Alle 78 organisaties van de Rijksoverheid kunnen overgaan op het ontvangen van elektronische facturen. Dat gebeurt via de zogenoemde Digipoort, het elektronisch postkantoor van de overheid dat ervoor zorgt dat e-facturen van bedrijven bij de juiste organisatie terechtkomen. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.
De Rijksoverheid bestaat uit alle ministeries en de uitvoeringsorganisaties die vallen onder de verantwoordelijkheid van een ministerie. Dat zijn bijvoorbeeld de Belastingdienst, Rijkswaterstaat, UWV en de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND.
Logius
Digipoort is ontwikkeld door KPN en wordt beheerd door Logius, de dienst digitale overheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De organisatie heette tot januari 2010 GBO.Overheid en levert behalve Digipoort diensten op het gebied van toegang (DigiD en PKIoverheid), gegevensuitwisseling (Overheidstransactiepoort), informatiebeveiliging (Govcert.NL en Waarschuwingsdienst.nl) en standaardisatie (Forum Standaardisatie).
In 2014 wil de Rijksoverheid 80 procent van de facturen elektronisch ontvangen en verwerken. In het bedrijfsleven is het animo daarvoor nog laag. Zo was het percentage digitaal verwerkte facturen aan de overheid in april 2010 nog slechts 10 procent. Bedrijven die het Rijk e-facturen willen versturen, kunnen op de site van Logius een zogenoemde aansluitkit downloaden.
Tien miljoen facturen
De overheid ontvangt jaarlijks ongeveer tien miljoen facturen, waarvan twee miljoen gericht aan de Rijksoverheid. Volgens het ministerie van Economische Zaken levert het elektronisch factureren een vermindering van de administratieve lasten op die kan oplopen tot 8 miljoen euro per jaar. Voor e-facturen is een elektronische standaard vastgesteld die bedrijven moeten gebruiken bij het aanleveren van rekeningen.
Het is de bedoeling dat vanaf 2018 ook lagere overheden, zoals provincies, waterschappen en gemeenten, elektronische facturen kunnen ontvangen en verwerken.
Om het duurzame gebruik van e-factureren in Nederland verder te vergemakkelijken, heeft de Stichting Waarborg E-factureren de Checklist E-factureren ontwikkeld. Deze is gratis en zelf online samen te stellen.
De Rijksoverheden zijn inderdaad sinds januari van dit jaar bereikbaar via Digipoort voor het ontvangen van (ubl2.0 / hr-xml facturen). Leveranciers zullen via aanbestedingsvoorwaarden gevraagd worden facturen op deze manier af te leveren. Goede zaak dat de overheid ervoor zorgt dat ze in ieder geval allemaal op dezelfde manier te benaderen zijn.
Het afleveren van een factuur op Digipoort kan voor leveranciers lastig zijn door de stringente aflever regels. Op http://www.easydistribution.nl/edverzendt een overzicht van een hybride model om facturen te versturen, voor zowel overheidsklanten die via Digipoort een factuur willen ontvangen als ook voor klanten die per post of via e-mail facturen wensen te ontvangen.