De definitieve ratificatie van de standaardisering van het bestandsformaat OOXML laat nog even op zich wachten. De Zuid-Afrikaanse standaardiseringsorganisatie zet de hakken in het zand en tekent bezwaar aan tegen de proces dat leidde tot de OOXML-standaard. Andere landen volgen.
De officiële ratificatie van de standaardisering van OOXML loopt vertraging op door bezwaren van ISO-lid Zuid-Afrika. Het land heeft moeite met het proces dat het bestandsformaat doorliep voor standaardisering. Office Open XML is een formaat dat is afgeleid van Microsofts kantoorsoftwarepakket Office. India, Brazilië en Denemarken hebben zich inmiddels achter de kritiek geschaard.
Een belangrijk bezwaar van de Zuid-Afrikaanse normeringsorganisatie SABS is dat er tijdens de ISO-vergadering die voorafging aan de stemming, niet gesproken kon worden over de tegenstrijdigheden tussen OOXML en andere standaarden zoals ODF. Ook vonden de Afrikanen het onjuist dat veel technische punten niet op de agenda stonden. Dit zou tegen de officiële richtlijnen zijn. Bovendien zou de internationale standaardiseringsorganisatie ISO de definitieve documentatie niet op tijd onder de nationale leden hebben verspreid.
Twijfel aan geldigheid
In een brief aan ISO schrijft SABS: "Zuid-Afrika twijfelt aan de geldigheid van de definitieve stemming omdat we het idee hebben dat die was gebaseerd op onvolledige informatie als gevolg van een slecht uitgevoerde ballot resolution meeting. Bovendien trekken we de geldigheid in twijfel van het proces waarbij alle partijen van begin tot eind veel te veel informatie in veel te weinig tijd moesten analyseren." De organisatie vindt dat de tijdbeperking arbitrair was vastgesteld zonder dat de richtlijnen die opleggen.
Ook andere landenorganisaties hadden bezwaren aangetekend op het standaardiseringsproces van OOXML. De Noorse commissie die deelnam in het proces, is erg te spreken over de Zuid-Afrikaanse brief. Het voormalige hoofd van de Noorse commissie feliciteerde de SABS "voor het opkomen voor de principes waarop standaardiseringswerk zou moeten zijn gebaseerd". Zelf stapte hij op uit onvrede over de goedkeuring die zijn land aan de standaardisering van OOXML.
Het is onbegrijpelijk dat Microsoft eerst bijzonder veel moeite doet om de OOXML-standaard er door te drukken en dan zelf verandert naar het ODF-formaat.
Hebben ze dan niets geleerd van J#???
Om maar niet te spreken van Vista dat dezelfde trekken als Millenium heeft, gewoon de gebruiker verplichten om over te stappen, veel geld aan nieuwe hardware lospeuteren en daarna zeggen dat het OOIT wel in orde zal komen. Dat OOIT van Millenium is NOOIT gekomen, hopelijk die van Vista wel!
ODF-implementatie moet wel om Office te kunnen verkopen binnen overheden die open formaten als eis stellen. De OOXML-specificatie is flink veranderd en het kost tijd dat te implementeren. Zolang de markt massaal Microsoft-producten blijft aanschaffen zal Microsoft zijn dominante positie behouden en monopolistengedrag kunnen vertonen.
Het ziet er naar uit dat de Zuid-afrikanen meer moed hebben om tegen de praktijken van MS te protesteren en het gehele ISO-proces weer op het juiste spoor proberen te zetten.
OOXML is als “standaard” een misvatting, te groot, te complex, te veel onbeantwoorde vragen m.b.t. patent-aanspraken enz. enz.
Microsoft kan dit formaat rustig gebruiken maar s.v.p. maak daarvan geen ISO-standaard. Het wordt misschien een “standaard de facto” en helaas nog een slechte ook, net als doc, xls, ppt, etc.
Soms is het voor Zuid-Afrika wel eens verstandig om eens NIET in het nieuws te staan, het is niet allemaal ‘rozegeur’ wat daar vandaan komt.
In dit specifieke geval gaat het niet om Microsoft en hun OOXML, maar om de Zuid-Afrikanen die proberen roet in het eten te gooien, waar ze overigens erg goed in zijn…., ze zijn in deze vergadering ‘achter gesteld’ en ‘niet aan het woord gekomen’, en daar is een reden voor…
@Mark Peter vrywillige bydrae: Ek snap dit nie. Was daar ’n spesifieke gebeurtenis wat jou getrigger het in die verband?
Kan iemand asseblief vir my hierdie boodskap in gewone Arikaans vertaal.
@ Mark Peter
en wat is die reden dan?