. De groep staat zelfs verrassend bovenaan in het overzicht van financieel krachtigste ict-ondernemingen. Ook onderdeel Cordys is onlosmakelijk verbonden met Jan Baan, al wil het bedrijf zich nadrukkelijk niet als Baan-club profileren en heeft dat bekrachtigd door een grote Amerikaanse investeerder aan te trekken. Cordys zelf maakt nog geen winst, maar verwacht dat daar het komende jaar verandering in komt. De verkoop van licenties op de business process management software voor grote bedrijven moet de financiële resultaten opschroeven.
24. ADP
Een wellicht weinig opvallende, maar gestaag stijgende speler in de Computable 100 is ADP. De Nederlandse vestiging van de leverancier van services en systemen voor payroll & HR gaat dit jaar weer negen plaatsen de goede richting op en staat nu bij de 25 krachtigste ict-dienstverleners. Dat is vooral te danken aan de vijfde plek in de lijst van financieel sterkste ondernemingen. De bovengemiddelde marktgroei die het bedrijf al jaren doormaakt is daar volgens directeur Hein Brockhoff van ADP Nederland debet aan. Dat bereikt het bedrijf vooral door te doen waar het heel goed in is, en andere specialismen aan anderen over te laten. "We zouden gemakkelijk aanpalende markten kunnen betreden, bijvoorbeeld de markt van verzekeringen, maar dat doen we voorlopig niet. We zouden ons ook kunnen richten op een kwestie die in de HR-markt op dit moment heel actueel is: de vraag hoe je als bedrijf aantrekkelijk kunt zijn voor werknemers." Dat is ook een uitdaging waar ADP zelf mee te maken heeft. "Mensen die bij ons werken zijn uiterst positief, maar het is momenteel lastig om goed gekwalificeerde mensen te vinden. Bij ons staat nu eenmaal niet Shell op het dak en onze business is er niet een waar je op verjaardagsfeestjes vol enthousiasme mensen voor werft." ADP profileert zich als serviceorganisatie, niet als ict-bedrijf. De relatieve onbekendheid in de ict-wereld maakt volgens Brockhoff dat de scores op het imago-onderzoek beperkt zijn. "Voor 1,4 miljoen mensen in Nederland verzorgen wij de payrolladministratie, wereldwijd zijn dat er 50 miljoen. In die zin zijn we zeker geen onbekende."
De producten van ADP zijn de laatste jaren sterk vernieuwd. "Het payrollproces had een erg stoffig imago, maar onze oplossingen zijn nu volledig webbased, zodat online real-time verwerking van de gegevens mogelijk is. De van oudsher wat logge infrastructuur is geëvolueerd tot een hosted service. Dat is met kleine stappen gebeurd, omdat betrouwbaarheid in deze branche extreem belangrijk is. Het is lastig om de balans tussen innovatief vermogen en betrouwbaarheid continu te bewaken, maar we slagen daar al wel decennia lang in."
64. Legian Consultancy & Network Services
In 1996 begon Legian Consultancy & Network Services als een bescheiden bedrijf met drie medewerkers. Inmiddels werken er ongeveer honderdvijftig mensen bij het adviesbureau dat werkt op het snijvlak van ict en organisatie. Het bedrijf adviseert organisaties bij de inrichting en implementatie van hun ict-infrastructuur, waarbij de nadruk op de beheerbaarheid ligt.
Marcel Paardekoper is een van de twee oprichters van Legian, dat dit jaar zijn debuut maakt in de Computable 100. Hij is vereerd dat zijn bedrijf, toch een relatief kleine speler, op een verdienstelijke plaats in de lijst binnenkomt. "We zijn echte specialisten die voor een groep vaste klanten werken. We sponsoren een golfcompetitie waar ook grote bedrijven aan deelnemen, maar sommige kennen ons niet, ook al zijn ze soms zelfs klant. Wat dat betreft valt er nog de nodige winst te halen. We zijn altijd op zoek naar nieuwe klanten, maar we hechten vooral waarde aan het flinke aantal trouwe klanten en werknemers.
We werken op veel verschillende niveaus bij klanten. Zo werken we met technisch specialisten, technisch consultants en business consultants. Wanneer we puur technisch werk bij een klant doen, is het nog wel eens lastig aan te geven dat we de klant ook op tactisch en strategisch niveau van dienst kunnen zijn. De honderdvijftig medewerkers zijn allemaal ambassadeurs van ons bedrijf en kunnen dat overigens ook prima uitdragen." Legian heeft in de twaalf jaar van zijn bestaan altijd winst gemaakt, en dat wekt vertrouwen bij opdrachtgevers, zegt Paardekoper. "Mensen weten dat we het klappen van de zweep kennen en niet na een paar jaar zijn omgevallen, zoals andere ict-bedrijven die rond die tijd begonnen. Ondanks dat blijven we met beide benen op de grond staan. Zo zijn we altijd geïnteresseerd in nieuwe technologie, maar die moet onze klanten wel kosten besparen of geld opleveren."
100. Tata Consultancy Services
De hekkensluiter in de Computable 100 staat dit jaar voor het eerst in de lijst. Als de voortekenen niet bedriegen, kan het Indiase Tata Consultancy Services (TCS) de komende jaren wel eens een speler van betekenis worden en mee gaan dingen met de bekende ict-dienstverleners in de Computable 100. TCS is een wereldwijde speler op het gebied van ict-consultancy en -dienstverlening en business process outsourcing. Volgens NXP laat TCS dienstverleners als IBM, Capgemini en Atos Origin achter zich omdat het de volledige verantwoordelijkheid durft te nemen over de te leveren diensten. Bovendien zou het bedrijf meer kwaliteit leveren tegen lagere kosten. NXP besloot eerder in 2008 het beheer van zijn bedrijfsapplicaties aan TCS uit te besteden, een overeenkomst met een waarde van rond de 100 miljoen euro. In de resultaten van het imago-onderzoek zien we al dat TCS enige bekendheid geniet. We kijken in spanning uit naar de resultaten van volgend jaar.