Bij de grote woningcorporaties zijn primaire systemen, gebaseerd op standaard platforms van SAP en Microsoft, aan een opmars bezig. Dit jaar koos een aantal organisaties opnieuw voor dit soort geïntegreerde oplossingen. Softwareleverancier DSA Vision won net als in 2010 een aantal grote selectietrajecten; Nccw en Centric verloren opnieuw terrein.
Dit komt naar voren in het door adviesbureau HC&H Consultants samengestelde overzicht van leveranciers van primaire softwarepakketten voor corporaties met duizend verhuurbare eenheden (vhe's) en meer. Uit het marktoverzicht (zie infographic onderaan) blijkt dat de posities van de traditionele top drie, Nccw, SG Automatisering en Centric, onder druk staan. HC&H rekent in het overzicht door hoeveel vhe's (woningen, bedrijfspanden, winkels, garages et cetera) de leveranciers met hun software beheren. Daarbij gaat het bureau uit van een aantal peildata, omdat de implementatietrajecten bij corporaties vaak lang doorlopen. Bij een contract uit 2011 kan het bijvoorbeeld voorkomen dat de nieuwe software pas eind 2012 wordt opgeleverd.
Nummer drie
Uit het recente overzicht van HC&H, dat loopt van 1 januari 2011 tot 1 januari 2013, blijkt dat het marktaandeel in vhe's van de grootste corporatie-automatiseerder Nccw daalt van 29,29 procent begin 2010 naar 23,14 procent begin 2013. SG ziet zijn marktaandeel eveneens omlaag gaan: van 21,81 procent op peildatum 1 januari 2011 naar 19,53 procent op peildatum 1 januari 2013. Dit beeld is enigszins vertekend door het verlies van Ymere als klant in 2011. Centric maakt een duikvlucht van 19,28 procent op 1 januari 2010 naar 13,90 procent op 1 januari 2013. Daarmee verspeelt Centric zijn top drie-positie in 2013 en neemt DSA Vision deze plek over met een marktaandeel van 14,03 procent (8,51 procent op 01-01-2010).
DSA Vision, leverancier van het op Microsoft Dynamics Navision gebaseerde Empire, maakte onder andere kortgeleden een klapper door Eigen Haard als klant binnen te halen (onder voorbehoud dat de contractondertekeningen met succes worden afgerond). Deze Amsterdamse corporatie werkte met drie oudere pakketten (Wocas/X van Centric: 46.000 vhe's; Omega van Cegeka: 13.000 vhe's en Nccw-Bis: 2300 vhe's) en wil overstappen op een geïntegreerd systeem. 'DSA Vision is met dit soort successen een aansprekende naam geworden als corporatieautomatiseerder', stelt Annelies van den Berg, directielid van HC&H vast. 'In een paar jaar tijd groeit het bedrijf naar een nummer drie positie op de markt. Voor het bedrijf ligt wel de uitdaging om voldoende aandacht te schenken aan nieuwe implementaties én aan bestaande klanten.'
Minder fusies
Volgens branchevereniging Aedes zijn er momenteel 405 woningcorporaties actief. Daarvan beheren er 317 meer dan duizend vhe's. Nccw uit Almere is al jarenlang marktleider, ook in het segment van de kleine corporaties die niet in het HC&H-overzicht zijn meegenomen. Bij de middelgrote en grote corporaties verliest de automatiseerder echter terrein, met name door de vele fusies van de afgelopen jaren. Een goed voorbeeld is Woonbedrijf Eindhoven, een fusiecorporatie die met 31.000 wooneenheden tot de top van de corporatiesector behoort. De corporatie koos dit jaar voor het SAP-templateproduct Aetrium van leverancier Aepex als vervanging van Nccw-BIS. Mede-directeur Van den Berg voorziet voor volgend jaar minder fusies en selectietrajecten. De meeste grote corporaties hebben hun bedrijfsinformatiesysteem al vernieuwd.
