De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en Kamerleden hebben kritiek op een brief van minister Klink van Volksgezondheid waarin informatie wordt gegeven over het elektronisch patiënten dossier (epd). Ze vinden dat de minister voor zijn beurt spreekt, omdat er nog geen definitieve besluiten zijn genomen over wetgeving en bezwaarprocedures voor het landelijke netwerk voor het uitwisselen van medische gegevens.
Kamerleden en de Landelijke Huisartsen Vereniging hebben kritiek op minister Klink van Volksgezonheid Welzijn en Sport. Zaterdag 1 november 2008 informeert de minister in een brief alle acht miljoen Nederlandse huishoudens over de stand van zaken van het epd. Volgens Kamerlid Arda Gerkens van de SP loopt de CDA-bewindsman te hard van stapel, omdat de Kamer nog geen standpunt over het epd heeft ingenomen. Er moet nog gestemd worden over wetgeving die essentieel is. Het gaat om regels die zorgverleners verplichten om medische informatie uit te wisselen en bezwaarprocedures voor mensen die niet willen dat hun medische gegevens worden gedeeld.
Ook de PvdA vindt de brief te voorbarig. Volgens kamerlid Roos Vermeij schept de brief de verwachting dat het epd al is ingevoerd, terwijl het nog jaren kan duren voordat alle medische gegevens worden uitgewisseld. De landelijke huisartsenvereniging sluit zich bij de Kamerleden aan. Woordvoerder Fulco Seegers zegt: "Dit is veel te vroeg. De minister informeert over een systeem zoals het er in zijn ogen moet komen, terwijl het wetsvoorstel nog door de Kamer moet."
Er is ook kritiek op de bezwaarprocedure. Mensen kunnen via een bij de brief gevoegd formulier voor 16 december 2008 aangeven of ze hun medische gegevens beschikbaar stellen voor het epd. Seegers: "Dat wekt de suggestie dat alles al in kannen en kruiken is, terwijl er nog allerlei vragen liggen over bijvoorbeeld beveiliging en uitvoer." SP-politica Arda Gerkens: "De Kamer heeft nog helemaal geen goedkeuring gegeven voor dat bezwaarsysteem en hoe dat wordt georganiseerd. De minister is voorbarig. Kennelijk zit hij niet te wachten op onze goedkeuring."
Bewuste timing
Het ministerie wuift het grootste deel van de kritiek weg. Volgens het ministerie is de brief juist nu verstuurd omdat er belangrijke stappen worden gezet bij de invoering van het epd. VWS-woorvoerder Saskia ter Kuilen: "De minister kiest bewust voor deze timing. We zijn nu tien jaar onderweg met het epd en op het punt beland dat we het echt gaan invoeren. We moeten burgers op de hoogte stellen dat er wetten aangepast worden om zorgverleners te verplichten deel te nemen aan de uitwisseling van medische gegevens."
Over de kritiek op het bezwaarsysteem zegt Ter Kuilen: "Mensen moeten weten dat op basis van bestaande wetgeving al informatie wordt uitgewisseld en dat dit in de toekomst wordt uitgebreid." Over de kritiek op de korte bezwaartermijn – het formulier moet voor 16 december 2008 ingestuurd zijn – zegt de voorlichter: "Ïn het eerste kwartaal van 2009, wanneer waarschijnlijk de eerste medische gegevens worden uitgewisseld tussen ziekenhuizen, apothekers en huisartsen, wordt opnieuw om goedkeuring van de betrokkene gevraagd." Ter Kuilen benadrukt dat de behandelaar altijd (met uitzondering van noodsituaties) aan de patiënt moet vragen of medische gegevens van andere zorgaanbieders mogen worden ingezien.
Dinsdag 4 november 2008 worden in de Tweede Kamer vragen gesteld over de brief van minister Klink.
En wat te denken van het opsturen van sofienummer en kopie van paspoort of rijbewijs, compleet met handtekening.
Ze hoeven maar de brief open te trekken en idntiteitsroof is nog maar een kleine stap.
“Ter Kuilen benadrukt dat de behandelaar altijd (met uitzondering van noodsituaties) aan de patient moet vragen of medische gegevens van andere zorgaanbieders mogen worden ingezien”
Betekent dit dat er geen autorisatie-mechanisme in zit?
Graag wil ik iets kwijt over de gestuurde brief door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en sport.
Helaas sta ik niet achter de toegepaste methode van “als u niet reageert is het zo”, hetzelfde als “u bent schuldig tot u uw onschuld kan bewijzen”, niet echt democratisch.
