Ondanks dat Atos Origin het cao-overleg met de vakbonden definitief heeft afgebroken, wil de automatiseerder niet tornen aan de cao zelf. Dat zegt topman Rob Pols, die vasthoudt aan een collectieve overeenkomst. “We gaan geen beleidje doen per persoon.”
Dat Atos Origin niet meer met de vakbonden wil spreken over de cao voor 2008, betekent niet dat het bedrijf af wil van de collectieve arbeidsovereenkomst. Door verschillende medewerkers werd dit wel geopperd als reden voor de starre houding van hun werkgever bij de cao-onderhandelingen.
Rob Pols, de algemeen directeur van de Nederlandse tak van de ict-dienstverlener, zegt tegen Computable echter dat hij er niet op uit is de cao onderuit te halen. "Ook al zou je niet met de bonden in discussie gaan over de cao, dan blijft het zo dat je praat over een totaal arbeidspakket. En daarvoor zul je toch ook een beleid hebben voor je hele bedrijf. Wij gaan niet een beleidje doen per persoon", aldus Pols.
Moeilijke discussie
"Je zult altijd praten over collectiviteit", vervolgt hij. "Wij zijn continu bezig geweest om de bonden weer om tafel te krijgen. Maar als je de hele tijd als antwoord krijgt dat ze een ultimatum en eisen stellen waaraan je eerst moet voldoen, dan wordt dat een hele moeilijke discussie."
Dinsdag 6 mei besloot de directie van Atos Origin om niet meer met de vakbonden om tafel te gaan voor de cao voor 2008. De ict-dienstverlener beraadt zich nu over een manier waarop het arbeidsvoorwaardenoverleg vorm krijgt. Waarschijnlijk gaat daarbij de centrale ondernemingsraad (COR) van Atos Origin een belangrijke rol spelen.
Waar twee vechten hebben twee schuld. Het wordt tijd dat beide partijen dat in gaan zien.
Dat ze over en weer precies dezelfde argumenten gebruiken om de ander zwart te maken (“de ander stelt een ultimatum”, “de ander stelt eisen vooraf”), draagt niet echt bij aan een oplossing.
Dus hup allemaal die hakken uit het zand halen en gewoon normaal met elkaar in gesprek gaan.
Gewoon per 1 juli een nieuw arbeidsvoorwaardenpakket afspreken en de “schade” goed herstellen. Ruimte genoeg lijkt me met die dubbel digit winsten. Wie hebben daar voor gezorgd?
Wat wil Rob nou?
Wel een cao, geen cao?
Wel met de vakbonden aan tafel, niet aan tafel?
Wel met de OR aan tafel, volgende week niet met de OR aan tafel?
Rob is het spoor totaal bijster.
Atos Origin maakt zijn naam als slechte werkgever weer eens helemaal waar en dan vragen ze zich af waarom mensen er niet willen werken. Nou, ik ben blij dat ik hier niet meer hoeft te werken (was er door outsourcing terecht gekomen).
In Zwarte Pieten is Rob ook geen ster, in maart heeft directie Atos de vakbonden nog een ultimatum gesteld. Directie stelde steeds als eis voor overleg dat er over vier heikele punten nu juist niet gepraat mocht worden.
In de COR hoopt Rob een kneedbaarder gesprekspartner te vinden. Realiseert Rob zich wel dat de COR voor een groot deel bemenst wordt met vakbondsleden? Krijgen we straks een bericht hier dat Atos niet meer met haar COR wil praten over collectiviteit?
De echte zwarte piet krijgt het ontevreden personeel weer toegespeeld. Als je regelmatig ’s nachts je bed uit moet om klanten te helpen, dan motiveert het erg, zo’n slagvaardige directie met hart voor het personeel! Wij hebben geen double digits en een persoonlijk beleidje (inclusief bonusje)!
Als de COR ballen heeft (en die heeft ze wel degelijk getoond door pal achter de bonden te gaan staan) zal ze geen gesprekken gaan voeren met Rob over arbeidsvoorwaarden. Net zo min als dat de bonden zouden accepteren dat de COR als gesprekspartner gediskwalificeerd zouden worden zal de COR dit nu voor de bonden opnemen.
Daarmee heeft Rob zich dan zo ge-isoleerd dat ‘ie terug moet keren op zijn schreden en het gesprek weer moet oppakken met de bonden. Er zal wel eerst een bemiddelaar moeten komen want anders lijdt hij direct gezichtsverlies en dat zal ‘ie niet accepteren.
De lachende derde is de aandeelhouder want de loonkosten blijven binnen de perken zolang het gesprek voort duurt. De werknemer doet er goed aan dit jaar de broekriem aan te trekken. Duurdere benzine, dure stroom, dure gasrekeningen en duurdere kinderopvang want de “sterke KPN-schouders” moeten de zwaarste lasten weer dragen. Oh ja, de medische kosten even vergeten … die komen er nog bij. Tweede auto de deur uit. Pensioen naar de gallemiezen. En het positieve nieuws is dat je tot je 65 mag doorwerken. Tijd voor mijn pilletje.
Wat een gezeur van het (voornamelijk ex-KPN) personeel. Als je niet tevreden bent, dan stap je toch op? Er liggen genoeg kansen in de markt.
CAO?
Begin mei meldt de Computable dat ATOS Origin (AO) met het cao overleg stopt. Een dag later meldt AO niet te willen tornen aan de cao. In de berichtgeving worden de cao 2007, de (niet afgesloten) cao 2008 en mogelijke afspraken met de OR allen aangeduid met ‘cao’.
Dat AO niet wil tornen aan de cao is eigenlijk een overbodig bericht, er vanuit gaande dat het bedrijf zich aan de wet wil houden. De laatste cao eindigde op de jaarwisseling maar dat betekent niet dat AO van die afspraken af is.
Cao-afspraken werken namelijk door in de individuele arbeidscontracten. Dat betekent dat werknemers zich op die cao-afspraken kunnen blijven beroepen, ook nadat de cao-periode verstreken is. De enige manier waarop AO van die aanspraken af kan komen is door een nieuwe cao te tekenen waarin deze cao-afspraken niet zijn opgenomen.
Maar dan moet die cao wel met een vakorganisatie worden afgesloten. Een contract met uitsluitend medezeggenschap voldoet niet. OR-afspraken hebben niet de doorwerking die een cao met vakorganisaties kent. Het staat werknemers vrij bezwaar tegen OR-afspraken te maken.
In het geval van AO kan iemand dus een OR-afspraak weigeren en zich beroepen op een afspraak in de verlopen cao. Bij een eventuele rechtsgang blijft het onzeker hoe zwaar de rechter een OR-afspraak weegt. Maar ter vergelijking: rechtsgang tegen een cao-afspraak is zinloos want de rechter zal die altijd voorrang geven.
De doorwerking is het grote voordeel dat een werkgever bij een cao heeft: met ��n cao kan je al die individuele contracten aanpassen. Los van wat er in het individuele contract geregeld is, de cao gaat voor. Daarmee voorkom je een wildgroei aan ‘beleidjes per persoon’.
Overigens is dit bij Origin bekend.
@Keimpe Schilstra,
Strak verhaal Keimpe.
Ik heb de (C)OR op het netvlies als een adviesorgaan. Ze kunnen ook dingen tegenhouden. Maar ze kunnen de bestuurder niet dwingen te luisteren. Daar zijn de bonden dan weer voor. Die zetten als enige de bestuurder de pin op de neus. Daar kan Rob niet goed tegen, dus gooit ie de bonden uit het overleg.