Er zijn in totaal 26 inzendingen gedaan voor de ict-wedstrijd van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De ideeën worden nu bekeken door een beoordelingscommissie en deelnemers krijgen op vrijdag 2 september 2011 bericht of ze door zijn of niet. De vijf deelnemers die doorgaan, presenteren aan een vakjury op 26 september 2011 in drie minuten hun idee. De winnaar mag zijn of haar idee met een budget van twintigduizend euro gaan realiseren.
Onder de inzendingen zijn vooral veel games en websites. Patrick Laenen van Vellekoop & Meesters is ict-verantwoordelijke bij het projectbureau en begeleidt het project. 'Deelnemers moesten in twee tot vier A4'tjes hun een idee samenvatten. Het opvallende was dat we op de laatste dag van inschrijving ongeveer de helft van de ideeën binnenkregen.' Het projectbureau Nieuwe Hollandse Waterlinie, waarvan Laenen deel uitmaakt, heeft behalve het aanschrijven van de media ook gekozen om actief studieverenigingen en innovatieplatformen op te zoeken.
Onder de inzenders zijn mensen die in het gebied van de Waterlinie werkzaam zijn, maar ook die al bij de Waterlinie betrokken zijn. Patrick Laenen: 'Er zitten professionele bedrijven tussen, maar ook jonge starters die een poging wagen. Het is een mengeling van diverse leeftijden en ideeën. De meeste ideeën zijn die om digitale informatie beter naar het publiek te krijgen en om de Waterlinie op een digitale manier beleven. Als we straks vijf deelnemers over hebben, dan gaan zij hun ideeën in drie minuten pitchen voor een vakjury die bestaat uit mensen die ervaring hebben in informatiemanagement, ondernemen of marketing.'
Fort aan de Klop
Dat alles gebeurt 26 september 2011 tijdens de fortenmaand op Fort aan de Klop. De winnaar ontvangt geen twintigduizend euro cash, maar wint de opdracht om het idee te verwezenlijken tot een waardig product. Een opdracht ter waarde van twintigduizend euro. Er hangt echter ook een deadline aan vast. De ict-tool dient uiterlijk april 2012 inzetbaar te zijn.
Nieuwe functie verdedigingslinie
Projectbureau Nieuwe Hollandse Waterlinie is een programmaorganisatie die de Nieuwe Hollandse Waterlinie bij de Biesbosch als cultureel erfgoed wil behouden. Die waterlinie bestaat uit forten en kastelen zoals het Muiderslot, maar ook delen die in Nederland onder water kwamen te staan als verdediging tegen invallen van buitenaf. Inmiddels is het geen verdedigingslinie meer, maar draagt de 85 kilometer lange beschermkraag vooral bij aan cultuurhistorische geschiedenis, toerisme en natuur.
De verdedigingsfunctie van de linie ging verloren door de ontwikkeling van aanvalstechnieken en technologieën, maar desondanks zoekt het projectbureau toch een ict'er om te helpen met een goed plan. Laenen: 'De toepassingen moeten bijdragen aan de beleving van de waterlinie door zowel het nationale als internationale publiek. Het idee erachter is dat het publiek meer gevoel krijgt bij de waterlinie en ook meer wil gaan doen in dat gebied. Het gaat per slot van rekening om een stuk nationale trots, cultuurhistorisch erfgoed en mooie stukken natuur. Ik denk dat zowel de Nieuwe Hollandse Waterlinie als de deelnemers daar baat bij hebben.'