Hewlett-Packard lanceerde vorige week op de Ensa@work-beurs in München een zelfgemaakte processormodule waarop het twee stuks van Intels Itanium 2-chip heeft verwerkt.
|
Alliantie met British Telecom HP maakte vorige week ook bekend een wereldwijde alliantie te hebben gesloten met British Telecom. Daarbij besteden ze aan elkaar uit en gaan ze gezamenlijk de markt op. Andy Green, ceo van BT’s divisie Global Services, gaf een samenvatting. “Het gaat om netwerkcentrische it. HP en BT hebben al jaren een relatie en we geloven allebei sterk in partners.” Green bestempelt de alliantie als een logische uitbreiding van de relatie. Software-topvrouw Nora Denzel licht toe: “HP biedt klanten en partners verschillende mogelijkheden: wij bouwen met de klant, wij bouwen vóór de klant, de klant koopt of huurt van ons, of we beginnen een ‘joint venture’. De samenwerking met BT is een combinatie van kopen/huren en een ‘joint venture’. Dat laatste zit ‘m dus in het gezamenlijk benaderen van de markt.” HP beheert voortaan in Groot-Brittannië BT’s middelzware servers, naar schatting enkele duizenden, en diens 19.000 desktops. BT op zijn beurt beheert alle spraak- en datanetwerken van HP voor de Emea-regio (Europa, Midden-Oosten en Azië) en verzorgt bovendien de callcenters van de computerfabrikant. Denzel ontkent dat dit geografische verschil duidt op een scheve verhouding tussen de twee partners. |
Prijs/prestatie
“De server is hierdoor krachtiger en bovendien 50 procent goedkoper dan voorheen en éénderde goedkoper in de aanschaf dan een vergelijkbare IBM-server”, schermt Nora Denzel, senior vice-president van HP’s softwaredivisie. Zij gaf ook tekst en uitleg over de nieuwe processormodule. “Hiermee schaalt onze Integrity-lijn tot aan maximaal 128 processoren.”
“HP zoekt de differentiatie. Waar we dat niet kunnen bieden, kiezen we voor standaarden. Dell kiest alleen voor lage prijzen en IBM voor high-tech tegen hoge prijzen”, haalt zij uit naar die computerleveranciers. De topvrouw verwijst ook naar benchmark-resultaten voor HP-servers waaruit de voorsprong ten opzichte van concurrenten als IBM en Dell moet blijken. Hieronder bevonden zich echter ook vergelijkingen tussen HP-machines met de semi-64-bit Opteron-processoren van AMD en Xeon-servers van de concurrentie. HP heeft de Opterons relatief laat en schoorvoetend opgenomen in zijn productreeks.
Opslaggrid
Op de Ensa@work-beurs lanceerde HP ook een opslagapparaat dat een grid op zich is. Dit riss (reference information storage system) is de eerste stap in HP’s strategie om opslag-grids mogelijk te maken. Net zoals bij opslagspecialist Network Appliance betreft het hier een grid bestaande uit de eigen apparatuur.Anders dan bij rekengrids is de grid dus niet ‘open’.
De riss is in wezen een verzameling Proliant-servers met 32-bit Xeon-processoren met opslag en verbindingen met elkaar. Dit geheel is één opslagpoel met gespiegelde data, waarbij elk van de knooppunten een index van de eigen data bijhoudt.
“Dit is de volgende stap vanaf de huidige opslagnetwerken op de weg naar een opslag-grid”, zegt opslagtopman Bob Schultz van HP. “Het gaat er om hoe je een enkele e-mail vindt in een compleet opslaggebied.” De voornaamste reden voor riss is dus de regel- en wetgeving op het gebied van bedrijfsadministratie en aansprakelijkheid. Dat is in de Verenigde Staten een groeiend fenomeen, zeker sinds financiële fiasco’s als van Enron en Worldcom. Schultz zegt dat riss niet alleen om compliance-redenen interessant is, maar ook voor algemene opslag – met name vanwege de schaalbaarheid van dit archiefsysteem.< BR>