Computable heeft Afas ERP Software, Microsoft, Novell, Unit 4 en SAP genomineerd voor een Computable Award. Lezers kunnen tot 23 september 2010 stemmen. Het softwarehuis met de meeste stemmen mag zich Softwareleverancier van het Jaar 2010 noemen.
Teruglopende licentieverkoop als gevolg van de economische omstandigheden, strategische overnames en de onverstoorbare opkomst van de vraag naar software als webdienst. De Nederlandse softwaremarkt is volop in beweging. De redactie van Computable heeft de volgende bedrijven genomineerd voor Softwareleverancier van het Jaar.
Afas ERP Software
Afas ERP Software valt op tussen beursgenoteerde concurrenten. Het bedrijf waar de zonen van twee families de belangrijkste posities in de bedrijfsleiding van hun vaders overnamen, snoept steeds meer marktaandeel af van de grotere concurrenten. De softwareleverancier paste eind 2009 zijn implementatiemethode aan om de groei van het aantal klanten in goede banen leiden. In plaats van oplevering per klant wordt bij meerdere klanten tegelijk de nieuwe software ingevoerd. In de nieuwe situatie wordt de implementatie van software via workshops begeleid. Zo moet ook het aantal consultancydagen worden beperkt. De softwareleverancier kan de groeiende vraag goed behappen doordat het voor een groot deel gaat om boekhouden als webdienst. Die implementaties vergen minder mankracht dan de invoer van lokaal geïnstalleerde programmatuur. De omzet van de Leusdense softwareleverancier groeide in het derde kwartaal van 2009 met 16 procent. Dat resultaat was volgens het bedrijf boven verwachting gezien de slechte economische omstandigheden.
Microsoft
Microsoft profileert zich de laatste jaren steeds meer als leverancier van bedrijfssoftware. Door overnames van de leveranciers Axapta en Navision kreeg het bedrijf uit Redmond voet aan de grond op de markt voor erp-software, Microsoft AX en Nav. Daarnaast levert het bedrijf programmatuur voor klantrelatiebeheer (crm). Naast die bedrijfssoftware die door partners op maat wordt gesneden, viel de softwarereus op doordat het kantoorsoftware aanbiedt als webdienst. De softwarereus bracht BPOS op de markt. Dat is een suite met kantoorsoftware als Exel, Word, Sharepoint en het mailprogramma Outlook die volgens een abonnementsmodel wordt aangeboden. De leverancier volgt zo de trend van software als webdienst. Die distributievorm sluit aan op de vraag van bedrijven naar de schaalbare afname van bedrijfssoftware.
Novell
Open source leverancier Novell deed in 2006 de wenkbrauwen fronsen door een samenwerking aan te kondigen met softwarereus Microsoft. Toch lijkt die overeenkomst Novell geen windeieren te leggen. Hoewel de leverancier in het eerste kwartaal van 2009 zijn omzet zag dalen doordat de verkoop van softwarelicenties en services tegenviel, werd dankzij de samenwerking met Microsoft geen verlies gedraaid. De overeenkomst doet het vooral goed bij datacenters omdat daar eindgebruikers meer interoperabiliteit willen. 'Door de samenwerking met Microsoft, waarin een complete oplossing van SUSE en Windows wordt geboden, nemen we een sterkere positie in tegen rivaal Red Hat. We zijn het afgelopen jaar met 228 procent gegroeid met onze oplossingen voor datacenters. Microsoft is inmiddels gegroeid tot een van de grotere resellers van Novell SUSE', aldus Ronald de Jong, directeur van Novell Benelux eind 2008.
SAP
Bedrijfssoftwareleverancier SAP beleefde in 2009 de zwaarste marktomstandigheden ooit. Het bedrijf stevende af op de beste jaarcijfers uit de bedrijfsgeschiedenis maar de economische crisis maakte abrupt een einde aan die resultaten. Verder lag de softwarereus in de clinch met gebruikers over de eenzijdige verhoging van het onderhoudstarief. Na veel gediscussieer werd dat besluit teruggedraaid. Het bedrijf kwam ook in het nieuws doordat ceo Leo Apotheker de laan werd uitgestuurd. De softwarereus wilde niet teveel woorden vuilmaken aan dat vertrek maar Apotheker hield zich volgens gebruikersverenigingen te veel met de verkoop en te weinig met productinnovatie bezig. Om ervoor te zorgen dat beide disciplines aan bod komen stelde de softwarereus twee ceo's aan. Jim Hagemann Snabe, voorheen hoofd-productontwikkeling voert samen met voormalig buitendienstdirecteur Bill McDermott de dagelijkse leiding. Hagemann gaat over de strategie, McDermott kijkt vooral naar de verkoopcijfers.
Unit4
Bedrijfsoftwareleverancier Unit4 presenteert zich sinds 2010 onder een eenduidige identiteit. De leverancier was na een reeks overnames in diverse landen actief onder verschillende namen en wilde daar een einde aan maken. Het bedrijf schrapte de naam Agresso, die in 2001 na overname van het gelijknamige Noorse bedrijf aan het oorspronkelijke Unit4 werd toegevoegd. Met de naamswijziging presenteerde het bedrijf ook een nieuw logo. Volgens directeur Chris Ouwinga zijn de eerste reacties op het nieuwe beeldmerk meestal dat het iets weg heeft van een opkomende zon. De zon is voor de leverancier weer gaan schijnen. Na een moeizame licentieverkoop in 2009 zag het softwarehuis de verkoop in het eerste kwartaal van 2010 met 30 procent stijgen. Het vertrouwen onder investeerders is groot. Met de uitgifte van extra aandelen werd eind april 2010 een bedrag van 51 miljoen euro opgehaald. Dat geld wordt gebruikt voor nieuwe overnames die toegevoegd kunnen worden aan de bomvolle lijst van inlijvingen.