Het was hoog tijd dat er plannen en afspraken gemaakt werden over e-factureren, vindt werkgeversorganisatie VNO-NCW. Dinsdag ondertekende de overheid en het bedrijfsleven een convenant waarin vastgesteld staat dat ondernemers in 2010 minimaal tien procent van hun facturen aan overheden digitaal moet versturen. Uiteindelijk moet de hele wereld overstag, volgens VNO-NCW.
Een convenant voor e-factureren, waarin wordt afgesproken dat ondernemers in 2010 minimaal tien procent van hun facturen aan overheden digitaal moeten versturen, was "enorm hard nodig", volgens een woordvoerder van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Naast de tien procent die voor 2010 gewenst is, moet het aantal elektronisch verwerkte facturen tussen nu en 2014 stijgen tot tachtig procent.
"Elektronisch factureren levert enorme besparingen op en dat is belangrijk", aldus de woordvoerder van VNO/NCW, een van de initiatiefnemers van het convenant e-factureren dat dinsdag ondertekend werd. "Het gaat om miljoenen die anders verspild worden. En door digitaal te factureren besparen bedrijven zichzelf een hoop administratieve rompslomp. En daar komen ondernemers toch al in om."
Extra onder de aandacht
Waarom er nu pas werk gemaakt is van e-factureren, kan VNO-NCW niet beantwoorden. "Het heeft best een tijd geduurd voordat alle partijen elkaar hebben kunnen vinden." Eerder al gaf staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken aan dat ondernemers in het MKB het e-factureren nog te ingewikkeld vinden. Het is de belangrijkste reden om in de toekomst de voordelen van e-factureren extra onder de aandacht te brengen.
Verder kijken dan Nederland
Net als de Nederlandse overheid kijkt ook VNO-NCW verder dan alleen Nederland. "De besparing kan oplopen tot ver in de miljarden euro´s, als de hele Europese Unie uiteindelijk overschakelt naar digitaal factureren", aldus de VNO-NCW-woordvoerder. Daarvoor is het belangrijk dat de Nederlandse overheid uiteindelijk afstapt van de Universal Business Language (UBL) standaard en over gaat op het UN/CEFACT-standaard. "Het is uiteindelijk wel het doel dat alle bedrijven in de hele wereld digitaal gaan factureren. Maar dat kan nog wel even duren."
Kijk, wannneer men ervan op de hoogte is dat veel medewerkers a hun e-mails uitprinten en meestal niet lezen, dan geeft dit een beetje aan wat e-factureren te wachten staat.
Het zal ooit wel eens noodzakelijk worden, maar de streefdata lijken op dit moment niet realistisch.
Is wel balen voor de drukkerijen die willen ook briefpapier blijven verkopen
Een paar citaten uit dit bericht:
“Elektronisch factureren levert enorme besparingen op en dat is belangrijk”
“door digitaal te factureren besparen bedrijven zichzelf een hoop administratieve rompslomp”
“dat ondernemers in het MKB het e-factureren nog te ingewikkeld vinden”
“De besparing kan oplopen tot ver in de miljarden euro?s, als de hele Europese Unie uiteindelijk overschakelt naar digitaal factureren”
Kan iemand uitleggen waarom het VNO-NCW niet eerst zijn eigen achterban gaat opvoeden, en dan dit soort zaken pas gaat regelen.
Ja, het kan geld besparen. Maar als de bedrijven er niet mee kunnen omgaan, dan zal het een stille dood sterven.
Daarnaast heeft Pieter een goed punt: hoeveel bedrijven of burgers zullen vervolgens deze e-factuur uitprinten, om een papieren copie voor hun administratie/archief te hebben?
Voordat je dit soort dingen invoert, eerst de mensen opvoeden.
Daarnaast heb ik er zelf ook wat twijfels over, afhankelijk van de vorm waarin dit gebeurt.
Als de factuurgegevens op een (beveiligde) internet pagina staan als losse data in een html pagina, zou ik het ook niet vertrouwen (zie bv Nuon met zijn verbruik-details pagina). Dan heb ik als “ontvanger” namelijk geen bewijs als er een conflict over de betreffende factuur bestaat.
PDF-A of een ander niet te wijzigen formaat (bv nota KPN) dat aangeleverd kan worden is voor mij wel acceptabel.
Het gaat over elektronisch verwerkte facturen dat betekent dat deze automatisch verwerkt worden in de financi?le systemen van de overheidsinstanties. Deze facturen zullen dus als een UBL factuur worden aangeleverd. Zoals dat ook in de Skandinavische landen, incl. UK gebeurt met NESUBL.
Dat op termijn de overstap gemaakt zal worden naar UN/CEFACT Cross Industry Invoice staat in de roadmap zowel deze van de EC als van de UBL organisatie.
Belangrijker is de vraag of en hoe het MKB de factuur in deze vorm gaat aanmaken en aanleveren. Welke voorzieningen komen beschikbaar om het MKB daarbij te ondersteunen. Komt er nog een e-invoicing communicatienetwerk ?
