Dit korte artikel gaat in op een andere inzet van eHRM dan die tot op heden gebruikelijk is: leeftijdsbewust personeelsbeleid. Dit is niet anders dan een voorbeeld om aan te tonen dat eHRM veel meer vanuit een out-of-the-box optiek moet worden bezien dan de traditionele insteek (hr-adminreductie, efficientie, procesverbetering, etc.).
Al jaren lang heeft hr aandacht voor leeftijdsbewust personeelsbeleid, de focus is de laatste periode echter veranderd. Was leeftijdsbewust personeelsbeleid in het verleden erop gericht de medewerker te begeleiden naar VUT of pensionering, in de toekomst zal dit instrument zich moeten concentreren op het langer kunnen blijven werken van medewerkers. Dit zal in ieder geval tot de leeftijd van 67 jaar zijn of zelfs nog langer door de toenemende vergrijzing, recente wet- en regelgeving en de instroom van ouderen op vacatures.
De voorzitter van de AWVN (Algemene Werkgevers Vereniging Nederland), Hans van der Steen, constateerde enige tijd geleden dat slechts een beperkt aantal van de leden hierover nadenkt en dat er op dit moment nauwelijks hr-instrumentarium is ontwikkeld op dit terrein. Daarnaast worden bestaande instrumenten, zoals demotie of een gemoderniseerd beloningsgebouw, nauwelijks toegepast of zijn zelfs onbespreekbaar voor vakbonden.
Het inzetten van eHRM kan bijdragen aan deze ontwikkeling. De instrumenten die ontwikkeld zouden moeten worden:
* De mogelijkheid om thuis te werken
Reizen vergt tijd en energie en de mogelijkheid tot thuiswerken stelt de oudere medewerker in staat om langer door te werken. Thuiswerken is nooit echt van de grond gekomen omdat het dagelijkse contact dan niet meer mogelijk is. Momenteel is de technologie voor conference calls echter zo eenvoudig en goedkoop geworden, dat dit argument niet meer van toepassing is. Het zou voor de politiek nuttig zijn zich te bezinnen op de mate waarin ze dit zou kunnen stimuleren, wellicht door een variant op de vroegere pc-prive regeling
* Het ter beschikking stellen van portalen aan kantoormedewerkers
* Het inrichten van 'blended learning' en virtuele klaslokalen
Praktisch alle opleidingen kunnen middels e-learning ter beschikking worden gesteld in plaats van de traditionele vorm bij een instelling of bij de organisatie. Is er toch behoefte aan de klassikale vorm dan is er technologie beschikbaar voor het organiseren van virtuele klaslokalen
* Interactief samenwerken
Specifieke technologie is te verkrijgen om interactief samenwerken te ondersteunen, zowel qua beeld als geluid, zowel synchroon als asynchroon
* ESS en MSS
Een aantal processen dat zich tussen manager en medewerker afspeelt zijn inmiddels via ESS- en MSS-scenario's beschikbaar. Met behulp van de in de eerste bullet genoemde conference call-technologie wordt het interactieve contact nagenoeg geheel ondersteund
eHRM is niet het enige instrument waarmee oudere werknemers kunnen worden gefaciliteerd. Modernisering van beloningsgebouwen waarbij salarisgroei niet meer een automatisch gevolg is van het langer in dienst zijn, is minstens net zo noodzakelijk.
Bij werkgevers zal in de toekomst de bewustwording gaan groeien dat men op een of andere manier op de vergrijzing moet gaan inspelen. Het is aan hr om nu al op proactieve wijze na te denken over de (reeds bestaande) mogelijkheden.
‘Al jaren heeft HR aandacht voor leeftijdbewust personeelbeleid?’ Denkt u dat echt? Ik denk het niet meneer Houtzagers. Zoals bij vele onderwerpen in HR is ook dit een thema waar buitenstaanders [lees adviseurs of verkopers] zich mee bezig houden. ‘Business as usual!’.Bovendien is het de vraag of HR wel kan denken. Verder: alle argumenten die u noemt [thuiswerken, blended-learning]zag ik reeds in verschillende andere kaders paseren, bijvoorbeeld bij de oplossing van het fileprobleem[thuiswerken] en blended learning bij integratie van theorie en praktijk. Wat betreft de problemen van het ouder worden? Die bestaan ook voornamelijk in de geest van jongeren. Grappig hè?