Mark Hurds visie voor HP begint eindelijk vorm te krijgen. HP blijkt op de jaarlijkse analistendag in New York vooral IBM in het vizier te hebben.
Hurd snoeide sinds zijn aantreden als ceo twee jaar geleden tien procent uit het personeelsbestand. "We hebben drie volledige managementlagen uit het bedrijf verwijderd", zegt Hurd dinsdag in New York. Andere besparingen kwamen uit consolidatie van de interne IT-infrastructuur.
De bezuinigingsoperatie is nog niet voorbij. "We zullen nog efficiënter worden", belooft Hurd de verzamelde financiële analisten. "We begrijpen onze kosten veel beter dan een jaar geleden." Wall Street hoort het graag; HP's beurswaarde is onder Hurd verdubbeld.
Grote overnameplannen heeft het bedrijf voorlopig niet. In ieder geval niets vergelijkbaar met de overname van Mercury afgelopen najaar voor 4,5 miljard dollar. De financiële projectie voor 2008 neemt volgens Hurd wel een aantal 'kleinere overnames' van in totaal 'grofweg een miljard dollar' mee.
Daar zit dus geen overname van Symantec bij, zoals het hardnekkige gerucht wilde. Het leek voor de hand liggend voor HP om zijn beveiligingsaanbod te versterken. EMC nam in juni RSA over. IBM volgde met de overname van Internet Security Systems (ISS).
HP liet in New York alleen belangstelling doorschemeren voor overnames van management-softwarebedrijven en it-dienstverleners. Ann Livermore, hoofd van HP's Technology Solutions Group, kondigde 'wat potentiële overname-activiteiten' aan voor het onderdeel HP Services. Deze week nam HP al dienstverlener Knightsbridge Solutions over.
Er begint eindelijk wat focus in HP's strategie te komen. "Wij willen klanten helpen bij het beheer en de transformatie van hun it-omgeving en dat terugkoppelen aan specifieke zakelijke doelstellingen", vat Livermore de visie samen.
Mercury heeft HP dieper in het terrein van IBM gebracht. HP's softwareactiviteiten blijven kleiner dan die van IBM. "Wij zijn niet afhankelijk van winst uit mainframes om onze vooruitgang te financieren", zegt Livermore. HP claimt marktleider te zijn in Windows, Linux en Unix-servers. "We geven niks om mainframes. We richten ons op besturingsomgevingen van de toekomst."
Ook Mark Hurd benadrukt dat IBM's softwaretak op de mainframes steunt. "Wij hebben geen mainframe-ecosysteem waar we op kunnen bouwen", zegt Hurd. "We richten ons op uitbouw van de managementcategorie. Enterprise management, systeembeheer, netwerkbeheer, beveiliging, opslagbeheer, enzovoorts, zien we als één opkomende productcategorie, vergelijkbaar met ERP. Wij willen marktleider in die categorie zijn."
Dat verklaart HP's recente stappen om IBM's mainframebusiness in de wielen te rijden. HP ontwikkelde met Oracle en Intel een initiatief voor mainframe-migratie en verkoopt sinds kort een 'mainframe-alternatief' van Platform Solutions Inc. (PSI) dat IBM's besturingssysteem z/OS kan draaien. IBM beschuldigde PSI vorige week in een klacht voor de rechter van octrooischending. Ondertussen heeft IBM weer softwareleverancier Consul Risk Management, gespecialiseerd in compliance en auditing, overgenomen voor versterking van zijn beheerportfolio.