De Nederlandse leverancier van planningssoftware Quintiq scoorde onlangs een belangrijke deal bij de Amerikaanse luchtverkeersleiding. Het bedrijf wil verder groeien in de VS. Daarom verhuist mede-oprichter en algemeen directeur Victor Allis op 1 september 2010 naar de Verenigde Staten.
U verhuist naar de Verenigde Staten. Waarom?
We zagen al lange tijd aankomen dat mooie dingen stonden te gebeuren in de VS. Daarom hebben we in onze financiële plannen rekening gehouden dat ik daarheen kon verhuizen. We hebben sinds 2005 een kantoor in het land, maar de deal met de Federal Aviation Administration (FAA, de Amerikaanse luchtverkeersleiding) is voor ons een geweldige doorbraak.
We verwachten in 2010 een wereldwijde omzet van 36 miljoen euro. De meeste omzet wordt gemaakt in Europa. Ongeveer tweederde van onze omzet komt hier vandaan. Van de omzet die overblijft, komt tweederde uit de VS. Deze markt is voor ons een belangrijke groeimarkt. We willen dat de omzetverdeling Europa/VS gelijk is. Dan heb je het over een omzetverdeling waarbij 40 procent uit Europa komt, 40 procent uit de VS en 20 procent uit de Asia Pacific.
Betekent uw verhuizing naar de VS dat deze markt voor jullie de belangrijkste markt is?
We merken dat onze software in de VS aanslaat. Toch zijn Amerikaanse bedrijven argwanend, omdat we een Europese softwareleverancier zijn. De deal met de FAA helpt ons hier bij, omdat deze partij niet met de eerste de beste in zee gaat. Daarnaast praten Amerikaanse bedrijven graag met de directie. Dat wordt makkelijker als ik straks in de VS ben gevestigd.
In welk marktsegment wil Quintiq vooral groeien?
We denken dat we in de VS in dezelfde marktsegmenten zaken kunnen doen als die we in Europa bedienen. De software wordt daar ingezet voor het plannen van mensen of het plannen van logistiek of door productiebedrijven. In die eerste twee categorieën zien we veel mogelijkheden in de VS. Productiebedrijven hebben het door de economische crisis wat moeilijker. Daar zie ik in Amerika wat minder groeimogelijkheden. Overigens hebben we in China wel contracten met productiebedrijven gesloten.
Hebben jullie de doorbraak al gehad?
In het vierde kwartaal van 2008 hadden we het idee dat de doorbraak zou komen. De crisis gooide echter roet in het eten. De drie kwartalen daarna ging het wat minder. Dat het nu wereldwijd weer goed gaat, is de kroon op ons werk.
Wat verwachten jullie aan omzet in 2010?
We verwachten dat de omzet ten opzichte van 2009 met 50 procent zal groeien. Op dit moment wijst alles er op dat dit de komende jaren ook zo zal zijn.
Wat maken jullie daarvan aan winst?
We hebben alle twaalf jaar dat we bestaan winst gemaakt, ook in ons oprichtingsjaar. Die winst wordt getemperd doordat we alle groei uit winst financieren. Dat komt ook doordat we de winst die we maken, in groei steken. We openen bijvoorbeeld dit jaar nog een kantoor in San Francisco. Ongeveer 20 tot 25 procent van onze winst gaat naar research en development.
Willen jullie worden overgenomen?
Onze langetermijnstrategie gaat daar niet vanuit. Quintiq is opgericht door zes mensen die allemaal nog bij het bedrijf werken en alle aandelen in handen hebben. We hebben geen enkele behoefte om dat te veranderen.
Hoe zit het met een eventuele beursgang?
De komende vijf jaar zal dat in elk geval niet gebeuren, maar op lange termijn misschien wel. Als je een groter bedrijf wordt, dan vragen mensen meer openheid. Maar op dit moment houd ik me liever bezig met het opbouwen van het bedrijf dan dat ik toelichting moet geven aan aandeelhouders over hoe het ermee gaat.
En willen jullie zelf bedrijven kopen?
Bedrijven hebben twee redenen om andere organisaties te kopen: ze willen hun software-aanbod compleet maken of ze proberen zo aan mensen te komen. Ons softwarepakket is compleet. Daarnaast zijn we blijkbaar een aantrekkelijke werkgever en hebben geen moeite om nieuwe werknemers te vinden. Dat is prettig. Zo kun je je eigen bedrijfscultuur opbouwen.