Noord-Holland blijft het huidige subsidiesysteem gebruiken. Eerder werden tonnen euro’s overheidsgeld gestoken in de ontwikkeling van een nieuwe SAP-module. Nu wordt het oude systeem voor maximaal tienduizend euro aangepast.
SuSy, de huidige subsidiemodule van de provincie Noord-Holland blijft operationeel. Het op een Microsoft Access-toepassing gebaseerde systeem moet wel een klein aantal aanpassingen ondergaan. Daarvan worden de kosten geraamd op ongeveer tienduizend euro.
Dat is fors minder dan de tonnen aan overheidsgeld die de gemeente over de balk slingerde voor de ontwikkeling van een nieuwe boekhoudmodule voor subsidies op basis van SAP. Omdat de kosten uit de klauwen liepen en het resultaat uitbleef, heeft de provincie dat project stopgezet.
De oude module moet worden aangepast om het proces van vaststellingen goed te kunnen volgen. "In het huidige Susy is met name aandacht geschonken aan het proces van verleningen. Dat loopt goed. Na een verlening moet een subsidie echter altijd worden vastgesteld (als het onderwerp waarvoor subsidie is verleend is afgerond) en daar was nog een verbetering mogelijk", aldus een woordvoerder van de provincie.
Tienduizend euro
De provincie verwacht dat de kosten voor de aanpassing enkele duizenden euro's zal bedragen. Het zal niet duurder worden dan tienduizend euro, aldus de woordvoerder.
Bovendien vindt de provincie het verstandig om de betrokken medewerkers afstand te laten nemen van de automatiseringsinspanningen. Dat schrijft de interne projectleider aan de rekencommissie van de provincie.
Daarnaast verwacht de projectleider dat er voor de langere termijn een nieuw systeem moet komen voor de subsidieverwerking. De provincie kijkt daarvoor nu naar tools die worden ontwikkeld in het programma E-provincie, schrijft het rapport. Een pakket dat geïntegreerd wordt met de boekhouding vindt de provincie niet meer wenselijk. "De integratieproblemen zijn te groot gebleken", aldus de interne projectleider in het rapport.
Mislukt SAP-project bij de provincie Noord-Holland
De provincie zocht in 2005 een nieuwe boekhoudmodule voor subsidies. De keuze viel op het pakket SAP Grantor Management 5.0. Omdat dit pakket nog in ontwikkeling was, werd de provincie ‘ramp-up-partner' bij SAP. Dienstverlener CTAC werd implementatiepartner. De ontwikkeling van de module verliep stroef. Eigenlijk had de module in oktober 2006 al live moeten gaan. De ontwikkeling van het project is echter onlangs stopgezet. Een nieuwe kosten/baten-analyse was negatief. De provincie heeft nu 500.000 euro uitgegeven aan de module. Er moet nog zo'n 500.000 euro worden uitgegeven om de module aan de wensen van de provincie te laten voldoen. Eigenlijk zou de module een besparing van drie fulltimers moeten opleveren. Inmiddels blijkt dat er voor de inzet van module twee extra fulltimers nodig zijn.
Access? Da’s toch niet veel meer dan een veredeld spreadsheet?
Het is erg jammer dat er weer voor tonnen aan belastingcenten over de balk is gegooid. Het goede nieuws is dat het vele malen goedkoper wel goed geregeld kan worden!
Ik ben eigenaar van Mr. Access; een softwarebureau in Nijverdal dat zich sinds de start in 1993 uitsluitend bezighoudt met het ontwikkelen van applicaties in MS Access en SQL server. Ik vind het natuurlijk prachtig dat de situatie bij de provincie Noord-Holland wederom aantoont dat MS Access een zeer krachtige en flexibele ontwikkelomgeving is voor organisatiekritische systemen. Wel jammer dat de provincie zich in eerste instantie zoals zovelen hebben laten leiden door de veronderstelling dat een technisch geavanceerde ‘oplossing’ ook wel de beste organisatorische oplossing zal bieden. Wanneer gaan we het nou eens leren: SOFTWARE IS EEN MIDDEL, GEEN DOEL OP ZICH!
Het kan per organisatie inhoudelijk sterk verschillen, geschreven of ongeschreven zijn, bewust of onbewust worden nagestreefd, maar elke organisatie heeft er een: een doel. Als we weten dat organisaties bestaan uit de optelsom van verschillende processen, dan kunnen we stellen dat elk proces – en daarbinnen elke activiteit of taak – de organisatie beter in staat zou moeten stellen haar doel te bereiken. Wij zijn van mening dat het realiseren van een hogere bijdrage aan het organisatiedoel de enige goede rechtvaardiging is om een proces te automatiseren.
Bij veel ICT-projecten zien we een zeer smalle focus op techniek, waarbij andere meer bedrijfskundig getinte elementen geheel buiten beschouwing worden gelaten. Dit is een van de meest voorkomende valkuilen bij ICT-projecten. Wij richten ons daarom op het totaalplaatje en optimaliseren processen door een viertal bepalende elementen met elkaar in verbinding te brengen en in samenhang te benaderen, namelijk: mens, interface, datamodel en proces. Deze elementen interacteren voortdurend met elkaar, waarbij het zwakste element de maximale procesbijdrage bepaalt. Onze ervaring is dat een bredere, gelijkmatig over alle proceselementen verdeelde focus oplossingen oplevert die met minder of dezelfde moeite tot stand komen en resulteren in een meer dan evenredig hoge procesbijdrage.
Het is onze overtuiging dat technische kennis en kunde op het gebied van softwareontwikkeling alleen waarde kan hebben als deze ten dienste staat van een in organisatorische termen gedefinieerd projectresultaat. Wij willen voor onze klanten de ‘alles onder een dak’-functie vervullen die zo hoognodig is bij het realiseren van succesvolle ICT-projecten.