Na weken van intern beraad heeft automatiseerder EDS ingestemd met een collectieve arbeidsovereenkomst voor zijn personeel. Gemiddeld stijgt het loon van goedfunctionerende medewerkers met 3,25 procent.
De cao bij EDS is definitief rond. Na weken intern beraad is de directie van ict-dienstverlener EDS akkoord gegaan met de resultaten van het cao-overleg met de vakbonden. Eerder deze week stemden ook de bondsleden ermee in.
Volgens woordvoerder Bas Winckels van de automatiseerder duurde het een tijd voordat het akkoord werd bereikt omdat er enkele punten waren die nog besproken moesten worden. "Die punten moesten zowel voor de medewerkers als voor EDS goed zijn. Nu hebben we een akkoord bereikt over de pensioenindexatie, de salarisgroeitabel en het beoordelingssysteem." Dit systeem is volgens Winckels nu iets aangepast zodat medewerkers beter kunnen worden beoordeeld. "Hierdoor krijgen ze beter de mogelijkheid om mee te groeien met het bedrijf."
Loonschalen
Maurice Limmen van CNV Dienstenbond is te spreken over het akkoord. Vooral de afspraken over de loonschalen vindt hij heel belangrijk. "Bij normaal functioneren krijgt de gemiddelde medewerker er dit jaar 3,25 procent bij. Dat is in Nederland bovengemiddeld", aldus de vakbondsman. Met het bereikte resultaat kan volgens Limmen de onrust onder het personeel iets afnemen. EDS staat aan het begin van het overnametraject door branchegenoot HP.
De vakbondsman vertelt dat met de werkgever ook afspraken zijn gemaakt over de stijging en daling van loonschalen. "Voorheen besliste het management over de relatieve lengte van de loonschalen. Nu is afgesproken dat aanpassingen altijd in overleg met de ondernemingsraad gebeuren." Het verlagen van een loonschaal kan slecht uitpakken voor mensen die door de verlaging ineens een bovenschalig salaris hebben. Die medewerkers komen dan waarschijnlijk niet zo snel meer in aanmerking voor een salarisverhoging, legt Limmen uit.
Pensioenpremie
Ook de regeling voor de pensioenpremie is aangepast. Werknemers gaan een relatief kleiner deel van de premie voor hun rekening nemen. Zo betalen zij, bij een totale pensioenpremie van 25 procent van het salaris of meer, eenvijfde deel. Eerder was dat tweevijfde deel. De werkgever betaalt dan de rest.
Het definitieve akkoord wordt verwerkt in de tekst van de collectieve arbeidsovereenkomst die wordt ondertekend door de werkgever en de bonden.