Ict-outsourcing in Oeganda is wellicht een oplossing voor het tekort aan ict’ers, hopen Nijmeegse studenten. Ze onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.
Studenten van de Radboud Universiteit in Nijmegen onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor ict-outsourcing in Oeganda. Op de agenda staan afspraken met onder andere de Oegandese ministers van ICT, Financiën en Economische Zaken.
Het Afrikaanse bezoek is een onderdeel van het vak ‘Ict in a different culture’ dat studenten sinds twee jaar op de Radboud Universiteit kunnen volgen. Masterstudenten gaan tien dagen naar een ander land om te onderzoeken hoe de ict zich binnen een andere cultuur ontwikkelt en om te kijken wat de status ervan is.
Bart van der Linden is een van de studenten die naar Oeganda gaat om er de mogelijkheden in kaart te brengen. Volgens Van der Linden is hij, samen met een medestudent die ook naar Afrika gaat, de eerste die outsourcingsmogelijkheden in Oeganda onderzoekt. "We willen ze niet vertellen hoe het moet, maar kunnen wel helpen", zegt hij.
Volgens de Radboud Universiteit zijn er in Oeganda ongeveer tienduizend ict-studenten die binnenkort afstuderen en op zoek gaan naar een baan.
Ik ben zelf betrokken geweest bij het eerste jaar waarin dit vak gegeven werd. Wij zijn toen met een groep studenten (onder wie ook Bart) naar Oeganda geweest om ons te orienteren op de mogelijkheden en ons een beeld te vormen van de status van ict in dit land.
Het is werkelijk een prachtig land met zeer gemotiveerde mensen. Zoals in het artikel staat zijn er zeer veel aankomend ict’ers in Oeganda, die graag een leuke baan willen, maar outsourcing naar Oeganda komt nog niet echt van de grond. De algehele infrastructuur (wegen/elektriciteit) is daarvoor simpelweg nog niet betrouwbaar genoeg. De motivatie is er echter volop en we moeten niet denken dat het niveau van de mensen daar onder doet voor wat we van hier (en andere landen) gewend zijn!
Dit vak is een goed initiatief en biedt bovendien een onvergetelijke ervaring voor de studenten. Ik zal mijn verblijf in Oeganda in elk geval nooit vergeten!
Zie ook nieuw IT nearshore-dienstencentrum in Casablanca Marokko.
Ik ben vaker naar Uganda geweest (en ga deze zomer weer) en heb in 2000 een business plan voor precies hetzelfde geschreven. De outsourcing is heel goed te doen in Uganda, het niveau van de mensen is goed, vergelijkbaar met westeuropese landen. Culturele verschillen bemoeilijken zaken, maar dat is een probleem dat we in de meeste landen zien. Binding van mensen en selectieprocessen zonder teveel invloed van corruptie zijn meer complex om te overwinnen, maar zeker te doen.
Wat leuk om dit stuk te lezen in Computable. Wij (Sytse Hengeveld en Bart van der Linden) zijn inderdaad op dit moment voor twee maanden in Oeganda om te kijken of het mogelijk is voor westerse bedrijven om er IT-projecten naar te Outsourcen.
Op dit moment is het ministerie van ICT bezig de laatste handelingen te verrichten voor het beleid voor 2008-2011 voor BPO outsourcing. Wij hebben vorige onze ideeen en aanbevelingen daarover gedeeld met de overheid en ze waren hierover erg enthousiast. Deze week hadden we een vervolgafspraak, om verder in te gaan over onze bevindingen die we eerder opgedaan hebben tijdens ons 10-daagse werkbezoek aan India. Veel hebben we destijds geleerd over de problemen en oplossingen tijdens de ontwikkelingen in de Indiase IT-sector, alsmede de huidige stand van zaken.
Het klopt dat er nog wat problemen zijn omtrent electriciteitsvoorzieningen en bandbreedte in Oeganda, maar dat heeft India er ook niet van weerhouden om de nummer 1 te worden op het gebied van outsourcen en offshoren van IT-projecten.
Ik vind het een prima initiatief van de Universiteit en studenten.
Mijn naam is kenneth Robinson, en ben de landelijke voorzitter van de Afrcan Diaspora Community Counsel in Nederland. zie ook http://www.africanunion.nl. Wij werken samen met de Afrikaanse Unie en de Ambassades om Afrika op diverse gebieden te ondersteunen. Op dit moment zijn wij bezig met het opzetten van computerproject(en) met o.a als doel computer gebruik in Afrika te stimuleren.
Wij kunnen daarbij heel goed de ervaringen van de universiteit (studenten) gebruiken.