De financieel directeur van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) is per 1 juni opgestapt. Deze directeur was ook verantwoordelijk voor de ict en de vorderingen binnen de organisatie. Hij stapt op naar aanleiding van het onderzoek naar de problemen met de ict bij de organisatie dat is uitgevoerd door adviesbureau Ernst & Young. Volgens het adviesbureau hebben de ict-problemen de verkeersveiligheid niet in gevaar gebracht.
Minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat vindt het een terecht besluit. ' Hij voelt zich hoofdverantwoordelijke. Op zijn afdeling is het gebeurd,' aldus de minister. Hij heeft bij de organisatie aangedrongen op verdere maatregelen.
De ondernemingsraad (OR) van de organisatie kaartte begin dit jaar aan dat door falende automatisering de dienstverlening van de organisatie in gebreke blijft. Zo zouden verkeerde rijbewijscategorieën en geschiktheidstermijnen worden afgegeven. Daarnaast zouden vorderingsprocedures niet worden uitgevoerd, omdat dossiers van verkeersovertredingen te lang blijven liggen. Zo kan alcoholmisbruik ongestraft blijven.
Vorderingsprocedure stopgezet
Het adviesbureau concludeerde dat bij meer dan vijfhonderd verkeersovertredingen de vorderingsprocedure is stopgezet. Daarop stapte de financieel directeur, verantwoordelijk voor ict en Vorderingen, op. De andere vier problemen die de raad aankaartte, onder meer het niet tijdig uitgeven van geschiktheidsverklaringen of het afgeven van verkeerde rijbewijscategorieën of geschiktheidstermijnen, acht het adviesbureau ongegrond.
Deze case geeft wel aan dat ICT een vakgebied is, anders dan dat van financieel beheer. Wat aan te raden is voor het CBR geldt ook voor veel andere organisaties: onderzoek of de ICT portefeuille nog wel thuishoort bij de Financieel Manager. In de tachtiger jaren was de financi?le man vaak ook de ICT inkoper. Die tijd is allang voorbij. De Informatie Manager moet het stokje overnemen. De IM, aan de business kant (demand), met kennis (en opleiding) van de bedrijfsvoering ?n ICT. De ICT Manager (supply) is een belangrijke bondgenoot van de IM.
En de case geeft tevens aan dat monopolisten niet meer van deze tijd zijn…. het CBR is lui en arrogant omdat ze geen concurrentie hebben is iedereen ‘verzekert’ van z’n baantje en ontbreken impulsen om te verbeteren. Tijd voor concurrentie in die markt, en dat de beste(n) maar mogen winnen…
Sinds de begin jaren 80 zitten we al met de fenomeen dat de boekhouder de 1e vorm van automatiseren onder zijn hoede nam. Het ging tenslotte over de boekhouding en dat was zijn terrein…
Ontwikkelingen hebben echter een dusdanige draai gekregen dat financieel ge?rienteerde mensen alleen nog iets kunnen zeggen over de budgetten en kost baat verhoudingen. Vakinhoudelijk dus de bits en bytes,moeten ze aan andere deskundige overlaten….
Misschien dat hiermede dan ook een eind komt om de IT als sluitpost in de begroting op te nemen.
Ben het eens met de Sven dat ICT een vak is en de combinatie met Finance niet altijd de beste is, dit heft overigens geen probleem te zijn en ken de mensen niet dus kan daar niet over oordelen. Wel denk ik dat men is moet gaan kijken naar de ICT kennis van de adviseurs die men in huis haalt, deze zijn net zo verantwoordelijk maar die hebben een mentaliteit van uurtje factuurtje. Een inspanningsverplichting en geen resultaatverplichting daar gaat het fout.
De meeste consultants van de Top 5 hebben geen belang bij een oplossing maar belang bij een probleem want dan kunnen ze nog langer uren schrijven. Dat zie je bij alle overheid en semioverheid, halen vrachten met consultants binnen maar nergen is het bijna voor elkaar.
Men zou veel meer praktijkgerichte en resultaat gerichte mensen moeten binnen halen en het liefst nog advies en ontwerp scheiden van uitvoering.