Onder een Utrechts lentezonnetje hebben een paar honderd medewerkers van Atos Origin gestaakt voor een betere cao. “Willen we actie? Willen we keiharde actie?”
Al vroeg in de morgen zijn ze op pad gegaan, de kleine honderdvijftig Groningse medewerkers van Atos Origin. In drie touringcars rijden ze naar het hoofdkantoor van de ict-dienstverlener, dat in Utrecht staat. Ook vanuit Eindhoven is een bus onderweg en vanuit andere vestigingen vertrekken personenauto's, allen om op de stoep bij hun werkgever duidelijk te maken dat ze het niet eens zijn met de door hem voorgestelde cao-voorwaarden. Het is de eerste echte staking in geschiedenis van de Nederlandse ict-sector.
Uiteindelijk staat het grasveld vol met ongeveer tweehonderd stakers. Ze deinen op en neer op de deunen van de Zingende Fresia's. Hesjes, toeters en fluitjes worden uitgedeeld, iedereen is in een jolige bui. Snackwagen in de buurt en verklede dames delen koffie uit. Het zonnetje staat aan de strakblauwe hemel, het is lente.
Wel mogelijk
Rond kwart voor twaalf doet Nevin Demirtas de aftrap. De vakbondsvrouw van FNV Bondgenoten herhaalt nog maar eens kort waar het allemaal om te doen is: een minimale loonsverhoging van 3,5 procent en hervatting van de cao-onderhandelingen die eind februari strandden. "Het is niet dat de vakbonden willen staken. Júllie zijn het die ons oproepen een staking te organiseren." Ook Harrie de Vaan van de CNV Dienstenbond en Mark Capel van de kleine vakbond Qlix-IT sporen de toehoorders aan. Ze vertellen over de cao-besprekingen die daags ervoor succesvol zijn afgerond bij ict-bedrijf T-Systems. "Het is dus wel degelijk mogelijk!" De stakers joelen bij iedere sneer naar hun werkgever.
Daarna neemt de feestband De Zingende Fresia's het weer over. Ditmaal geen politiek correcte liedjes maar teksten met een onverbloemde knipoog naar het doel van de bijeenkomst. "Willen we actie, keiharde actie?", schelt herhaaldelijk melodieus uit de luidsprekers. "Handen omhoog en sjaaltjes in de lucht! Ook die kale meneer hier vooraan, bijna met de vut en toch nog 3 procent willen! Tjongejonge." De stakers vinden het prachtig, ze fluiten en toeteren hun longen leeg. "Actie actie!"
Groningen
Langs de kant slaan wat Atossers het geheel gade. Zij doen niet mee met de staking maar maken even een ommetje tijdens de lunchpauze. "Ik begrijp het allemaal wel, maar volgens mij betreft het slechts een kleine groep die problemen heeft met de cao-voorstellen van de werkgever. De meeste pijn zit in Groningen en niet hier in Utrecht", zegt de een. In Groningen werken veel mensen die de ict-dienstverlener in 2001 overnam van telecomreus KPN. "Atos Origin is zo'n groot en divers bedrijf dat je je kunt afvragen of het wel wenselijk is om een collectieve overeenkomst te treffen", overpeinst een ander.
Er is inderdaad een grote afvaardiging uit Groningen aanwezig op het grasveld. Een groepje noorderlingen vertelt vurig over hun zaak. "Het werk is hartstikke leuk en de collega's ook. Maar onze beloning is al vijf jaar slecht. Ik heb het idee dat we worden genaaid." Iemand anders roept dat hij al jaren geen enkele loonsverhoging heeft gehad. "Stel, je krijgt een andere functie. De eerste jaren blijf je op je oude salaris zitten, alsof je een soort proeftijd krijgt. En dat terwijl een nieuw aangestelde collega op die functie direct met een veel hoger salaris binnenkomt. Het is gewoon niet eerlijk."
Of de klantorganisaties van Atos Origin iets van de onrust en de staking merken, daar zijn de meningen over verdeeld. De argeloze toeschouwer haalt zijn schouders op. "Zoveel mensen zijn hier nu ook weer niet. Als we een heidag hebben, zijn meer mensen niet aan het werk. Ik denk dus dat klanten niets merken." De Groningers hebben daar andere ideeën over. "De klanten hebben er zeker wel last van. Ik weet toevallig dat er momenteel twee ‘severity 3 incidenten' zijn, die niet zonder ons kunnen worden opgelost. Dat krijgt Atos echt wel te horen hoor. En morgen moeten wij de brandjes weer blussen."
