Een grotere eenheid tussen de diverse grote Linux-distributies, zoals afstemming van versie-cycli, is vooralsnog niet aan de orde. Red Hat en Novell zien geen brood in de recente oproep van Ubuntu Linux-oprichter Mark Shuttleworth.
Grote Linux-leveranciers als Red Hat en Novell blijven een eigen koers varen wat betreft de ontwikkeling en het uitbrengen van hun Linux-uitvoeringen. Daarmee kunnen zij zich onderscheiden van elkaar, wat vooralsnog zwaarder weegt dan de voordelen van gesynchroniseerde ontwikkelcycli – en bijbehorende release-schema's. Ook als hierdoor een nieuwe versie van een Linux-component of -applicatie net ná een nieuwe versie van een Linux-distributie uitkomt.
Oprichter Mark Shuttleworth van Ubuntu Linux, wat aan populariteit wint, kwam vorige maand op zijn blog met een oproep aan zijn concullega's om meer afstemming te creëeren tussen de verschillende Linux-distributies. Hij deed dit bij de aankondiging van de tijdsplanning voor een volgende grote update van zijn distributie, maar verklaarde die met liefde op te willen schorten als er samenwerking zou zijn met de andere grote Linux-distributies aan gecoördineerde release-cycli.
Kernel, compilers
"Ik zou dan met liefde de korte- en langetermijnplanning voor Ubuntu herzien. Als twee van de drie grote spelers Red Hat, Novell en Debian bereid zouden zijn tot een akkoord vantevoren over een release-maand, en daarmee over een combinatie van componenten: kernel, compiler toolchain, window-omgeving Gnome of KDE, en OpenOffice-versies." Tot op heden heeft elke Linux-leverancier een eigen release cyclus.
Shuttleworth stelde voor kleinere updates elke zes maanden uit te brengen en grote releases elke twee tot drie jaar. Dit biedt opensource-ontwikkelaars, maar ook commerciële applicatieproducenten een duidelijke planning, wat dan ook zakelijke gebruikers meer duidelijkheid geeft. Dat zou op zijn beurt weer grote voordelen opleveren voor de Linux-aanbieders. Softwarebedrijven doen al langer aan dergelijke vaste 'ritmes', hoewel dat niet altijd lukt. Zo heeft MIcrosoft langer over Windows Vista gedaan dan eerst gepland en aangekondigd.
De aankondiging van Shuttleworth voor de volgende grote update betrof de Ubuntu-uitvoering waarvoor zijn bedrijf lange-termijnondersteuning (LTS) biedt. Versie 10.04 van de LTS-uitvoering moet in april 2010 uitkomen.
Toch wel beetje?
Ondanks de lauwe reacties op de oproep van Shuttleworth lijkt er in de praktijk al wel enige afstemming te zijn. Red Hat en Novell hebben recentelijk elk grote nieuwe releases van hun respectievelijke Linux-distributies uitgebracht. Dat gebeurde kort na elkaar. Red Hat bracht eind vorige maand zijn Enterprise Linux (RHEL) versie 5.2 op de markt. Novell presenteerde in dezelfde week Service Pack 2 voor versie 10.2 van zijn Suse Linux Enterprise Server (SLES).
Beide leveranciers brengen in deze updates verbeterde ondersteuning voor virtualisatie. Daar houdt de overeenkomst qua release-cyclus echter meteen op; de twee brengen elk andere verbeteringen. Novell biedt de vruchten van zijn omstreden samenwerking met Microsoft. De twee bedrijven hebben vrede gesloten en werken samen aan interoperabiliteit, juist voor virtualisatie. SP2 voor SLES 10.2 heeft versie 3.2 van de opensource Xen-virtualisatiesoftware aan boord en kan officieel ondersteunde Windows Server 2003- en 2008-installaties als virtuele machines draaien.
Mainframes en Cell
Red Hat op zijn beurt biedt meer mogelijkheden voor virtualisatie, waaronder ondersteuning voor virtuele Numa-systemen (non-uniform memory architecture) en servers met maximaal 64 processoren en 512 GB aan geheugen. Daarnaast is RHEL 5.2 verbeterd voor servers met semi-64-bit processoren van Intel of AMD, de 64-bit Itanium-chips van Intel en de System-z mainframes en gespecialiseerde servers met Cell-processoren van IBM. Die laatstgenoemde zware systemen lenen zich juist voor virtualisatie van vele, kleinere servers.
Verkeerde titel.
De unificatie is niet het op elkaar afstemmen van de release-momenten. In het LSB-projekt, het Linux Standard Base projekt, wordt natuurlijk wel degelijk met elkaar gesproken.
LSB is veel belangrijker omdat het de ontwikkelaars helpt met een gestandaardiseerd systeem en zo allerlei aanpassingen voor distro die-en-die bespaart.
http://www.linuxfoundation.org/en/LSB
geeft meer informatie.
Shuttleworth wil die afstemming zo graag omdat hij (Ubuntu) dan gratis kan meeliften op het door Red Hat en anderen betaalde werk op het gebied van de Linux kernel, gcc compiler, toolchain, Gnome, X.org en ga zo maar door.
Ubuntu geeft vele malen minder terug aan de Linux