Chipfabrikant AMD boekte het afgelopen kwartaal opnieuw verlies en dat kostte ceo Hector Ruiz zijn baan. Een analyse.
Onder het bewind van ceo Hector Ruiz ging chipfabrikant AMD de strijd aan met concurrent Intel. Dat leek aanvankelijk succesvol. Ruiz maakte echter, na de presentatie van de cijfers over het tweede kwartaal, plaats voor Dirk Meyer, die hem zal opvolgen als ceo.
Drie jaar geleden leek het er nog op dat AMD de strijd met Intel zou winnen. AMD kwam eerder dan Intel met dual core-processoren. Deze werden ook beter ontvangen dan die van Intel. De eerste dual core Pentium 4 was afgeraffeld, gaf Intel later toe. De markt reageerde daarnaast enthousiast op de 64-bit processor van AMD die later op de markt kwam dan de Itanium van Intel. De processor van AMD is compatibel met 32-bit applicaties. De Itanium van Intel is dat niet.
Het laatste kwartaal van 2006 rapporteerde AMD voor het eerst verlies. Het bedrijf kocht in de zomer van 2006 ATI Technologies. De winstgevendheid van de chipmaker had te lijden onder de eenmalige afschrijving van de aankoop van ATI. Het bedrijf boekte een verlies van 1,77 miljard dollar in het vierde kwartaal van 2006.
Vertraging van quadcore Barcelona
Ook zonder deze afschrijving zou het kwartaal met verlies zijn geëindigd. De chipmaker had een slecht jaar door de vertraging van een van zijn belangrijkste processoren; de quadcore Barcelona en de consumentenuitvoering Phenom. Bovendien bleken die chips in de eerste lichting een fout te bevatten. AMD moest mede hierdoor marktaandeel inleveren ten gunste van Intel, dat de prijzen van bepaalde processoren verlaagde.
Het afgelopen kwartaal noteerde AMD een verlies van 1,2 miljard dollar. Hector Hector Ruiz verliet het bedrijf: het is niet duidelijk of hij is ontslagen of dat hij de eer aan zichzelf heeft gehouden. Analisten zijn niet verbaasd. "Als de waarde van je bedrijf met negentig procent daalt, dan gaat het iemand de kop kosten. Het is het beste voor het bedrijf, zelfs al is Ruiz een erg competente manager en heeft hij een groot aantal producten uitgebracht", zegt Cody Acree, analist bij Stifel Nicolaus tegen het persbureau Reuters.
Dirk Meyer volgt Ruiz op als ceo. De wisseling van de wacht laat zien dat het bestuur van de chipfabrikant er vertrouwen in heeft dat het in de komende kwartalen beter zal gaan, zegt Doug Freedman, analist bij American Technology Research tegen Reuters. "Je wilt geen veranderingen doorvoeren om de nieuwe man met nog meer slecht nieuws op te zadelen."
Intel maakt wel winst
Het verlies van AMD is niet typerend voor de chipmarkt. Concurrent Intel maakt wel winst. De brutowinst van het bedrijf kwam uit om 2,3 miljard dollar. Ook het marktaandeel van Intel nam toe. Dit komt doordat Intel, in tegenstelling tot AMD, lagere prijzen voor zijn processoren kan vragen. Het marktaandeel van Intel in de chipmarkt steeg, volgens Mercury Research, van 79,2 procent het eerste kwartaal naar 80,5 procent het tweede kwartaal.
AMD denkt het komende half jaar wel winst te kunnen maken. Het zegt met een aantal nieuwe producten te komen, die daarvoor moeten zorgen. Ook moeten plannen voor kostenbesparing vruchten afwerpen. Het bedrijf maakte in april bekend 1600 werknemers te ontslaan. Dit is tien procent van het personeelsbestand. Deze ontslagen gaan het derde kwartaal van 2008 vallen en dragen bij aan een hogere winst van AMD.
Dat Meyer de opvolger wordt van Ruiz is geen verrassing, daarop werd de afgelopen twee jaar al gespeculeerd. Hij was chief operating officer en president van het bedrijf. Ruiz heeft vertrouwen in de nieuwe leider van het bedrijf: "Het is de juiste leider op het juiste moment voor dit bedrijf."