De Europese Commissie onderzoekt opnieuw of Microsoft misbruik maakt van zijn monopoliepositie. De twee onderzoeken vinden plaats naar aanleiding van klachten van Opera en het European Committee for Interoperable Systems.
Eurocommissaris Neelie Kroes start twee nieuwe onderzoeken naar Microsoft. Opnieuw onderzoekt Kroes of de softwaregigant misbruik maakt van zijn marktpositie.
Eén onderzoek is na aanleiding van een klacht van Opera, maker van de Opera-browser. Opera vindt dat Microsoft zijn monopoliepositie uitbuit door de browser Internet Explorer te koppelen aan het Windows-besturingssysteem. Ook zou Microsoft zich niet houden aan webstandaarden.
Het tweede onderzoek vindt plaats na een klacht van het European Committee for Interoperable Systems (ECIS). Deze organisatie beschuldigt Microsoft ervan geen informatie beschikbaar te stellen over producten, als de Office suite en het .NET Framework. Hierdoor kunnen bedrijven geen producten maken die met deze Microsoft-producten werken.
Misbruik
De Europese Commissie en Kroes liggen al jaren met elkaar overhoop. Microsoft werd door de Europese Commissie in 2003 schuldig bevonden. Microsoft kreeg een boete opgelegd, moest Windows Media Player ontkoppelen van het besturingssysteem en moest informatie verstrekken over het besturingssysteem van servers zodat concurrenten programma’s kunnen maken die er op aansluiten.
Deze informatie over het serverbesturingssysteem voldeed lange tijd niet aan de eisen van de Europese Commissie. Microsoft kreeg daarom een aanvullende boete van 280 miljoen euro opgelegd. De softwaremaker ging tegen de uitspraak in hoger beroep, maar zag daar vanaf, na een etentje van Microsoft-ceo Steve Ballmer met Kroes.
Hup Kroes. Ga ook nog even langs bij die bouwbedrijven,die zijn namelijk ook weer bezig .
Inderdaad vooral zo doorgaan. Kroes laat de wereld nu kennis maken met de Nederlandse mentaliteit: “Wie succes heeft, moet bloeden”.
De bovenstaande reacties suggereren dat er al een uitspraak is over het wel of niet schuldig zijn van Microsoft aan monopolie. Dit is niet het geval. Er zijn klachten binnengekomen, en deze worden onderzocht.
Het lijkt mij ook dat het gezegde”hoge bomen vangen veel wind” in dit geval meer opgaat.
Gezien de discutabele reputatie van MS lijkt mij dit onderzoek op zijn plaats,
de Europese Commissie is qua grootte ook de enige organisatie die een dergelijk onderzoek kan doen en dan ook nog succesvol maatregelen tegen MS kunnen afdwingen,
MS is dusdanig kapitaal krachtig dat er geen enkele organisatie de juridische procedure qua kosten kan uithouden.
Ik neem aan dat de dreiging alleen al voldoende zal blijken om MS op de knieen te krijgen.
Petje af voor Kroes
Het blijven Amerikanen, dus je kunt er donder op zeggen dat ze blijven proberen om onder Kroes uit te komen en toch hun zin doordrukken met een glimlach. Dus Kroes, als je dit gevecht aangaat, blijf scherp. Anders ga je het verliezen.
Natuurlijk goed dat na een klacht onderzocht wordt. Wellicht moeten we een klacht indienen over de manier waarop MS omgaat met het ISO-certificerings-proces. In Zweden is aantoonbaar een poging gedaan dit proces te corrumperen, en hoe is het in de andere landen?
Laatst is naar boven gekomen dat de zogenaamde weldoener Gates zijn geld vermeerdert met behulp van zeer dubieuze bedrijven, dus allemaal opletten en klagen bij Mw. Kroes, want MS kun je blijkbaar niet vertrouwen.