De Nederlandse printerbouwer en documentdienstverlener Océ heeft in het derde kwartaal van 2009 een nettoverlies geleden van 25 miljoen euro. Dat is een miljoen euro meer dan in dezelfde periode in 2008. De omzet daalde met tien procent tot 631 miljoen euro. Het bedrijf ziet voortekenen van herstel in de VS, maar in Europa is de situatie alleen maar verslechterd. Inmiddels zijn bij de Nederlandse vestigingen ongeveer 400 banen geschrapt.
Het gaat om personeel op het kantoor in Venlo waar de afdelingen Research & Development, Manufacturing & Logistics en de internationale marketingorganisatie zijn gehuisvest. Ook op het verkoopkantoor in Den Bosch is personeel ontslagen. Volgens de huidige doelstelling moeten tussen 2008 en 2010 in totaal 2350 banen verdwijnen. Inmiddels zijn wereldwijd al 2000 banen geschrapt. Het bedrijf zegt daarmee voor te liggen op de oorspronkelijke tijdsplanning van de reorganisatie. Momenteel werken bij Océ wereldwijd 22.500 mensen.
Het bedrijf zegt in de Verenigde Staten voortekenen te zien van herstel van de economie. In het land waar de economische crisis twee jaar geleden begon, sloot het bedrijf overeenkomsten met een aantal grote banken. Het levert drukpersen voor afschriften van banken en creditcardorganisaties en levert duizend multifunctionele kantoorprinters. Het Venlose bedrijf zegt dat het de namen van die klanten niet bekend mag maken.
‘De verkoop in Europa is tot nu toe alleen maar achteruitgegaan', zegt een woordvoerder. Vooral grote orders uit de bouwwereld liggen stil. Oce levert bouwers grootformaatprinters voor bouwtekeningen.
Graadmeter
Het bedrijf, dat door zijn gebroken boekjaar als eerste in Nederland financiële kwartaalresultaten bekendmaakt, wordt gezien als graadmeter voor de economische situatie. De cijfers die Oce vrijdagochtend 2 oktober 2009 voor beurs bekendmaakte, zijn nog niet door de accountant gecontroleerd.
Het verkoopkantoor in Hoofddorp is ook reeds gesloten.
Zat hier in het pand van Holland Office Center.
Dit ter info.
Het wordt interessant wat de toekomst gaat brengen voor Oce. Het lukt ze nog steeds om technologisch gezien producten van wereldformaat te maken, zoals de nieuwe Oce 9320, de snelste zwartwit A4 losblad printer ter wereld en de Jetstream 3300, voor het digitaal fullcolor printen van kranten.
De afgelopen 10 jaar is Oce verder opgeschoven naar het professionele hoogvolume segment en naar document business services. Het grootste probleem is schaalgrootte voor Oce en daarmee de behoefte aan voldoende verkooppower in de wereld.
Dat maakt Oce mogelijk wel aantrekkelijker voor bedrijven die daar een minder sterke positie hebben, waaronder KonicaMinolta, Samsung en PitneyBowes. Een samenwerkingspartner kan ook uit een andere hoek komen, waarbij de technologie van Oce voldoende waarde toevoegd.