Als ontvanger van een factuur kunt u altijd een dispuut neerleggen als u het niet eens bent met de factuur. Dan moet u wel aantoonbaar kunnen maken dat u het product of de dienst niet ontvangen heeft of deze niet aan de gemaakte afspraken voldoet. Dat staat los van de wijze waarop deze factuur wordt aangeleverd.
Het MKB stuurt jaarlijks enorm veel facturen. Naast de enorme besparing op papier kan het deze ondernemers ook veel geld besparen, wat in deze tijd van crisis natuurlijk absoluut geen kwaad kan. Speciaal voor het MKB zijn er al veel online facturatie oplossingen waarmee deze groep eenvoudig kan overstappen naar digitaal factureren. Een overzicht van online aanbieders van digitaal factureren is te vinden op http://www.onlinefactureren.net
Aan de ene kant zeg ik ja, doen!
Het scheelt een heleboel bomen, co2 uitstoot, inkt, papier anno 2009, menselijke verwerkingscapaciteit die door computers gedaan kan worden.
Aan de andere kant zeg ik nee, want scheelt het ook een heleboel werkgelegenheid op boekhoud, inkoop, verkoop, orderverwerkings afdelingen, als alles straks
– geaccepteerd is
– daadwerkelijk gebruikt gaat worden
(zie opmerking over uitgeprinte en niet gelezen emails)
Daarnaast nog een paar kritische opmerkingen:
– e-facturen nodigt ook weer e-factuur-oplichters uit.
Dus deze werkwijze introduceert ook weer een nieuwe vorm van digitale criminaliteit, e-factuur backuppen, e-factuur security binnen de ictafdeling. Heeft u daar al over na gedacht, voordat u achter de hype aan begint te lopen.
– e-facturen is makkelijker te controleren (op afstand, digitaal), door overheid, belastingdienst, fiod, aivd, klpd. Het erop nahouden van een “dubbele , schaduw boekhouding” gaat dus een stukkie moeilijker worden 😉
Dat is ook een van de ware redenen waarom dit gepushed word vanuit het ministerie van economische zaken. 100% inzicht van afstand in UW bedrijfsvoering.
De vraag is of uw bedrijf dat wil? Ongevraagd inzage in de boekhouding door e-factuur-verwerkende derde partijen?
Ik ben benieuwd of de overheid ZELF het goede voorbeeld gaat geven in dit traject. Openlijk toegankelijke inzage voor het publiek – via e-facturen – in de overheid, gemeentebesteding van alle gelden, fondsen, potjes, belastingcenten, subsidies…?
Papier is zo gek nog niet….
Wie schrijft die blijft immers 😉
De reacties zijn redelijk divers.
Oplichters zijn er ook met fysieke facturen. Zonder approval geen betaling. Als je dat niet organiseert houdt alles op. En dat daarmee 100% inzicht wordt verkregen door de overheid. Hoe dan? Jij regelt met jouw leverancier de verzending. Via lijn, email, secure verbinding. Kijk naar je eigen bedrijfsvoering. Angst is een hele slechte raadgever.
Gegeven is dat als een bedrijf via e-factuur krijgt aangeleverd de workflow voor verdere verwerking redelijk eenvoudig te organiseren is.
Bij e-facturen praat ik ook liever over digitaal factureren omdat de verwerking dan echt rechtsteeks het pakket in gaat. Om mail met pdf te verwerken is weer aparte software nodig.
Van digitale facturen waarvan match met een orderproces kan worden gelegd kan zelfs dezelfde week de betaling de deur uit.
Het kan dus echt sneller en efficienter.
En niet alleen bij de overheid.
Ik ben dus echt voor. Dit is een proces waar de keten bepaald hoe snel het gaat. Kijk naar de hele digitalisering. Ontwikkeling van laptops, etc. Het kan dus sneller gaan dan verwacht. goedkeuring van een factuur via een PDA!
Het enige probleem is in hoeverre je in staat bent om je interne bedrijfsvoering ook zo snel gereed te krijgen.
Geachte heer Budding,
ik volg uw redenering volledig. ‘Ketendigitalisering’ en ‘any-to-any format’ zijn de sleutels om tot een win-win situatie te komen bij het digitaliseren van het purchase-to-pay proces. Ik geloof niet zo sterk in één geldende standaard. Als je daarop moet wachten, pfff … Ik geloof meer in het ‘Consolidator’-model: een derde partij of platform zorgt voor de mapping of vertaling van het interne formaat van de klant naar het formaat van de leverancier. Iedere partij kan verder werken zoals ze normaal doen met hun ERP systeem. Het platform levert de berichten aan in het formaat van het ERP systeem. Berichten kunnen alles zijn: orders, orderbevestigingen, facturen, pakbonnen, …
Het komt er verder inderdaad dikwijls op aan om kleinere leverancies wat te helpen om de ketendigitalisering voldoende kritische massa te geven. Vaak werk je ook in fases. 30% van de inspanningen kunnen reeds 70% van de berichten digitaliseren … de rest volgt wel later.
Persoonlijk wel echt een voorstander van digitaal factureren. Het is de toekomst en is ook nog eens goed voor het milieu. Zelf factureer ik via de online software van Offective. Kijk maar eens op http://www.online-software-facturatie.nl/ of klik hier. Erg makkelijk en eenvoudig!