Het is niet zeker dat het project Speer bij het ministerie van Defensie 268,1 miljoen euro gaat kosten. Het project kan nog duurder uitvallen. Staatssecretaris Jack de Vries sluit nieuwe budgetoverschrijdingen niet uit.
Het project Speer valt misschien nog duurder uit dan 268 miljoen euro. Staatssecretaris Jack de Vries van Defensie durft niet te beloven dat het project na de verhoging van het budget met 27,1 miljoen euro binnen budget zal blijven. Dat zei de staatssecretaris tijdens een overleg met de Tweede Kamer over materieel, schrijft persbureau ANP.
Speer (Strategic Process of ERP Enabled Re-engineering) is de projectnaam voor de fors vertraagde invoering van SAP voor logistiek rondom materieel en de financiën bij Defensie. In oktober werd het budget voor het project verhoogt van 241 miljoen naar 268,1 miljoen euro. De Vries weet de verhoging aan een aantal factoren, waaronder prijsverhogingen in de ict-branche.
Moeilijk vacatures invullen
Daarnaast kan Defensie vacatures moeilijk invullen. Van de 192 arbeidsplaatsen is veertig procent niet ingevuld. Om onderbezetting tegen te gaan moet er meer worden ingehuurd. De afgelopen periode is er negentig miljoen euro uitgegeven aan het inhuren van externe medewerkers.
De staatssecretaris noemt Speer een complex project, omdat er 32 informatiesystemen moeten worden samengevoegd tot een systeem. De Vries zegde toe de Kamer duidelijker te informeren over deelprojecten en de planning.
De valse melodien van SAP en budgettair niet controleerbare projecten bij overheden blijven vaste nieuws bij Computable. Geen nieuws dus… Waarom belonen ze de interne medewerkers niet extra inplaats van wagon ladingen dure externen binnen te rijden en daarna lopen dezelfde externen weg met de opgebouwde kennis!
Dank je overheid roepen de Grote Consultancy bedrijven in koor.
Het probleem is niet alleen dat 32 informatiesystemen samengevoegd moeten worden, het echte probleem is dat SAP ingevoerd moet worden. De inflexibiliteit van dat systeem in een grote organisatie als Defensie kan niet goed gaan. En dan praten we nog niet over de kosten van onderhoud, als het ooit zover komt tenminste.
“Het probleem is niet alleen dat 32 informatiesystemen samengevoegd moeten worden, het echte probleem is dat SAP ingevoerd moet worden.”
Beetje jammer dit, dit lijkt mijn inziens toch onwetendheid en het klok en de klepel verhaal. 268 miljoen voor een logistieke SAP implementatie, dit is echt te wijten aan een slecht georganiseerde consultancypartij (of meervoud). Erg typerend ook voor bedrijven als Logica, Capgemini, IBM en Atos Origin. Misschien wordt het tijd voor echte (wat kleinere) experts?…of idd beter betaalde internen!
@Geschokt
Maar dan zijn we het toch met elkaar eens! SPEER moet geen IT project zijn, het is een logistiek project. De kennis die nodig is om zo’n project te doen is niet opgebouwd, en dus is het een project dat alle kanten uit explodeert. En dat is fout gegaan in het begin toen 2 IT-leveranciers als eerste de keuze voor SAP hebben neergelegd. Dat had nooit mogen gebeuren. Nu is het een tunnel die nog lang geen licht laat zien.
En zeker, de echte experts zijn niet betrokken omdat het project door IT leveranciers gedaan wordt.
Verbaasd?
Wie verbaasd is over een overheid die geld over de balk smijt metict- projecten is een beetje vreemd.
Kijk maar naar de belastingdienst, BasisAdm. en studiefinanciering. Het grootste probleem bij de overheid is de logge overlegstructuur, de vele vrije dagen en het feit dat ze slecht personeel niet kunnen ontslaan.
Maar geeft niet hoor, dan verhogen we toch gewoon de belastingen!
Iedereen heeft de wijsheid in pacht?
Mocht dat zo zijn, dan zal het project SPEER nooit tot een succesvol einde komen.
In vele verklaring zit misschien wel een kern van waarheid, maar je moet eigenlijk zo reeel zijn dat een project van dergelijke omvang zodanig veel risico’s kent dat dergelijke overschrijdingen bijna niet te vermijden zijn.
DE reden voor overschrijdingen bij vele overheidstrajecten is gelukkig hier niet van toepassing, de grilligheid van de 2e kamer. Bij gebrek aan kennis van de I(C)T stuurt zij met haar acties vaak aan op overschrijdingen. Een aantal projecten van de belastingdienst is hier een mooi voorbeeld van.
Na de debacles bij UWV, ING en P-Direkt laat Logica wederom zien niet in staat te zijn om een mega project in goede banen te leiden. Net als bij P-Direkt en UWV zullen ze bij Logica weer logica-wijs de handen in onschuld wassen en de klant met de gebakken (S)peer-en laten. Logica blijf bij je detacherings leest!!
“Moeilijk vacatures invullen
Daarnaast kan Defensie vacatures moeilijk invullen. Van de 192 arbeidsplaatsen is veertig procent niet ingevuld”
Defensie leidt toch zelf al haar gevechtstroepen op om te vechten aan het front tegen “terroristen”? Waarom leidt Defensie dan zelf niet hun data-soldaten op om deze “speer-strijd” te overwinnen. Mooie ROI want als je ze eenmaal in huis hebt, kunnen ze ook meteen de volgende Defensie / overheids projecten aanpakken toch?