De buitenlandse vestigingen hebben Qurius handenvol werk bezorgd. Matige prestaties, afnemende opdrachten, hoog personeelsverloop, hogere integratiekosten: deze tegenvallers zorgden voor reorganisaties en goodwill-afschrijvingen.
Qurius' verlies (22,5 miljoen euro) over 2008 is voor een groot deel te wijten aan de slecht presterende buitenlandse vestigingen. Daardoor moest het bestuur een aantal malen ingrijpen: het verving het management in Spanje, Duitsland en Zweden en sneed op sommige locaties personeel weg. Dat kostte de softwaredienstverlener 1,43 miljoen aan reorganisatiekosten. Ook moest het volgens de financiële IFRS-standaard goodwill (19 miljoen euro) afschrijven op een aantal buitenlandse overnames die in waarde waren gedaald.
Bestuursvoorzitter Fred Hermans somde tijdens de toelichting op de jaarcijfers een aantal problemen op: Spanje kampte met te veel overhead en te weinig facturabele uren, kwaliteitsarme service en een gebrek aan managementcontrole; in Duitsland kwamen de integratiekosten van de overgenomen bedrijven Wilhelm + Zeller en Cabus hoger uit dan verwacht, en in Zweden was sprake van een hoog personeelsverloop waaronder veel specialisten. "Bovendien liep daar een aantal grote contracten af die niet werden opgevangen door nieuwe opdrachten."
Omscholing
De leverancier van Microsoft-bedrijfssoftware kampte ook nog met problemen in het nearshore-ontwikkelcentrum in Tsjechië. Hermans: "Er werken daar vijftien mensen die zijn gespecialiseerd in Microsoft Navision. Alleen de vraag naar deze software vanuit andere landen viel terug in het afgelopen vierde kwartaal. Nu zijn we deze medewerkers aan het opleiden in Microsoft Axapta."
Ondanks de problemen in het buitenland hebben de overnames wel voor een belangrijk deel gezorgd voor de omzetgroei. Die bedroeg over 2008 29,1 miljoen euro (van 114,8 in 2007 naar 143,9 miljoen euro omzet in 2008), een toename van een kwart. Zeven procent ervan was autonome groei, voornamelijk gerealiseerd in Nederland en Spanje; het overgrote deel werd bereikt door acquisities (met name Duitsland).
Bij Qurius (met het hoofdkwartier in Zaltbommel) werken 1074 mensen. Volgens Hermans zijn Nederland (omzet 63 miljoen, 402 werknemers, Duitsland (29,5 miljoen omzet, 216 werknemers) en Spanje (15,6 miljoen omzet, 160 werknemers) de belangrijkste landen voor Qurius. De omzet uit de overige landen bedraagt 35,8 miljoen euro (met cumulatief 296 werknemers).
Qurius kocht de afgelopen jaren diverse bedrijven op in het buitenland. Het bedrijf wil in Europa tot de top drie behoren van dienstverleners die Microsoft-bedrijfssoftware leveren aan het midden- en kleinbedrijf en de onderkant van de grootzakelijke markt. De strategie was om bij acquisities door te gaan met het lokale management. Die zouden de marktomstandigheden in het betreffende land goed kennen. In de praktijk blijkt dat toch regelmatig tegen te vallen.
Bestuursvoorzitter Hermans erkende dat de overnames tegenvielen. Hij gaat zich nu vanuit de hoofddirectie meer met het internationale beleid bemoeien. De wil om over te nemen is vanwege de economische crisis even getemperd. Tijdens de presentatie van de jaarcijfers bleek de vorig jaar aangekondigde overname van het Spaanse Bindar opnieuw tot nader order uitgesteld.