Naar mijn weten geeft het kabinet hier normaal op af als het bedrijfsleven dit toepast, en nu doen ze het zelf.
Helaas passen ze dit niet toe op andere zaken als donorschap waar ook vele levens mee gered kunnen worden.
Wat mij nog het meest verbaast is dat je geld moet uitgeven om bezwaar voor je kinderen te maken, dan willen ze plots weten of je wel gezagdrager bent (hoefde dit bij het aanmelden van mijn kind door dhr Klink dan niet? Volgens mij is hij zeker niet de gezagdrager van mijn kind), en moet je een uitreksel uit het geboorteregister hebben om dit te bewijzen, kosten ? 10,80.
Zoals u zal zijn opgevallen is mijn totale gezin tegen en zal bezwaar worden gemaakt, niet omdat we het belang niet inzien, maar door de manier hoe en de beperkte rechten op eigen inzage.
Iedere behandelaar kan inzage hebben in je patienten dossier behalve jijzelf, je moet het weer verzoeken, onbegrijpelijk.
Tevens zou dhr. Klink iets meer uitleg kunnen geven over wie inzage heeft nu en in de toekomst en hoe je dit zelf kan regiseren, dit is nl zeer onduidelijk.
Het zou ook handig zijn als de kwestie eerst behandeld is in de tweede kamer, zoals het hoort.
Tevens is de brief als een soort reclamepost verstuurd waardoor vel hem in de oudpapierbak hebben laten verdwijnen, is dus al niet erg betrouwbaar.
Ik denk dat dhr Klink in zijn hart zou willen dat iedereen de brief als reclame in de prullemand zou
gooien Niet gereageerd is immers eens met zijn systeem.
Ik hoop dat vele met met mij het EPD zullen afwijzen
zodat het in de huidige vorm geen doorgang zal vinden.
Ik ben geen tegenstander van nieuwe ideeen maar vind met mijnkennis van informatica dat een systeem als hier
voorgesteld uitbeveiligings overwegingen niet haalbaar’
is.Er zijn teveel ingangen zonder deugdelijke controle
waardoor niemand verantwoording heeft als het een keer
fout gaat. Eerst een deugdelijk systeem aanbieden en dan vragen wie er mee wildoen en niet omgekeerd zoals nu
Natuurlijk is het echt Nederlands; er zijn zoveel meningen als mensen. Maar ook Nederlands, of zo voelt het, om iets op de schoot geschoven te krijgen zonder er om gevraagd te hebben en dan moeite moeten doen om eruit te blijven. Ik ben geen voorstander van systemen en al helemaal niet in de zorg. Misschien heb ik te vaak meegemaakt dat communicatie tussen zorgverleners niet goed liep, waardoor ik een aardig deel aan medische missers heb meegekregen. Het idee dat straks een hulpverlener alleen nog in een computer kijkt om te weten wat er scheelt en dus helemaal niet meer hoeft te communiceren met patient baart me grote zorgen. En dan alle copies die zomaar leuk met de post mee moeten! Zeer kwalijk. Het is toch eigenlijk de omgekeerde wereld
en het moest niet mogen. Ik hoop van harte dat er landelijk een protest komt.
Niet iedereen heeft deze brief ontvangen. In Assen is er een wijk van ongeveer 5000 woningen overgeslagen omdat er niet genoeg exemplaren waren. Over zorgvuldigheid gesproken.
Big brother is watching you
he Paula (4 nov),
…… en met die geroofde identiteit trekken ze dan eenvoudig je bezwaar tegen het EPD weer in. Zo makkelijk is dat dan. En jij maar wachten tot ze de kosten van je geboortebewijs en je kopietjes terugstorten. Wat?? ik had toch een bankrekening? Waar istie nou gebleven, zou die ook geroofd zijn met mijn gegevens?
Ik en mijn gezin (3 kinderen) zijn geblokkeerd omtrent EPD. Men is namelijk landelijk noch via de ontwikkelgroep niet ingegaan op de signalen die experts en “leken” afgeven. Dat is dermate verontrustend dat je het beste in dit geval Lissette Plas (19nov) onderin haar tekst kunt citeren: Eerst een deugdelijk systeem dan pas vragen om deelname. Ik had echter nog in okt/nov de hoop dat men dit als techno-experts snel op kon pakken, maar het is al verziekt door de politieke trage stront… weer… En de meeste experts zitten voor dit project (weer) buiten NL (India…)…