Steunbetuigingen
Aan het eind van de actie, rond een uur of twee, neemt FNV-voorzitter Henk van der Kolk nog even het woord. Hij vertelt dat hij steunbetuigingen heeft ontvangen uit verschillende Europese landen. "Vakbonden, collega's en tienduizenden ict'ers staan achter jullie." Ook in België en Spanje verlopen de cao-onderhandelingen tussen vakbonden en de lokale directie van Atos Origin stroef.
Afsluitend biedt Van der Kolk ruim tweehonderd geprinte e-mailoproepen aan aan Hans Blom, HR-directeur en Jos Blejie, vice president Managed Operations bij Atos Origin. Blejie neemt het pak in ontvangst en zegt dat hij hoopt dat het bedrijf en de bonden er toch snel uitkomen. Daarna loopt hij samen met Blom snel terug naar binnen. Er wordt gejoeld.
200 van ruim 9000 Atos Origin medewerkers staken, niet echt overtuigend dacht ik zo!!
Ook jij weet dat het hier niet om het getal gaat: wel dat het heel land nu weet wat voor een werkgever Atos Origin is. Veel bla bla en belooftes, maar geen enkel respect voor je werknemer. Ik schaam me dood voor dit bedrijf!
De pijn zit niet alleen in Groningen…
…ikzelf behoor onder een afdeling in Utrecht en ik stond, zoals meerderen uit Utrecht wel op het grasveld vandaag!
Volgens mij is er juist veel ten goede veranderd de afgelopen tijd; ik vond het kerstcadeau van 2006 ook erg teleurstellend maar heb vrijwel niemand positieve opmerkingen horen maken over het mooie keuze-kerstcadeau van 2007. Het geldt natuurlijk alleen voor de mobiele werknemers, maar zijn we de fundamentele verhoging van het leasebudget collectief alweer vergeten omdat de overheid toevallig gelijktijdig de leasetax verhoogd heeft ?
Ik zit bij een werkgever die veel in mij investeert via opleidingen, persoonlijke groei en aandacht via intervisie. En het gras is bij de buren altijd groener. Nee, ik ben niet ontevreden, ondanks dat ook ik vind dat bv het beloningssysteem wel wat helderder en inzichtelijker gemaakt kan worden.
@lentestaking: Als je je werkelijk doodschaamt begrijp ik niet waarom je niet elders gaat kijken; de markt is momenteel goed dus als je wat kunt moet het toch niet al te moeilijk zijn om momenteel te jobhoppen….?
Zolang medewerkers bang worden als de manager de namen komt noteren van degenen die meedoen aan de staking is het inderdaad een klein percentage die de boontjes dopt voor een veel grotere groep ontevredenen. Gelukkig zijn er anderen die niet angstig zijn uitgevallen.
Atos wil van de CAO af, zodat ze de meesten haast niets hoeven te geven en zichzelf heel veel (onder druk van de aandeelhouders).
Atos zal dus alles doen om geen CAO te krijgen dit jaar, want dan hebben we volgend jaar allemaal een persoonlijk contract.
@lentestaking
Ik sluit me bij de reactie van anderen aan, als jij je zo schaamt waarom ga je dan niet weg?.
De markt is (nog) goed, je kan nu nog weg. Als je te lang wacht kan de hypotheekcrisis in Amerika voor negatieve effecten zorgen. Ga lekker aan de slag bij een van de concurrenten, het gras is toch altijd groener bij de buren?
Of zoals de wervingscampagne al zegt => Atos Origin, gewoon een kwestie van de juiste mensen
Veel succes in je verdere loopbaan!
@Dinges en “ik staak dus niet”
Het is zo simpel om te zeggen ‘ga dan toch naar een ander’. Het gaat niet alleen om dat zogenaamde groenere gras. Het gaat om plezier in je werk hebben, leuke collega’s hebben, binding hebben met het werk dat je doet, dicht bij je werk wonen, je pensioen niet laten verkruimelen door al dat jobhoppen.
Ik hoor jullie al dat je dan niet zo moet zeuren. Als je al jaren bovenstaande belangrijker vindt dan een hoger salaris en keer op keer goed beoordeeld wordt, dan wil je daar ook wel eens wat concreets voor terugzien.
Mmmm, vraag me af waarom de stakers eigenlijk ooit geoutsourced zijn… Misschien waren ze destijds ook al te duur?
Eigenlijk is het een beetje triest. Deze mensen hebben natuurlijk zelf ook wel door dat ze aan het einde van hun carrieregroei terecht zijn gekomen. Dit is de enige manier om nog een beetje belangrijk te zijn. Jammer dan voor de andere mensen die nog wel een rooskleurige toekomst zien.
Het ziet grijs van de snorren en baarden,
Heel even de geur van zware shag en jaren-70 waarden.
Laat het passeren en ga aan de slag,
Fijn dat je heel even (onbetaald) belangrijk zijn mag.