Vandaag spreken de ondernemingsraden van Atos Origin over de toekomst van het arbeidsvoorwaardenoverleg. Hr-directeur Kersten hoopt dat de centrale ondernemingsraad (cor) het overleg met de automatiseerder aangaat. Dat is nodig, nu er definitief geen cao meer komt.
Nu de cao voor 2008 bij Atos Origin definitief van de baan is, hoopt de ict-dienstverlener op de medewerking van de centrale ondernemingsraad voor het vastleggen van de arbeidsvoorwaarden van zijn medewerkers.
Peter Kersten, vice president human resources bij de automatiseerder, zou het jammer vinden als de centrale ondernemingsraad besluit om niet met zijn bedrijf te willen spreken over een collectief arbeidsvoorwaardenpakket. "Dat zou verdrietig zijn", vertelt hij aan Computable. "Je voert overleg om de arbeidsvoorwaarden vast te leggen en om voor medewerker en bedrijf duidelijkheid te scheppen."
Medezeggenschapsdag
De ondernemingsraad beslist tijdens of kort na de medezeggenschapsdag van 8 oktober over het al dan niet voeren van dit soort gesprekken. Op die dag gaan alle leden van de centrale en decentrale ondernemingsraden en van de onderdeelcommissies in debat over het advies van de heer Boele Staal. De oud-commissaris van de Koningin bemiddelde in het voortslepende conflict tussen werkgever en vakbonden. Hij concludeerde dat het realistischer is toekomstig arbeidsvoorwaardenoverleg voortaan te voeren met de ondernemingsraad en niet met de vakbonden.
Tijdens de medezeggenschapsdag legt de centrale ondernemingsraad drie scenario's voor. Moet de cor met de werkgever in gesprek over een collectief arbeidsvoorwaardenpakket, zoals de bemiddelaar adviseert? Zou de ondernemingsraad zich helemaal niet met dit soort gesprekken moeten inlaten? Of moet de raad alleen op beperkte schaal instemmingverzoeken en adviesaanvragen behandelen, en niet over het totale pakket en over de salarisontwikkeling spreken? Wim Lucassen, voorzitter van de centrale ondernemingsraad zegt geen voorkeur voor een bepaald scenario te hebben.
Collectief of individueel
Hr-directeur Kersten legt uit dat formeel alle arbeidsvoorwaardenregelingen met de ondernemingsraad moeten worden besproken, tenzij er sprake is van een cao. Partijen kunnen de regelingen periodiek, bijvoorbeeld eens per jaar, collectief bespreken. Of ze besluiten om individuele regelingen telkens separaat aan de ondernemingsraad voor te leggen. Hij heeft de voorkeur voor collectieve raamwerken van regelingen. "Raamwerken van regelingen bieden nu eenmaal duidelijkheid voor werkgever en werknemer", aldus Kersten.
De automatiseerder wil met de centrale ondernemingsraad een aantal concrete zaken bespreken. Het gaat daarbij onder andere om een nieuw beloningsbeleid waardoor gedifferentieerde variabele loonsverhogingen inzichtelijker worden. Volgens Kersten is het wenselijk dat deze aangepaste systematiek voor 2009 wordt ingevoerd.
Drie scenario’s
De centrale ondernemingsraad zal tijdens de medezeggenschapsdag de volgende scenario's aan de leden voorleggen.
1: De centrale ondernemingsraad treedt in overleg met de werkgever over een breed arbeidsvoorwaardenpakket.
2: De centrale ondernemingsraad behandelt op beperkte schaal instemmingverzoeken en adviesaanvragen. Het gaat hierbij niet om salarisonderhandelingen, maar wel om overige arbeidsvoorwaarden.
3: De centrale ondernemingsraad praat met de werkgever over geen enkele arbeidsvoorwaarde.
Op dit moment geeft cor-voorzitter Lucassen geen voorkeur voor een bepaald scenario.