Complexe bedrijfsvoering
Corporaties hebben veel meer dan een aantal jaren terug behoefte aan ict die meer biedt dan alleen het ondersteunen van de huurdersregistratie en de onderhoudsplanning. Directies zoeken in plaats van een aantal op zichzelf staande systemen naar geïntegreerde oplossingen waarmee ze hun complexere wordende bedrijfsvoering kunnen aansturen en verbeteren. Partijen die hiervoor een bewezen standaardtoepassing in huis hebben, winnen de laatste tijd veel selectietrajecten. Zo zijn er drie partijen (Ctac, Aepex en MyBrand) die SAP-templates aanbieden en rukt ook de op de corporaties toegesneden Microsoft-bedrijfssoftware op, aangeboden door DSA Vision (Dynamics Navision). SG en Cegeka bereiden beide een oplossing voor die is gebaseerd op Dynamics Axapta. Bij beide bedrijven wordt de nieuwbouw ondersteund met buitenlands kapitaal: SG heeft een Duitse moedermaatschappij (Aareon AG) achter zich, terwijl de Nederlandse vestiging van Cegeka (voorheen bekend als Databalk) gesteund wordt door de Belgische Cegeka-groep.
Maar ook het geïntegreerde softwarepakket Viewpoint van Itris doet het goed. Het bedrijf wist recent een langjarige opdracht bij Area (achtduizend vhe's) binnen te slepen waarbij het binnen vier maanden de erp-software (Java/open source) oplevert. Itris heeft nu ook een 'light concept' ontwikkeld voor de onderkant van de corporatiemarkt: met Viewpoint Go wil het bedrijf de concurrentie aan gaan met SG, Cegeka en met name Nccw. Dat bedrijf wil op zijn beurt met zijn concept Corporatie Cloud inspelen op de trend van cloud computing. De opzet is dat corporaties hun processen vanuit meerdere systemen via webservices in één gebruikersinterface kunnen afhandelen.
Geen einddatum
Het nog even niet kunnen aanbieden van een moderne geïntegreerde bedrijfsinformatiesysteem is in de ogen van Van den Berg een belangrijke reden dat leveranciers als Centric en in mindere mate SG marktaandeel hebben verloren. Centric, dat Wocas/4all als moderne oplossing aanbiedt, heeft dit jaar opnieuw een aantal 'oude' Wocas/X-klanten verloren. Daarbij speelt mee dat het bedrijf de ondersteuning van Wocas/X in 2014 stopt. (Centric heeft recent aangekondig de ondersteuning toch voort te zetten. RS). Bij SG is het probleem minder groot, omdat het bedrijf zijn nieuwe pakket Tobias/AX in fases op de markt brengt en geen einddatum heeft genoemd voor de ondersteuning van het huidige Tobias-pakket. Klanten zijn daardoor minder snel geneigd om zich heen te gaan kijken. 'Volgens Van den Berg heeft SG daarbovenop het voordeel dat het in selectietrajecten bij fusie-organisaties vaak als winnaar uit de bus komt. 'Bij Groenwest won het bijvoorbeeld van Nccw en Cegeka; bij Stadlander en Woonkracht 10 van Nccw.'
Goede kwaliteit
Kwalitatief mindere pakketten zijn er op de corporatiemarkt eigenlijk niet voorhanden, constateert Van den Berg. Het zijn de zaken er om heen die bepalen of een bedrijf succes heeft, zoals klanttevredenheid, het op orde hebben van de interne organisatie en het goed regelen van softwarevernieuwing. Ook schaalgrootte is belangrijk, anders is het haast ondoenlijk om voldoende geld te steken in productontwikkeling en het op peil houden van kennis over de corporatiebranche bij consultants. 'Daarom is het voor een speler als Ctac belangrijk om de komende periode nieuwe klanten te scoren. Het bedrijf heeft dan wel twee grote SAP-klanten, maar er moet wel uitzicht zijn op verdere groei.' Zij wijst erop dat wederverkoper Unified Solutions niet voor niets stopt met het ondersteunen van het corporatiepakket Xpand. Er kwamen geen nieuwe klanten bij. De Zweedse leverancier Incit (vroeger Repab) gaat zijn twee klanten, waaronder een (SLS Wonen) met meer dan duizend vhe's, rechtstreeks ondersteunen.