IBM is de nestor onder de serverleveranciers; van de eerste mainframes via late minicomputers en vroege Unix-servers naar pc’s, software en dienstverlening. IBM werkt dus al jaren met meerdere platformen, applicaties, opslagsystemen en netwerken. Ict als nutsmiddel is dan ook logisch, en in wezen een stap terug naar het mainframe-tijdperk.
Uit de kraan Het idee is wellicht zo oud als de weg naar Rome: ict die zo simpel te gebruiken is als gas en licht. Maar het is tot nu toe nooit van gekomen. Sinds enige tijd echter zijn een aantal ict-aanbieders serieus op jacht naar de Heilige Graal. In een aantal verhalen doen we verslag van de zoektocht van HP, IBM, Sun Microsystems, Microsoft en de anderen. Alle afleveringen: |
Ook inkopen
Toch is de computerreus niet te zelfverzekerd; het erkent dat overnames nodig kunnen zijn. De aankoop in december vorig jaar van Rational Software, producent van ontwikkelhulpmiddelen voor softwaremakers, dient niet alleen om Microsoft een hak te zetten. Rational is ook van belang om applicaties aan elkaar te knopen of vlot met elkaar te laten communiceren. Dat is een noodzakelijke tussenstap op de weg naar computerkracht op aanrvaag.
Verder kocht IBM in mei dit jaar Think Dynamics, met zesendertig werknemers producent van software voor het automatisch en dynamisch beheren (provisioneren) van servers, opslag en applicaties. De door IBM vernieuwde software van dat kleine bedrijf komt eind deze maand op de markt als Intelligent Orchestrator, vallend onder de lang geleden overgenomen Tivoli-softwarelijn.
"We hebben in de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met het provisioneren van middelen op mainframes, maar we realiseerden ons dat we dynamisch provisioneren naar meerdere systemen en besturingssystemen moeten brengen", erkent algemeen directeur Irving Wladawsky-Berger veranwoordelijk voor IBM’s On Demand-strategie. Aangezien de computerreus dat initiatief zo snel mogelijk op de markt wil brengen, zijn overnames een geheiligd middel. "We plegen mogelijk nog soortgelijke overnames in de toekomst", aldus Wladawsky-Berger.
‘Visie vereist’
Software speelt duidelijk een centrale rol. Steve Mills, hoofd van IBM’s omvangrijke softwaredivisie, zegt dat klanten in toenemende mate een doowrochte toekomstvisie van hun ict-leveranciers verwachten. Daarmee hopen die bedrijven zich ervan te verzekeren niet een doodlopend technologisch pad in te slaan, zodat huidige investeringen een fundament vormen voor toekomstige bedrijfsprocessen en computertaken. Mills stelt dat IBM’s strategie On Demand Computing dat alles biedt.
"Daarbij bestaan ict-systemen uit een mengsel van hardware- en softwareplatformen die direct aangepast kunnen worden aan veranderde en veranderende vereisten." En dan wel vereisten van het bedrijf, niet van de ict zelf. Ict is immers een middel, niet een doel. Althans, zo luidt de theorie, nog altijd. In de volgens IBM nabije toekomst van ict op aanvraag is het niet langer nodig computeromgevingen te ruim in te richten om – sporadische – piekbelasting op te vangen. Die pieken worden dan namelijk opgevangen door externe ict-capaciteit tijdelijk toe te voegen, als ware het een lease-product.
IBM zet hiervoor niet alleen zijn servers in, maar ook en vooral zijn Websphere-producten. Die omvat van oorsprong een webserver, gebaseerd op de meestgebruikte software hiervoor: het open source Apache, en een daarop gebouwde applicatieserver. Tegenwoordig overkoepelt het bijna alle IBM-software of sluit het er op z’n minst op aan. Websphere is in juli dit jaar voorzien van nieuwe componenten met de eerste grid-functionaliteit. Daarmee kunnen systemen hun belasting afwentelen naar andere machines, en wel op een intelligentere manier dan eerst: op basis van continue bemetering en niet op basis van vooraf vastgelegde capaciteits- en prestatiegrenzen. Zo moet ict als nutsmiddel een algemene realiteit worden.
Groten eerst
Voor sommigen is het namelijk al realiteit. IBM heeft – net zoals zijn concurrenten, waaronder HP en Sun – al eerste nutsmiddelomgevingen uitgerold bij grote klanten. Onder meer Shell, RBC Insurance en de Japanse nutsmiddelenleverancier Kansei Electric Power hebben bij IBM een op grid-gebaseerde ict-omgeving ingekocht.
De uitrol van ict op aanvraag gebeurt bij IBM over de volledige breedte van zijn productbereik. Het biedt ook supercomputers, die het zelf huisvest en beheert in een datacentrum te New York, aan middels een lease-constructie. Dit deep computing on demand is momenteel ‘slechts’ een cluster x-Series servers met Intel-processoren en Linux, maar krijgt versterking van p-Series Unix-servers met IBM’s eigen Power Risc-processoren. Ook hier zijn het de grote ondernemingen die als eerste over de streep gaan: bodemonderzoeker GX Technology Corporation en oliedienstverlener Petroleum Geo-Services hebben al getekend. Nu is het wachten op de middelgrote bedrijven en daarmee de brede acceptatie van ict als nutsmiddel.< BR>