Bedrijven in de Nederlandse ict-sector krijgen last van de kredietcrisis. Sommigen merken het nu al. Anderen zien vanaf de zomer dat klanten minder ict-investeringen doen.
Nederlandse ict-bedrijven krijgen last van de Amerikaanse kredietcrisis. Dat stelt het Meppelse AME Research in het rapport ‘Kredietcrisis treft ICT-sector hard‘. Adriaan Meij denkt dat ict-bedrijven nu al last kunnen hebben van een dalende vraag van klanten. En vanaf juli en augustus zullen bedrijven zeker merken dat klanten voorzichtiger worden met het doen van investeringen.
Hardwareleveranciers zijn de eerste bedrijven die de dalende vraag gaan merken. "De afgelopen jaren is er veel vervangen. De vervangingsvraag kan uitgesteld worden", zegt Meij. Ook grote ict-dienstverleners gaan merken dat bedrijven minder vraag vragen naar strategische adviezen. Vooral grote projecten zullen worden uitgesteld. Kleine projecten gaan wat eerder door. Kleinere ict-dienstverleners zullen de dalende vraag dan ook als laatste merken.
Niet hetzelfde niveau
De omzet en brutomarge van Nederlandse ict-bedrijven is nog niet op hetzelfde niveau als 2001, voor de vorige economische recessie. Ook is ict veel meer in de samenleving doorgedrongen dan tien jaar geleden. "De extra productiviteit van internet is uitgewerkt", zegt Meij. Bedrijven maken nu al optimaal gebruik van internet. Ict-bedrijven zijn net zo gevoelig voor een economische crisis als bedrijven in andere sectoren. Maar omdat ict-bedrijven alle mogelijkheden van internet toepassen, voelt het gevoeliger aan", aldus Meij.
Ook hebben Nederlandse ict-leveranciers van de dalende koers van de dollar. "Daardoor versterkt de Amerikaanse exportkracht waardoor Amerikaanse leveranciers van hardware, software en diensten krachtiger op de Europese markten en in Nederland kunnen concurreren", aldus de onderzoekers.
“De extra productiviteit van internet is uitgewerkt”, zegt Meij. Bedrijven maken nu al optimaal gebruik van internet.”
Ik zou hier toch wel heel erg hard om willen lachen, maar ik doe het niet.
Ik wil stellen dat we nu aan het eind van het ‘stenen tijdperk’ zitten wat gebruik van internet betreft. Het begint nu dus pas leuk te worden.
Ik ben het wel met Jan eens, we zijn qua Internet aan het einde van het stenen tijdperk en er gaan veel leuke dingen aankomen.
De strekking van het verhaal (of de titel 😉 lijkt wel te kloppen, ik zie veel bedrijven die niet echt durven te investeren, zeker als de business case niet zo sterk is. Daar waar het op MS technologie aankomt lijkt de vorige versie ook best te voldoen en waarom zou je dan upgraden/investeren met alle problematiek van dien?