Capgemini treedt niet meer op als wederverkoper van SAP in de markt voor woningcorporaties. Aanleiding is het besluit van corporatie Ymere om een contract niet aan Cap maar aan Ctac te gunnen.
Capgemini stopt in de woningbouwmarkt met het verkopen van zijn SAP-template voor de woningbouwnarkt. Een zegsvrouw stelt wel dat het opzeggen van de samenwerking met SAP niet betekent dat Capgemini zich als automatiseerder geheel uit deze markt terugtrekt. Ook blijft het bedrijf als implementatiepartner voor SAP actief.
Capgemini en SAP bundelden in 2006 de krachten om de corporatiewereld open te breken. Cap ontwikkelde hiervoor een op de branche toegesneden template: Triangle. In juli van dit jaar koos Ymere, de grootste woningcorporatie van Nederland, voor deze oplossing. Capgemini zou als hoofdaannemer ook de implementatie en systeemintegratie verzorgen. Uiteindelijk besloot de Amsterdamse corporatie toch niet in zee te gaan met Cap, maar de opdracht te gunnen aan SAP-specialist Ctac. Arjan van Dijk, manager informatievoorziening Ymere, vertelt dat beide partijen er contractueel niet uitkwamen. "De offerte van Capgemini was zo'n 15 procent duurder dan verwacht."
Handdoek in ring
Na het wegvallen van de Ymere-overeenkomst besloot Capgemini de handdoek in de ring te gooien en te stoppen met het "aanbieden van de gecombineerde serviceoffering met SAP voor de woningbouwmarkt.". Eerdere offertetrajecten namelijk ook op niets uitgelopen. Wel was de automatiseerder betrokken bij een SAP-traject voor woningcorporatie Talis uit Nijmegen. Nadat Cap de implementatie van Triangle had afgerond legde Talis het functioneel en technisch beheer neer bij SAP-beheerspecialist Myfood.
Bestuursvoorzitter Bart Hogendoorn van Ctac zegt dat zijn bedrijf met SAP in gesprek is over een verdere invulling van de samenwerking, zoals Capgemini die ook had. "Bij ons bestaat er veel interesse voor deze markt. We hebben er een aparte business unit voor opgericht. Naast Ymere is Haag Wonen ook een klant van ons."
Woningcorporatie Ymere zorgde met de keuze voor SAP als nieuw informatiesysteem voor de nodige ophef. De woningbouwcorporatiemarkt wordt bediend door een beperkt aantal aanbieders en SAP probeert met een standaardoplossing een voet tussen de deur te krijgen. Slechts een handvol corporaties (zij het wel grote) durft de overstap aan: behalve Ymere, Talis en Haag Wonen is Vivare uit Arnhem overgegaan op SAP als bedrijfsinformatiesysteem. Volgens Van Dijk van Ymere heeft de overstap naar een andere implementatiepartner geen gevolgen voor de planning. Het SAP-systeem zal in het voorjaar van 2010 in productie gaan.
Grondig afwegen
Rinse Tamsma, als directielid van SAP Nederland verantwoordelijk voor de middenmarkt waar de corporaties onder vallen, zegt dat Capgemini actief blijft als adviseur en implementator. "De Triangle-template blijft onderhouden worden. Corporaties kunnen er nog steeds voor kiezen. Alleen Capgemini treedt niet meer actief als verkoper ervan op."
Hij legt uit dat SAP twee soorten partners kent: de wederverkopers (het resellerschap) en de implementatoren (het implementatiepartnership). In deze laatste categorie bestaat dan nog het onderscheid tussen partners die industrie-oplossingen (verticals) aanbieden en die functionele oplossingen, zoals relatie- of ketenbeheer, in huis hebben. De partners ontwikkelen hun eigen templates.
Volgens Tamsma ontwikkelde Capgemini een template voor de corporaties, maar was het bedrijf ook een reseller. "Die rol past grote dienstverleners toch minder goed. De vier grootste dienstverleners in Nederland, waaronder Capgemini, zijn alle wederverkoper van SAP in specifieke deelmarkten geweest, maar zijn daar inmiddels mee gestopt, Cap nu als laatste."
SAP werkt in branches het liefst met diverse partners. Alleen in gemeenteland is er één vaste partner (Pinkroccade). Voor de corporatiebranche zijn de resellers nu nog Ctac en Aepex (betrokken bij Vivare). "Dat Ctac de rol van Capgemini bij Ymere overnam, was voor SAP niet bezwaarlijk. "Die hanteert een eigen vertical-template."
Aanwas
In 2009 verwacht SAP namen van nieuwe corporatieklanten te presenteren. Rinse Tamsma van SAP wijst er wel op dat de selectietrajecten lang kunnen duren. "In sommige gevallen kan een SAP-oplossing maximaal zo'n 35 applicaties vervangen, waaronder een aantal bedrijfskritische systemen. Logisch dat over zo'n ingrijpend besluit lang wordt nagedacht. Je vervangt maatwerkachtige toepassingen door een standaardoplossing. Dat vereist een grondige afweging."