Hoe nadelig is het voor Pinkroccade om in handen te komen van Ordina? Is de voormalige staatsautomatiseerder echt beter af bij it-loodgieter Getronics? Beide partijen – de een in de Benelux acterend, de ander op het wereldtoneel – vormen in ieder geval een versterking voor het kwakkelende Pink. Een vergelijking.
|
Waarom Getronics?
Geen wonder dus dat Henk Bosma, de topman van Pinkroccade, een overgang naar Getronics ziet zitten. Zijn bedrijf springt dan op de kar van grote, vaak internationale netwerk- en desktopbeheerovereenkomsten, waarvoor het de computerkrachtcentrales in Apeldoorn kan inzetten. Pink heeft in dit opzicht een mager jaar achter de rug. Opvallende uitbestedingsovereenkomsten, zoals in 2003 met PCM, zijn er het afgelopen jaar niet geweest. Wel sleepte het bedrijf een groot contract voor een nieuw data- en communicatienetwerk van de gemeente Amsterdam in de wacht en verwierf het met Hewlett-Packard en Versatel als onderaannemers een vijfjarig contract van 65 miljoen euro bij het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (Vrom). Een aansprekende overwinning, waarbij het duo ‘oude’ leveranciers van Vrom, zoals Capgemini en Logica CMG, en andere mededingers als EDS, IBM en Atos Origin, wist te verslaan.
Waarom Ordina?
Als we naar Ordina kijken, is het eerste wat opvalt het beheercontract met Campina van afgelopen zomer. Daarbij zal het bedrijf samen met HP de kantoorautomatisering van het zuivelconcern in en buiten Europa vernieuwen en beheren. Een complexe opdracht die Campina kennelijk niet in handen durfde te leggen van Pinkroccade, dat in 2001 nota bene it-dochter Commit had overgenomen. Opmerkelijk ook omdat Ordina niet bekend staat als een kantoorautomatiseerder. Het bedrijf boekte het afgelopen jaar vooral succes als business process outsourcer (bpo) in de financiële markt middels contracten met Staal Bankiers, Fortis Bank en Bank Insinger de Beaufort. De voortgang van Pinkroccade op de bpo-markt steekt daar schril bij af en een samengaan met Ordina zou op dit punt een versterking betekenen.
Verschillen Ordina en Getronics
De bpo-activiteiten geven gelijk ook het verschil aan met Getronics. Ordina ondersteunt de primaire processen van bedrijven en organisaties met advies en it-oplossingen. Waar Getronics in de dienstverlenende it-sector de beheerder is, speelt Ordina de adviseur en systeembouwer/-integrator. Waar Getronics bijvoorbeeld aan Shell desktopservices levert, huurt het olieconcern Ordina in voor het projectmanagement met het oog op het opvangen van piekbelastingen bij infrastructuurprojecten. Waar Getronics een netwerk aanlegt voor het CWI, ontwikkelt Ordina een werkzoekendeninformatiesysteem voor het Centrum voor Werk en Inkomen. Wat dat betreft past het bedrijf in het straatje van systeem- en advieshuizen als Capgemini, Atos Origin en Logica CMG, waar veelal op detacheringsbasis wordt gewerkt aan specialistische projecten.
Pinkroccade hangt hier tussenin: de automatiseerder is een ‘beetje Getronics en een beetje Ordina’. Ordina-bestuurder Ronald Kasteel toonde zich dan ook een tikkeltje gepikeerd toen Henk Bosma een samengaan met zijn bedrijf afwees, omdat hij twijfelt aan de voordelen op de langere termijn. Volgens Kasteel ontstaat er door een fusie een combinatie die sterk is in de hogere segmenten van de ict-dienstverlening, waar juist veel groei te verwachten valt. Waar Getronics/Pink vooral sterk is in de industrie en overheid, geldt dat voor Ordina/Pink in de sectoren financiën en overheid. Daarbij vormen de beheerexpertise en de gegevensverwerkingscapaciteit van Pinkroccade een welkome aanvulling voor Ordina.
Sterk in Benelux of wereldwijd opereren?
Dat Bosma vasthoudt aan zijn eerste keuze voor Getronics heeft waarschijnlijk twee redenen. Zijn persoonlijke voorkeur voor het bedrijf waarmee hij acht jaar geleden al in het huwelijksbootje wilde stappen, en de wereldwijde omvang waarmee Pinkroccade de ooit gesneuvelde internationale ambities alsnog kan waarmaken. Getronics – hoofdkwartier Amsterdam – is nu eenmaal met een omzet van 2,6 miljard, 22.000 werknemers en een aanwezigheid in een groot aantal landen met sterke posities in Nederland, de VS, Italië en Spanje een aansprekender partner dan Ordina. Die onderneming – hoofdkantoor Nieuwegein – is met 3500 medewerkers en een omzet van 345 miljoen euro de kleinste van het drietal. Pinkroccade – hoofdzetel Zoetermeer – is twee keer zo groot (omzet 739 miljoen euro en 7400 medewerkers). Ordina houdt zijn actieradius bewust beperkt tot de Benelux en heeft geen grote internationale ambities. Een samengaan met Pinkroccade levert een krachtige nationale automatiseerder op, terwijl Bosma vanuit een sterke positie in Nederland de grens over wil steken. Liever een bedrijf dat offshore-centra in Hongarije, Mexico en – op termijn – in Azië bestiert (Getronics) dan een onderneming (Ordina) die enkel een samenwerkingsverband heeft met een offshorespecialist uit India (Wipro).
De voorkeur van de vakbonden
De vakbonden hebben hun vertrouwen in Getronics uitgesproken. Een van hun argumenten luidt dat Ordina geen zaken doet met de bonden middels cao’s, in tegenstelling tot Pinkroccade en Getronics. Bij deze bedrijven zou hierdoor de toekomst voor werknemers beter gewaarborgd zijn. Vanuit bondsperspectief een logische kanttekening, maar wie de afgelopen jaren in ogenschouw neemt, zal toch concluderen dat de saneringen bij Pinkroccade en Getronics zwaarder waren dan bij Ordina. Bovendien verliepen de reorganisaties bij beide automatiseerders uiterst rumoerig, uitmondend in respectievelijk het vertrek van de topmannen Van Voorst en Docter bij Getronics en een hele trits managers onder ‘keizer’ Bosma. In vergelijking met dit tumult verliepen de harde ingrepen bij Ordina tamelijk geruisloos. Bovendien is gebleken dat niet-cao-gebonden bedrijven in staat zijn om cao-gestuurde partijen op te nemen, zoals EDS met de overname van CVI, de it-dochter van de Nederlandse Spoorwegen, en Ordina zelf met de overname van Relan-ICT, de it-dochter van ww- en wao-uitvoerder Relan.
Duidelijk is wel dat als de overnamestrijd onbeslist blijft, de concurrentiekracht van Pinkroccade er ernstig onder te lijden heeft gehad. Twee belangrijke concurrenten hebben dan in de boeken mogen kijken, iets waarvoor de centrale ondernemingsraad van Pink heeft gewaarschuwd. Of verschijnen er de komende weken nog meer kapers op de kust?< BR>