Zes nationale ict-organisaties uit Latijns-Amerika en Zuid-Afrika bundelen hun kritiek op de houding van standaardiseringsorganisatie ISO bij de normeringsprocedure van bestandsformaat OOXML. Ze twijfelen aan de integriteit van de instantie en maken zich zorgen over de overlap tussen OOXML en ODF.
De Zuid-Afrikaanse en vijf Latijns-Amerikaanse nationale ict-organisaties hebben kritiek geuit op de internationale standaardiseringsorganisatie ISO. Ze zijn teleurgesteld in het besluit van ISO om het bestandsformaat Office Open XML (OOXML) definitief te standaardiseren. OOXML (Office Open XML) is een bestandsformaat dat is afgeleid van Microsofts kantoorsoftwarepakket Office. Half augustus ging ISO over tot publicatie van de specificaties, terwijl er belangrijke bezwaren waren geuit door de in ISO deelnemende landenorganisaties van Brazilië, Zuid-Afrika, India en Venezuela.
Integriteit
De zes ict-organisaties twijfelen aan de integriteit van ISO, juist omdat de bezwaren niet in behandeling zijn genomen door een bemiddelingscommissie. "Wij maken ons grote zorgen over het ombuigen van de regels om een versnelde procedure mogelijk te maken", aldus een gezamenlijk communiqué.
Bovendien verbaast het zestal zich over de ogenschijnlijke overlap tussen OOXML en ODF (Open Document Format), het opensourceformaat dat een jaar eerder al tot standaard werd verheven. De organisaties zeggen veel moeite in de standaardisering van ODF te hebben gestoken en zijn bang dat dat nu zinloos wordt.
Naast zich neergelegd
Met het besluit tot publicatie van de OOXML-specificaties legden ISO en IEC in augustus alle bezwaren naast zich neer, iets wat in juni al intern werd geadviseerd. Volgens ISO konden de bezwaren niet rekenen op voldoende steun van de leden van het technische management.
Eind mei 2008 tekenden de normeringsorganisaties in Zuid-Afrika, Venezuela, Brazilië en India officieel bezwaar aan en keerden zich tegen de standaard. De bezwaren richtten zich met name tegen de gevolgde procedures en de grote hoeveelheid documenten die in beperkte tijd moesten worden doorgenomen. Begin juni besloot ISO de kritieken in behandeling te nemen, zodat een fikse vertraging voor de uiteindelijke standaardisering van het OOXML-formaat kon ontstaan.
Niet onomstreden
In april stemde een meerderheid van de individuele landenorganisaties aangesloten bij ISO vóór internationale standaardisering van OOXML. 24 van de 32 leden waren hier voorstander van, terwijl de Nederlandse deelnemende organisatie NEN zich van stem onthield.
Het besluitvormingsproces was niet onomstreden. Makers en gebruikers van software kunnen tegen betaling deelnemen. In onder meer Zweden mochten Microsoft-partners rekenen op ondersteuning door Microsoft wanneer ze voor de standaard zouden stemmen. Dit was voor de Europese Commissie aanleiding een onderzoek in te stellen, dat nog niet is afgerond.